Jump to content
Szymon

Zapiski piwowara Szymka

Recommended Posts

W związku z tym, że mam niemały rozgardiasz w notatkach z piwowarzenia, postanowiłem umieścić je w jednym miejscu. Wybór padł na to forum :cool:

 

No to zaczynamy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1 ALT

Data warzenia: 19-01-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 4,3 kg

 

Zacieranie:

30 minut 54*

30 minut 64*

30 minut 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 65g w 15 minucie

Lubelski 35g w 70 minucie

 

Wyszło 15 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safbrew S-33

 

Pierwsze piwo i pierwsze zacieranie, mimo tego piwko wyszło bardzo dobre jak na pierwszy raz.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 Porter w stylu angielskim

Data warzenia: 26-01-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,6 kg,

Słód karmelowy ciemny 0,2 kg,

Słód barwiący 0,2 kg

 

Zacieranie (bez barwiącego):

50 minut 68* -> 77* i filtracja

W 77* dodałem słód barwiący

 

gotowanie 70 minut

Marynka 25g od początku

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safale S-04

 

Piwko średnie, kolor ciemny ale przeszkadzały mi nuty palone. Raczej nie powtórzę.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 Pils

Data warzenia: 02-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 4 kg,

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie:

30 minut 50*

30 minut w 64*

30 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Lubelski 65g w 15 minucie

Lubelski 25g w 75 minucie

Lubelski 25g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Piwko dość dobre, jednak na mój gust troszkę za dużo goryczki.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 Pale Ale

Data warzenia: 05-02-2008

 

Zasyp:

Słód Pale Ale 3,8 kg,

Słód Carahell 0,2 kg

 

Zacieranie:

W 68* aż do negatywnej próby (około 40 minut) -> 77* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka 35g od początku

Lubelski 25g w 45 minucie

 

Wyszło 25 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safale US-05

 

Wyszło całkiem dobre piwko.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 Pszeniczne

Data warzenia: 09-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,3 kg,

Słód pszeniczny jasny 1,9 kg,

Słód monachijski typ II 0,6 kg,

Słód Carawheat 0,2 kg,

Pszeniczny czekoladowy 0,05 kg

 

Zacieranie (bez czekoladowego):

10 minut w 46*

15 minut w 53*

30 minut w 63*

Do negatywnej próby w 72* -> 77* i filtracja + czekoladowy

 

gotowanie 80 minut

Lubelski 20g w 10 minucie

Lubelski 10g w 50 minucie

Lubelski 10g w 75 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Safale WB-06

 

Piwko dostatecznie dobre, jednak wdarł się jakiś dziwny posmak który mi bardzo przeszkadzał.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #6 Monachijskie Ciemne

Data warzenia: 15-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,2 kg,

Słód monachijski 2,45 kg,

Słód karmelowy ciemny 0,2 kg,

Słód karmelowy jasny 0,15 kg,

 

Zacieranie

Do negatywnej próby w 65* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 60 minut

Marynka 25g od początku

Lubelski 25g w 45 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Bez rewelacji ale dość dobre, karmelowe.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7 Koźlak ciemny

Data warzenia: 23-02-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,25 kg,

Słód monachijski I 2,25 kg,

Słód karmelowy ciemny 0,5 kg,

 

Zacieranie

30 minut w 65*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 70 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 20g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Jak dla mnie zbyt karmelowe, wręcz zdominowany przez karmelowe posmaki. Niezbyt mi smakowało.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8 Monachijskie wariacje

Data warzenia: 05-07-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #9 Monachijskie wariacje II (powtórka poprzedniej Warki)

Data warzenia: 06-07-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Opis j.w.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10 Monachijskie wariacje III

Data warzenia: 20-07-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

10 minut w 64*

50 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Tutaj maksymalnie wydłużyłem przerwę dekstrynującą. Wydaje mi się że wyszło dużo bardziej słodowe niż poprzednicy.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #11 Monachijskie wariacje IV

Data warzenia: 02-08-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale

 

Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #12 Monachijskie wariacje V

Data warzenia: 03-08-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 1388 | Belgian Strong Ale, z odzysku

 

Mocne, dość słodowe piwo. Charakterystyczny smak słodu monachijskiego. Jakby odrobinę lepsze w smaku od drożdży suchych, ale to może sugestia, bo to pierwsza Warka na płynnych.

 

Zmieniłem trochę czasy zacierania, chcąc sprawdzić co się stanie, zrezygnowałem z przerwy białkowej a dwie pozostałe podzieliłem po równo. Nie odczułem różnicy w pianie, może troszkę mniej słodowe wyszło.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #13 Monachijskie wariacje VI

Data warzenia: 16-08-2008

 

Zasyp:

Słód monachijski typ I 5 kg

 

Zacieranie

30 minut w 50*

20 minut w 64*

40 minut w 70* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 75 minut

Lubelski 30g w 15 minucie

Lubelski 25g w 55 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Saflager S-23

 

Smak i wygląd jak Warka #8 i #9.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #14 Koźlak Majowy

Data warzenia: 28-11-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,0 kg,

Słód pszeniczny jasny 1,0 kg,

Słód Carahell 0,4 kg

 

Zacieranie

Do negatywnej próby w 68* -> 78* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Teetneger 15g w 60 minucie

Teetnager 15g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #15 Pils

Data warzenia: 29-11-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 10g w 60 minucie

Lubelski 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #16 Pils (powtórka #15)

Data warzenia: 02-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 10g w 60 minucie

Lubelski 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #17 Pils (powtórka #16)

Data warzenia: 04-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Lubelski 10g w 60 minucie

Lubelski 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #18 Pils

Data warzenia: 19-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Saaz 10g w 60 minucie

Saaz 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Tutaj zastosowałem chmiel Saaz.

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #19 Pils

Data warzenia: 23-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Teetnager 10g w 60 minucie

Teetnager 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Tutaj zastosowałem chmiel Teetnager.

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #20 Pils (Bożonarodzeniowy)

Data warzenia: 25-12-2008

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 30g od początku

Saaz 10g w 60 minucie

Saaz 10g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2007 | Pilsen Lager

 

Tutaj zastosowałem chmiel Saaz. W zasadzie powtórka Warki #18.

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #21 Pils

Data warzenia: 09-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Saaz 5g w 60 minucie

Saaz 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Zmniejszyłem ilość chmielu i zmieniłem drożdże na Munich Lager.

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #22 Pils

Data warzenia: 10-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Teetnager 5g w 60 minucie

Teetnager 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Zmniejszyłem ilość chmielu oraz zmiana chmielu aromatycznego na Teetnager.

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #23 Pils

Data warzenia: 11-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Lubelski 5g w 60 minucie

Lubelski 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Zmiana chmielu aromatycznego na Lubelski. Nadal pomniejszona ilość chmielu.

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #24 Pils

Data warzenia: 13-01-2009

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód monachijski 0,2 kg

Słód Carapils 0,2 kg

 

Zacieranie

30 minut w 64*

30 minut w 72* -> 77* i filtracja

 

gotowanie 90 minut

Marynka 20g od początku

Saaz 5g w 60 minucie

Saaz 5g w 89 minucie

 

Wyszło 23 litrów brzeczki, nie zmierzyłem BLG.

Fermentacja drożdżami Wyeast 2308 | Munich Lager

 

Kopia warki #21.

Piwko leżakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.