Jump to content
Lukiner

pierwsze piwo - ostatnie pytania

Recommended Posts

Witam,

Mam już sprzęt, butelki pozbierane i umyte.

Myślę że jestem gotowy na pierwsze piwko, na razie z brewkita, mimo boje się że dam plamy na

jakiś podstawowych zagadnieniach, stąd te pytania... proszę o wyrozumiałość i w miarę szybką odpowiedz.

 

1. czy areometr trzeba przed pierwszym użyciem wyskalować? jeśli tak to jak to się robi??

2. czy sprawdzenie blg na starcie robi się przed czy po dodaniu drożdży?

3. Do refermentacji chce użyć suchego ekstraktu. Czy jego podobnie jak glukoze mogę

go rozpuścić wcześniej w wodzie i taką miksturkę z wykorzystaniem drugiego fermentatora

dodać do butelek? No i najważniejsze ile na około 20 litrów piwa będzie tego ekstraktu potrzebne??

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Zakładamy, że kupiliśy aerometr dobrej jakości, więc nie ma takiej potrzeby. Niemniej jednak warto go wrzucić do czystej wody o temperaturze 20 stopni celsjusza i wtedy powinien wskazywać 0. Jeśli tak nie jest notujemy to i uwzlągniamy podczas pomiaru gęstości brzeczki.

2. Blg sprawdzamy przed zadaniem drożdży. Jesli brzeczka jest np. za rzadka można ją odparować a wtedy zabiłbyś drożdże. Tym razem robisz brewkit więc nie ma to wielkiego znaczenia.

3. Tak, rozpuszczasz tak jak glukozę i wlewasz do fermenatatora, do którego zlejesz piwo. Ile? Zależy to od stylu, ale ja dodaję normalnie 8 gramów glukozy na litr piwa, a ile to będzie ekstraktu to musisz poszukać na forum, bo jets o tym temat jakie przeliczenie jest między glukozą a ekstraktem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co pamiętam :

  1. nie skalowałem areometru. Te domowe i tak działają z przymrużeniem oka. W opisie będziesz miał, że temp pokojowa itp itp
  2. blg sprawdzasz przed zadaniem drożdży. Wcześniej możesz sprawdzać co chwila :-) potem dla spokoju po burzliwej ( przy zlaniu na cichą no i na cichej co byś granatów nie wyprodukował)
  3. Ja sypałem glukozę na żywo zależnie od stopnia nagazowania który chciałem uzyskać (rodzaj piwa) , tak generalnie , ogólnie 120 do 150g na 20 ltr chociaż przy brewkitach nie pamiętam czy więcej czy mniej - jakby co koledzy mnie poprawią. Najlepiej użyć jakiegoś kalkulatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie skalowałem areometru. Te domowe i tak działają z przymrużeniem oka. W opisie będziesz miał, że temp pokojowa itp itp

Stłukłem ostatnio swój. Kupiłem od razu dwa następne. Różnica między nimi to cały stopień. Piwo 12 a 13 Blg to duża różnica, warto jednak wiedzieć czy nie ma przekłamań i wyskalować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się we wszystkim z moimi przedmówcami, ale areometr warto wyskalować metodą przytoczoną przez chackmana. Papierek ze skalą umieszczony w cienkiej rurce areometru najczęściej jest luźny i lubi się przesuwać w górę i w dół. Oczywiście wartość takiego pomiaru można sobie o kant... Sam tak miałem. Od tej pory skaluję go przed każdym pomiarem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze piwko właśnie od wczoraj fermentuje.

Przez rurkę fermentacyjną niestety nic nie "bulgocze"

pewnie mam gdzieś nieszczelność w fermentatorze

(kupiony w BA) martwić się tym?

Uchyliłem rano pokrywę wydaje się wszystko ok,

drożdże ciężko pracują.

Startowe blg 10, nie za mało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie martwić się i nie uchylać :)

Nie podałeś ile ekstraktu i ile wody, więc ciężko ocenić czy 10°Blg to dużo, czy mało, jeszcze zależy w jaki style celujesz. No i czy na pewno areometr wskazuje poprawne wartości i mierzone było we właściwej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

robi z brewkita Mutons IPA 3 kg w fermentatorze jest w sumie 22 litry

mierzyłem to blg w 23 stopniach

 

Sprawdź dokładnie w jakiej temperaturze mierzyć na areometrze bo są dwie jedna w 16C (często je dają do zestawów w sklepach) i druga 20C, i w tych temperaturach staraj się mierzyć, bo nawet 5C to już może być spore przekłamanie. Przy okazji wyskaluj też areometr zanurzając go w wodzie o temperaturze wskazanej na opakowaniu (takie jak wyżej) i sprawdź czy faktycznie jest 0 Blg, jak nie to bierz zawszę poprawkę na to. Co do nieszczelności to się nie przejmować, a jak zależy na bulgotaniu to posmarować pokrywkę wazeliną spożywczą na łączeniu to załatwi wszelkie nieszczelności, pamiętając o zasadach dezynfekcji ;) I teraz uzbroić się w cierpliwość. Choć trochę podejrzane jak na IPA 10blg to trochę mało, a zestaw na ile litrów? Na 20 pewnie to za dużo wody dałeś, albo areometr kłamie!

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...