Skocz do zawartości
slawoj5

Piwo z brewkita po przerwie Irish Stout, India Pale Ale

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Będe zabierał się za produkcję kolejnej warki po przerwie, do tej pory robiłem Lagera i Stouta Coopersa. Teraz zakupiłem brewkit Irsih Stouta i India Pale Ale do tego zaopatrzyłem się w ciemny ekstrakt słodowy Coopersa (1,5kg) i 200g glukozy, Mam parę pytań do osób, któe testowały już te puszki.

 

1. Czy do India Pale Ale można zastosować Dark Malt Extract Coopersa czy musiałbym zakupić ten jasny?

2. Czy po dodaniu 1,5kg ekstraktu słodowego zamiast cukru osiągnę w odfermentowanym piwie stężenie alkoholu 5,2?

3. Czy połączenie Irish Stout + 1,5kg ciemny ekstrakt + glukoza do refermentacji to dobre rozwiązanie?

3. Czy glukoza wpływa na smak piwa po refermentacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W brewkity się nie bawiłem ale spróbuję odpowiedzieć:

 

ad.1 Możesz dodać, ale nie będziesz ale styl piwa który otrzymasz odbiegnie kolorem i smakiem od orginału

ad.2 To zależy od tego ile litrów nastawiasz na fermentacje. Jeśli znasz trochę angielski to polecam ten kalkulator do obliczeń.

ad.3 Nie widzę przeciwwskazań

ad.3 Jeśli dodana w ilościach odpowiednich dla uzyskania zadanego stopnia wysycenia co2 to nie. Jeśli dodasz za dużo (mocno za dużo) to może uwydatnić delikatnie spirytusowe nuty w piwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ad.3 Jeśli dodana w ilościach odpowiednich dla uzyskania zadanego stopnia wysycenia co2 to nie. Jeśli dodasz za dużo (mocno za dużo) to może uwydatnić delikatnie spirytusowe nuty w piwie.

 

 

 

Jeśli doda dużo za dużo to będą granaty, a nie nuty spirytusowe :) W zasadzie przyjmuje się, iż środek użyty do refermentacji nie ma wpływu lub ma zupełnie marginalny wpływ na smak gotowego piwka, także ja bym sypał cukier.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Glukoza do refermentacji max 4g na 0,5 litra nie wplywa na smak piwa. Do fermentacji nie dawałbym ani grama glukozy czy cukru (bimbrowe, jabłkowe posmaki).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×