Jump to content
Sign in to follow this  
Wajcha

Browar Pixie i Dixie

Recommended Posts

Doktoranckie pszeniczne

warzone 11.10.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • Słód pszeniczny IREKS - 3,75 kg
  • Słód pilzneński Bruntal - 3,0 kg

Chmiele:

  • Lubelski - 45 g

Drożdże:

  • Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen 200 ml gęstwy

Dodatki inne:

 

 

Schemat zacierania:

  • 45-44°C - 40'
  • 55-54°C - 30'
  • 63-61°C - 40'
  • 73-71°C - 30'
  • 78°C - 5'

Wysładzanie i filtracja: 18 l + 3 l podbicie

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - Lubelski 30 g
  • 15' - Lubelski 15g

Parametry piwa po gotowaniu: 31l o gęstości 13 Blg, przy wydajności 65,4%.

Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ala Graf

warzone 11.10.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • sok jabłkowy 15 l
  • brzeczka piwna po Hefe-Weizen - 6 l

Drożdże:

  • Fermentis Safale S-04 (saszetka)

Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakaułszał

 

Surowce fermentowalne:

  • Słód pilzneński Bruntal - 3,0 kg
  • Słód pale ale Optima - 1,7 kg
  • Płatki owsiane - 025 kg
  • Czekoladowy Breiess - 0,2 kg
  • Caramunich III Weyermann - 0,1 kg
  • Czekoladowy jasny 400 Strzegom - 0,1 kg
  • Czekoladowy ciemny 1200 Strzegom - 0,16 kg
  • Słód pszeniczny IREKS - 0,1 kg
  • Jęczmień prażony - 0,05 kg

Chmiele:

  • EKG - 45 g
  • Chinook - 15 g
  • Centennial - 15 g
  • Willamette - 25 g

Drożdże:

  • Wyeast 1968 London ESB

Dodatki inne:

  • Kakauszale łuska kaowca - 0,2 kg

 

Schemat zacierania:


  •  

Wysładzanie i filtracja: 18 l + 3 l podbicie

 

Czas gotowania: 60

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - Lubelski 30 g
  • 15' - Lubelski 15g

Parametry piwa po gotowaniu: 31l o gęstości 13 Blg, przy wydajności 65,4%.

Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawno nic nie pisałem ale teraz czas uzupełnić zapiski. Od początku roku uwarzyłem nastepujące warki:

1. Pils - 20 l

2. Polskie ale - 20 l

3. Polskie ale - 20 l

4. Imperial Porter - 24,5 

Nie zamieszczam receptur bo nie ma co:D

Powoli pododaję receptury na pierwszy ogień Imperial Porter:

 

Pils.bsmx

Warka X+1: Pils

Bohemian Pilsner

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.5kg Bruntal Pilzneński - Bruntal (3.3 EBC, 90%)
  2. 0.5kg Carapils (Hoepfner) - Hoepfner (3.9 EBC, 10%)
  3. 50g Saaz 4AA (19.4IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 60g Saaz 4AA (18.2IBU) granulat - Gotowanie 30min
  5. 30g Saaz 4AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 10min
  6. 30g Saaz 4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  7. 0.28tsp Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  8. Wyeast Labs Urquell Lager 2001 2011-02-27

 

Zacieranie:

  1. Białkowa (Infuzja 2min) 50°C 10min Dodano 18l wody 52°C
  2. Maltozowa (Podgrzewanie 0min) 64°C 20min
  3. Dekstrynująca (Podgrzewanie 0min) 72°C 30min
  4. Wygrzew (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

X+2

Polskie Ale.bsmx

Warka X+2: Polskie Ale

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.75kg Bruntal Pilzneński - Bruntal (3.3 EBC, 90.5%)
  2. 0.25kg Strzegom Karmelowy 30 - (30 EBC, 4.8%)
  3. 0.25kg Strzegom Pszeniczny - (3 EBC, 4.8%)
  4. 30g Iunga 11AA (29.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Perle 7AA (4.1IBU) granulat - Gotowanie 10min
  6. 10g Iunga 11AA (4.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. 20g Hallertau Tradition 6AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  8. 20g Iunga 11AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  9. 20g Perle 7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  10. 60g Iunga 11AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 6 dni
  11. White Labs San Diego Super Yeast WLP090 2015-01-25

 

Zacieranie:

  1. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  2. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  3. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  4. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  5. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  6. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  7. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  8. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  9. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  10. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  11. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  12. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  13. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  14. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  15. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  16. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  17. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  18. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C

 

Notatki:

 


Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura na kolejne piwo.

PL-USA Ale.bsmx

Warka X+3: PL-USA Ale

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12.7* (OG 1.05)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.2%
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.25kg Bruntal Pilzneński - Bruntal (3.3 EBC, 85%)
  2. 0.5kg Carabelge (Weyermann) - Weyermann (13.6 EBC, 10%)
  3. 0.25kg Strzegom Pszeniczny - (3 EBC, 5%)
  4. 30g Iunga 11AA (29.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Perle 7AA (4.1IBU) granulat - Gotowanie 10min
  6. 10g Iunga 11AA (4.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. 30g Hallertau Taurus 12AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  8. 20g Iunga 11AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  9. 50g Chinook 11AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 6 dni
  10. 40g Centennial 10AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 6 dni
  11. White Labs San Diego Super Yeast WLP090 2015-01-25

 

Zacieranie:

  1. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  2. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  3. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  4. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  5. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  6. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  7. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  8. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  9. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  10. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  11. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  12. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  13. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  14. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  15. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  16. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  17. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  18. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C

 

Notatki:

12,5 blg 21,5l. Uwarzone 27.02.2015.


Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejna receptura


 

Imperial Porter.bsmx

Warka X+4: Imperial Porter

Robust Porter

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 17.9* (OG 1.072)
  • Końcowe blg: 5.2* (FG 1.02)
  • Alkohol objętościowo: 6.8%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Fawcett Maris Otter Blend Pale Ale - Thomas Fawcett (6 EBC, 61.6%)
  2. 1.15kg BestMälz Munich Dark - BestMälz (28 EBC, 14.2%)
  3. 0.7kg Fawcett Brown - Thomas Fawcett (188 EBC, 8.6%)
  4. 0.4kg Strzegom Karmelowy 300 - (200 EBC, 4.9%)
  5. 0.32kg Caramel/Crystal Malt - 40L - (78.8 EBC, 3.9%)
  6. 0.3kg Briess Chocolate - Briess (689.5 EBC, 3.7%)
  7. 0.25kg Fawcett Pale Chocolate - Thomas Fawcett (630 EBC, 3.1%)
  8. 30g Chinook 11AA (30.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  9. 30g East Kent Goldings (EKG) 5AA (4.2IBU) granulat - Gotowanie 10min
  10. White Labs San Diego Super Yeast WLP090 2013-08-26

 

Zacieranie:

  1. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  2. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  3. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  4. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  5. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  6. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  7. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  8. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  9. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  10. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  11. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  12. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  13. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  14. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  15. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  16. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  17. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  18. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C

 

Notatki:

 


Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże zadane 17.03.2015 w temperaturze 13 stopni, przeniesione do lodówki 8 stopni.

Pils Bohemski.bsmx

Warka X+5: Pils Bohemski

Bohemian Pilsner

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12.4* (OG 1.049)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.1%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4.5kg BestMälz Pilsen - BestMälz (4 EBC, 93.8%)
  2. 0.3kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 6.3%)
  3. 20g Hallertau Taurus 14.8AA (37.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 30g Perle 8AA (12.5IBU) granulat - Gotowanie 15min
  5. 30g Perle 8AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  6. Wyeast Labs Bavarian Lager 2206 2011-02-27

 

Zacieranie:

  1. Białkowa (Infuzja 0min) 50°C 10min Dodano 15l wody 53°C
  2. Maltozowa (Podgrzewanie 8min) 62°C 20min
  3. Dekstrynująca (Podgrzewanie 0min) 72°C 40min

 

Notatki:

Drożdże zadane 17.03.2015 w temperaturze 13 stopni, przeniesione do lodówki 8 stopni.


Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bourbon Wanilia Porter:)

Bourbon Wanilia Porter.bsmx

Warka X+6: Bourbon Wanilia Porter

Baltic Porter

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 21.3* (OG 1.087)
  • Końcowe blg: 5.7* (FG 1.022)
  • Alkohol objętościowo: 8.5%
  • Objętość: 20l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5.5kg Fawcett Maris Otter Blend Pale Ale - Thomas Fawcett (6 EBC, 63.6%)
  2. 1.15kg BestMälz Munich Dark - BestMälz (28 EBC, 13.3%)
  3. 0.7kg Fawcett Brown - Thomas Fawcett (188 EBC, 8.1%)
  4. 0.6kg Fawcett Pale Chocolate - Thomas Fawcett (630 EBC, 6.9%)
  5. 0.45kg Strzegom Karmelowy 300 - (200 EBC, 5.2%)
  6. 0.25kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70.9 EBC, 2.9%)
  7. 20g Chinook 11AA (23.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 30g East Kent Goldings (EKG) 5AA (4.4IBU) granulat - Gotowanie 10min
  9. 5g Mech irlandzki - Gotowanie 15 minut
  10. 2Items Laska wanilii - Cicha 14 dni
  11. 375ml Bourbon Jim Beam - Butelkowanie 0 minut
  12. White Labs San Diego Super Yeast WLP090 2013-08-26

 

Zacieranie:

  1. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  2. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  3. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  4. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  5. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  6. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  7. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  8. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  9. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  10. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  11. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  12. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  13. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  14. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  15. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  16. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  17. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  18. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C

 

Notatki:

31.03.2015 - przelana na cichą z 2 laskami wanilii.

10.04.2015 - zabutelkowane z dodatkiem 88,7g cukru oraz 375 ml Bourbonu Jim Beam. Wyszło 29 butelek 0,5 l oraz 16 butelek 0,33 l.


Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo mi się podoba to, że teraz mogę zamieszczać bezpośrednio receptury. Tak jak piszesz potrzeba paru poprawek ale już i tak jest super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dniu dzisiejszym przelałem warkę X+6: Bourbon Wanilia Porter na cicha wraz z 2 laskami wanilii która wcześniej rozciąłem, wydłubałem nasionka a resztę posiekałem na 3 kawałki. Brak pomiaru ponieważ próbka wylądowała na blacie jak i na podłodze.

Edited by Wajcha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...