Jump to content
tumek_pl

Wyeast 2124 bohemian lager

Recommended Posts

Rzecz tyczy się powyższego szczepu. Rozgniotłem aktywatory, mieszałem ect ect. po 4 godzinach prawie wcale nie spuchło. Nie zraziłem się ponieważ inne drożdżaki ruszyły pomimo nie napęcznienia. JEDNAKŻE do tematu. Brzeczka napowietrzona, 21 ltr koźlak, 16 blg ( czyli trochę ponad moc 2124). Po 48h kompletny brak rekakcji. Wszystko opadło na dół i kuniec. Co radzicie? Czekać , nie czekać i uwadniać s-34 ? Sam nie wiem. temp 8,5 - 9 stopni. W piwie narazie brak oznak dzikunów.

 

zamieściłem fotkę z tego jak to wygląda...co radzicie, napowietrzyć i zasypać w-34 ?

post-4650-0-65113900-1366725828_thumb.jpg

Edited by tumek_pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez startera przy 16blg to nawet jakby były napuchnięte, to mołgyby mieć problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie ruszą, widać że na dole się mnożą. Podniósłbym temperaturę do 15°C, a jak ruszą to stopniowo obniżał.

Albo lepiej wyciągnij wiadro do temperatury pokojowej.

 

Ps:Nie wiem czy odbija się światło, ale również ścianki są lekko oblepione kłaczkami drożdży.

Ale swoją drogą to poszedłeś na żywioł :D Ja 12°Blg przy lagerach robię z płynnych startery, po napuchnięciu paczki.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

aparat właśnie tych kłaczków nie wychwyci , troszkę niepotrzebnie zamieszałem w fermentorze, ale na ściankach jest pełno małych kłaczków. Jak pisałeś vettis wyjąłem wiadro z lodówki i poczekam jak ruszy - lodówkę nastawię na 15 stopni i będę stopniowo obniżał do 10.

Edited by tumek_pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

no tak to jest kiedy człowiek przeczyta tył opakowania i wleje drożdże bez startera.... narazie wiadro wyjąłem z 15 stopni ( w tej temp) bez objawów, jeśli do jutra nie ruszą w temperaturze pokojowej to przelewam piwo przez sito i zadam W-34 - do tej pory w piwie brak objawów zboczenia w dziką stronę.

Edited by tumek_pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie .. naszedł mnie kolejny dziki pomysł , macie moze w tym doświadczenie.... a gdybym tak uwodnił 1x W-34 dosypał i dał do lodówy? Może posiłki coś pomogą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie .. naszedł mnie kolejny dziki pomysł , macie moze w tym doświadczenie.... a gdybym tak uwodnił 1x W-34 dosypał i dał do lodówy? Może posiłki coś pomogą ?

 

Nie taki dziki :P ludzki już próbowali mieszać szczepy, ale po co?. A próbowałeś po prostu zamieszać wiadrem? U mnie często pomaga tak 2-3 razy zamieszać w odstępach 3-4h.

btw. skąd pomysł by rzucać na 16blg bez startera? ;)

Edited by Kilus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz spokojnie tak zrobić bo W-34/70 to ten sam szczep co Bohemian Lager :D Więc do żadnego pomieszania drożdży nie dojdzie, różnica jest taka, że jedne są płynne a drugie suche. (ło tu możesz o tym poczytać) Zaczekaj jeszcze dobę i jak nic się nie będzie działo to dodaj, mi Bavarian Lagery tez bardzo długo odpalały w brzeczce około 3 dni, pomimo nawet startera, a te 2124 słyszałem że też tak mają więc jeszcze cierpliwości. Albo jak chcesz to dodaj te suche (tylko uwodnij) bo i tak są to te same drożdże ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ożesz spokojnie tak zrobić bo W-34/70 to ten sam szczep co Bohemian Lager

 

całe życie człowiek się uczy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki za info , słuchajta chłopy - wiadro wystawiłem na kuchnie ( 20st ) podłączyłem mega napowietrzacz na dwa kanały, kupiłem dwa kamyki i zarzuciłem do wiadra. Napowietrze do bólu , brzeczke zamieszałem/wymieszałem. Myślę że po takiej dawce powinno być OK. Ze dwie godziny napuszcze powietrza, po czym zamkne wiadro i bede wyrywał włosy. Jeśli nie ruszy to wtedy zadziałam z W34.

post-4650-0-37959200-1366795701_thumb.jpg

post-4650-0-19822200-1366795720_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie 2124 w tym roku mi wolno startowały ze startera przy 10,5°Blg, gęstwa już śmigała.

American Lager na S-23 startował mi prawie tydzień w 12°C, a potem marnie fermentował przez 3tyg., aż w końcu zeszło. A piwo i tak zajeło 4 miejsce, więc lager późnym startem tak szybko nie skwaśnieje ;)

Ja bym to piwo fermentował potem w górnym zakresie pracy drożdży, w dolnym mogą mieć problemy, bo będą zmęczone po ciężkim rozmnażaniu ;)

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

zamykając wątek, drożdże płynne nie ruszyły, po napowietrzeniu brzeczki pompką akwariową na dwa baty - przez 3 godziny dosypałem W-34. Fermentacja w końcu ruszyła, drożdże zadałem w 22 stopnie ( poprzednio właściwie uwodnione), rurka co prawda nie bulkała ale po tygodniu z 16 plato spadło na 6 - temp 10-11 stopni. Trochę piany na powierzchni, jakiś dziwnych posmaków na razie brak.

post-4650-0-27658000-1367513766_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...