Jump to content
Rageofhonor

Czym uszczelnić wiadro?

Recommended Posts

Zakupiłem specjalnie pod Winekita nowe wiadro z pokrywą i rurką fermentacyjną i jak się okazało gdzieś uchodzi powietrze. Test z zamkniętym fermentorem wypełnioną rurką i przyciskaniem pokrywy. Minimalnie trochę powietrza uchodzi. Czy jest sposób by to jakoś uszczelnić? Wiem że to raczej nie problem ale łatwiej określić koniec fermentacji gdy wiadro jest szczelne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co sobie głowę zawracasz kiedy szczelność nie jest tobie do niczego potrzebna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniec fermentacji potwierdzasz pomiarami a nie szczelnością wiadra.

Nie idź w tym kierunku... ;)

 

Moja praktyka jest taka: Bulgotanie jest fermentacja. Nie ma bulgotania koniec fermentacji.

Częste robienie pomiarów niesie ze sobą ryzyko infekcji. Dlatego staram się jak najmniej ingerować w proces fermentacji. Pomiar kontrolny robię dopiero wtedy gdy jestem pewien że fermentacja się zakończyła i mam gotowe butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniec fermentacji potwierdzasz pomiarami a nie szczelnością wiadra.

Nie idź w tym kierunku... ;)

 

Moja praktyka jest taka: Bulgotanie jest fermentacja. Nie ma bulgotania koniec fermentacji.

Częste robienie pomiarów niesie ze sobą ryzyko infekcji. Dlatego staram się jak najmniej ingerować w proces fermentacji. Pomiar kontrolny robię dopiero wtedy gdy jestem pewien że fermentacja się zakończyła i mam gotowe butelki.

Koniec fermentacji potwierdzasz pomiarami a nie szczelnością wiadra.

Nie idź w tym kierunku... ;)

 

Moja praktyka jest taka: Bulgotanie jest fermentacja. Nie ma bulgotania koniec fermentacji.

Częste robienie pomiarów niesie ze sobą ryzyko infekcji. Dlatego staram się jak najmniej ingerować w proces fermentacji. Pomiar kontrolny robię dopiero wtedy gdy jestem pewien że fermentacja się zakończyła i mam gotowe butelki.

A moja, może skromna jest inna: jest bulgotanie, jest fermentacja. Nie ma bulgotania - zaglądam ostrożnie, bo różnie bywa. Jak jest piana, to nawet nie mierzę. Jak nie ma piany, to mierzę. A potem już tylko do ustalenia bailinga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bulgotanie nie koniecznie oznacza,że jeszcze jest fermentacja-ona mogła się już skończyć a bulka gaz ,który rozpuścił się w piwie podczas fermentacji a teraz się uwalnia i jest co jakiś czas "buulk"

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego miałaby się zwiększyć temperatura? Po ustaniu fermentacji temperatura brzeczki raczej spada.

Jak masz pełną kontrolę nad temperaturą i szczelnością fermentora to rurka nie powinna piernąć ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maż wywiercił w fermentatorze nieco za dużą dziurkę na rurkę fermentacyjną i jest za dużo luzu między uszczelką a rurką. Ja uszczelniłam z zewnątrz gorącym woskiem pszczelim (lejąc go na styk uszczelki i wiadra), trzeba zmieniać co prawda co fermentacja, ale denerwuje mnie, jak piwo nie bulka. No sorry, wiem, że fermentacja jest, ale mnie to denerwuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maż wywiercił w fermentatorze nieco za dużą dziurkę

A to mąż niecnota ;)

Moja propozycja w tej sytuacji jest taka żeby dziurkę powiększyć jeszcze bardziej..... i wcisnąć kolejny rozmiar takiego korka. Ja wziąłem dość duży, ponieważ po jego wyciągnięciu korzystam z otworu do pobierania próbek, bez ściągania pokrywy pokrywy. Poza tym patent o tyle dobry, że nie ma problemy z nieszczelnością. Korek ma stożkowy kształt i zostaje wciskany tak głęboko, aż "złapie" szczelność (oczywiście należy wywiercić taki otwór, żeby wypadł w około 2/3 wysokości korka)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli nieszczelność jest na pokrywie to zaleca się posmarowanie krawędzi olejem roślinnym przed zamknięciem. Tak było napisane na stronie, skąd brałem wiadra. Jeżeli chodzi o dziurki na rurkę, to polecam plastelinę lub wosk, zawsze sprawdzało się bardzo dobrze. Lub tak jak mówi Korzeń, wywiercić większą dziurę na większy korek, ale to już trzeba ten korek mieć ;))

 

P.S.

Ja kiedyś nie miałem korka do balona, więc zrobiłem go z takiej twardej pianki i też było dobrze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na razie okleiłem fermentor na łączeniu pokrywy z fermentorem taśmą elektryczną i zaczęło słabo bulkać. Albo fermentacja tego kita przebiega tak wolno albo gdzieś jeszcze jest nieszczelność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na razie okleiłem fermentor na łączeniu pokrywy z fermentorem taśmą elektryczną i zaczęło słabo bulkać. Albo fermentacja tego kita przebiega tak wolno albo gdzieś jeszcze jest nieszczelność.

Chyba raczej tylko w rurce niemrawo bulka przez jakąś nieszczelność...? A sam proces przebiega raczej prawidłowo.

Fermentacja nie jest zależna od szczelności wiadra... co mają powiedzieć osoby które nastawiają piwo z luźno położonym deklem na wiadrze?

Że im w ogóle nie fermentuje? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieprzydatna dlatego że nigdy nie wiesz kiedy fermentor straci szczelność, a straci wcześniej czy później.

Mówimy o sytuacji, gdy przez rurkę wychodzi gaz, czyli wiadro jest szczelne. A jak wychodzi, to znaczy, że trwa fermentacja i nie ma potrzeby nic mierzyć, dopóki się nie skończy. Koniec, kropka.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...