Skocz do zawartości

Zapiski piwowara Szymka


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka #1 ALT

Data warzenia: 19-01-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 4,3 kg

 

Zacieranie:

30 minut 54*

30 minut 64*

30 minut 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 65g w 15 minucie

Lubelski 35g w 70 minucie

 

Wyszło 15 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safbrew S-33

 

Pierwsze piwo i pierwsze zacieranie, mimo tego piwko wyszło bardzo dobre jak na pierwszy raz.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 Porter w stylu angielskim

Data warzenia: 26-01-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,6 kg,

Słód karmelowy ciemny 0,2 kg,

Słód barwiący 0,2 kg

 

Zacieranie (bez barwiącego):

50 minut 68* -> 77* i filtracja

W 77* dodałem słód barwiący

 

gotowanie 70 minut

Marynka 25g od początku

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safale S-04

 

Piwko średnie, kolor ciemny ale przeszkadzały mi nuty palone. Raczej nie powtórzę.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 Pils

Data warzenia: 02-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 4 kg,

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie:

30 minut 50*

30 minut w 64*

30 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Lubelski 65g w 15 minucie

Lubelski 25g w 75 minucie

Lubelski 25g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Piwko dość dobre, jednak na mój gust troszkę za dużo goryczki.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 Pale Ale

Data warzenia: 05-02-2008

 

Zasyp:

Słód Pale Ale 3,8 kg,

Słód Carahell 0,2 kg

 

Zacieranie:

W 68* aż do negatywnej próby (około 40 minut) -> 77* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka 35g od początku

Lubelski 25g w 45 minucie

 

Wyszło 25 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safale US-05

 

Wyszło całkiem dobre piwko.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Pszeniczne

Data warzenia: 09-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,3 kg,

Słód pszeniczny jasny 1,9 kg,

Słód monachijski typ II 0,6 kg,

Słód Carawheat 0,2 kg,

Pszeniczny czekoladowy 0,05 kg

 

Zacieranie (bez czekoladowego):

10 minut w 46*

15 minut w 53*

30 minut w 63*

Do negatywnej próby w 72* -> 77* i filtracja + czekoladowy

 

gotowanie 80 minut

Lubelski 20g w 10 minucie

Lubelski 10g w 50 minucie

Lubelski 10g w 75 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safale WB-06

 

Piwko dostatecznie dobre, jednak wdarł się jakiś dziwny posmak który mi bardzo przeszkadzał.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 Monachijskie Ciemne

Data warzenia: 15-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,2 kg,

Słód monachijski 2,45 kg,

Słód karmelowy ciemny 0,2 kg,

Słód karmelowy jasny 0,15 kg,

 

Zacieranie

Do negatywnej próby w 65* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka 25g od początku

Lubelski 25g w 45 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Bez rewelacji ale dość dobre, karmelowe.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 Koźlak ciemny

Data warzenia: 23-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,25 kg,

Słód monachijski I 2,25 kg,

Słód karmelowy ciemny 0,5 kg,

 

Zacieranie

30 minut w 65*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 70 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 20g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Jak dla mnie zbyt karmelowe, wręcz zdominowany przez karmelowe posmaki. Niezbyt mi smakowało.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 Monachijskie wariacje

Data warzenia: 05-07-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 Monachijskie wariacje II (powtórka poprzedniej Warki)

Data warzenia: 06-07-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Opis j.w.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 Monachijskie wariacje III

Data warzenia: 20-07-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

10 minut w 64*

50 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Tutaj maksymalnie wydłużyłem przerwę dekstrynującą. Wydaje mi się że wyszło dużo bardziej słodowe niż poprzednicy.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Monachijskie wariacje IV

Data warzenia: 02-08-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale

 

Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 Monachijskie wariacje V

Data warzenia: 03-08-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale, z odzysku

 

Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych.

 

Zmieniłem trochę czasy zacierania, chcąc sprawdzić co się stanie, zrezygnowałem z przerwy białkowej a dwie pozostałe podzieliłem po równo. Nie odczułem różnicy w pianie, może troszkę mniej słodowe wyszło.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 Monachijskie wariacje VI

Data warzenia: 16-08-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Smak i wygląd jak Warka #8 i #9.

Edytowane przez komoona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 Koźlak Majowy

Data warzenia: 28-11-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,0 kg,

Słód pszeniczny jasny 1,0 kg,

Słód Carahell 0,4 kg

 

Zacieranie

Do negatywnej próby w 68* -> 78* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Teetneger 15g w 60 minucie

Teetnager 15g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 Pils

Data warzenia: 29-11-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 10g w 60 minucie

Lubelski 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 Pils (powtórka #15)

Data warzenia: 02-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 10g w 60 minucie

Lubelski 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 Pils (powtórka #16)

Data warzenia: 04-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 10g w 60 minucie

Lubelski 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #18 Pils

Data warzenia: 19-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Saaz 10g w 60 minucie

Saaz 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Tutaj zastosowałem chmiel Saaz.

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 Pils

Data warzenia: 23-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Teetnager 10g w 60 minucie

Teetnager 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Tutaj zastosowałem chmiel Teetnager.

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #20 Pils (Bożonarodzeniowy)

Data warzenia: 25-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Saaz 10g w 60 minucie

Saaz 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Tutaj zastosowałem chmiel Saaz. W zasadzie powtórka Warki #18.

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #21 Pils

Data warzenia: 09-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Saaz 5g w 60 minucie

Saaz 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Zmniejszyłem ilość chmielu i zmieniłem drożdże na Munich Lager.

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #22 Pils

Data warzenia: 10-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Teetnager 5g w 60 minucie

Teetnager 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Zmniejszyłem ilość chmielu oraz zmiana chmielu aromatycznego na Teetnager.

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #23 Pils

Data warzenia: 11-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Lubelski 5g w 60 minucie

Lubelski 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Zmiana chmielu aromatycznego na Lubelski. Nadal pomniejszona ilość chmielu.

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #24 Pils

Data warzenia: 13-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Saaz 5g w 60 minucie

Saaz 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Kopia warki #21.

Piwko leżakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.