Jump to content

Wyeast 1275 Thames Valley Ale?


Recommended Posts

Produces classic British bitters, rich complex flavor profile, clean, light malt character, low fruitiness, low esters, well balanced.

 

Origin:

Flocculation: medium-low

Attenuation: 77%

Temperature Range: 62-72° F (16-22° C)

Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV

 

Styles:

Brown Porter

Dry Stout

Düsseldorf Altbier

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Foreign Extra Stout

Northern English Brown Ale

Robust Porter

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

 

Wytwarzają klasyczne brytyjskie bittery, bogaty złożony profil smaku, czysty, lekko słodowy charakter, niska owocowość, niski poziom estrów, dobrze zbalansowane.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: Średnio niska.

Odfermentowanie: 77%

Przedział temperatur: 16-22°C

Tolerancja na alkohol: 10% ABV

 

Style:

Brown Porter

Dry Stout

Düsseldorf Altbier

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Foreign Extra Stout

Northern English Brown Ale

Robust Porter

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

 

Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=138

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Szczep ten na tendencje do wstrzymywania pracy. Dobrze fermentują w górnym zakresie temperatur, ale poniżej 18c zaczynają wstrzymywać pracę. Ponoc wybitny szczep ale trudny w użytkowaniu. Edit: Cos mi sie wydaje ze problemem w tym wypadku jest te ze cos nie tak poszło ze starterem. Drugie piwo bitter prawie w ogóle nie odfermentowal. Stanął na 8blg.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Drogi kolego, jak wyglądała u Ciebie piana bo u mnie po zaszczepieniu stouta, piana ma wygląd drobnych pęcherzyków powietrza na całej powierzchni, przez 24h utrzymywała się na wys ok 1cm teraz opadło to wszystko i tylko widać te drobne pęcherzyki. Temp. w fermentorze 22 st C. Czy te drożdże tak mają ?

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Po 3 dniach blg spadło z 16 do 5, jestem w szoku co to za żarłoki z tych drożdżaków :rolleyes:

nie trzymaj cukru w szafce obok fermentatora bo się przegryzą przez ściankę i wyżrą :D:)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Dwanaście dni od zaszczepienia brzeczki 12 blg, idzie weekend pomyślałem że przeleję na cichą a tu czapa drożdży. Fermentacja w 18-19 stopniach , podnieść czy czekać. Leniuszki z nich. Fermentor szczelny dekiel się nie wybrzusza zrobiły sobie przerwę chyba.

Edited by Kasanga
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Faktycznie kapryśne drożdże. Poprzednio użyłem otrzymaną gęstwę i zeszły z 13° do 3°Blg, a tym razem zatrzymały się na 4,5° zaczynając z 12°Blg - użyłem aktywatora.

Z początku myślałem, że niedofermentowanie i przeniosłem na ponad tydzień do 22°C, ale nic to nie dało. Po dziesięciu dniach refermentacji piwo nie wykazało śladów przegazownia (refermentacja 3,14g glukozy/butelka).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Potwierdzam. Z 13,5 Blg zjechały do 4.0 , pomimo podwyższenia temperatury fermentacji ( z 16 na  22 ).

Dwa tygodnie w 16 st, jeden tydzień w 22

Refermentacja 120g cukru w syropie.

Po butelkowaniu utworzyły obrączkę w szyjce, po czym opadły.

 

Znacznie lepiej pracuje gęstwa. Temperatura fermentacji w górnym zakresie (20st.C) odfermentowanie do 2.5 blg

 

Edited by Joosto
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.