Jump to content
szamaneq

Zjełczałe masło, popiół w smaku i zapachu

Recommended Posts

Witam,

 

Uwarzyłem niedawno American Amber Ale na US-05. Miałem z tym piwem kilka problemów, tj. siarkowodór, zmętnienie, które to wady zwalczyłem dodając miedzi na cichej i klarując (karukiem i żelatyną). Piwo chmieliłem na zimno i zabutelkowałem w sobotę. Podczas butelkowania piwo miało delikatnie wyczuwalne aromaty popiołu i zjełczałego masła, ale było to na granicy wyczuwalności, tym bardziej że zamaskowane amerykańskimi chmielami. Po kilku dniach refermentacji w butelkach w temp ok. 22C, niepożądane nuty w smaku i aromacie wzmogły się znacznie. Co ciekawe, moje drugie piwo na drożdżach z tej samej saszetki uważałem za udane, jednak dzisiaj po otwarciu butelki niepożądane nuty również się pojawiły, choć bardzo delikatnie wyczuwalne.

 

Jaki związek odpowiada za opisane aromaty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przegrzanie brzeczki raczej nie wchodzi w grę, grzałkę zanurzeniową 2KW wyciągam, jak tylko zacznie wrzeć, później grzanie tylko od spodu na płycie kuchennej. Rzecz jest o tyle dziwna, że diacetyl kojarzyłem z takim bardziej przyjemnym smakiem ciastek maślanych niż zjełczałym masłem :-/ Może to jakieś zakażenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...