Jump to content
Makaron

Wyeast 1338 European Ale?

Recommended Posts

Origin:

Flocculation: high

Attenuation: 67-71%

Temperature Range: 62-72° F (16-22° C)

Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV

 

Styles:

Baltic Porter

Düsseldorf Altbier

Northern German Altbier

Southern English Brown

Sweet Stout

 

 

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: Wysoka.

Odfermentowanie: 67-71%

Przedział temperatur: 16-22°C

Tolerancja na alkohol: około 10% ABV

 

Style:

Baltic Porter

Düsseldorf Altbier

Northern German Altbier

Southern English Brown

Sweet Stout

 

Źródło:

http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=142

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis ze strony producenta:

 

A full-bodied strain, finishing very malty with a complex flavor profile. This strain?s characteristics are very desirable in English style brown ales and porters. It produces a dense, rocky head during fermentation, and can be a slow to start and to attenuate. This yeast may continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection.

Szczep dający treściwe piwa o słodowym finiszu i złożonym profilu smakowym. Cechy tego szczepu są pożądane przy fermentacji Brown Ale w stylu angielskim oraz porterów. Podczas fermentacji tworzy gęstą i zbitą pianę. Start fermentacji może być powolny a sama fermentacja długotrwała. Ten szczep może produkować CO2 przez dłuższy czas po zebraniu gęstwy.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z moich doświadczeń wynika, że te drożdże są podobne do szczepu Scottish Ale - przebieg fermentacji jest podobny, równie wolno startują, a rezultat również zaskakująco zbliżony profilem smakowym. No i kolejna rzecz, podobnie jak Scottish Ale dofermentowują sobie w butelkach (pomimo 12 dni fermentacji i 14 dni klarowania piwo po 6 tygodniach się przegazowało!).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejrzewam, że skłonność do przegazowywania piwa w butelkach może być spowodowana tym:

 

This yeast may continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection.

 

Skoro mogą po zapakowaniu do saszetki, to pewnie mogą i po zlaniu do butelek...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczep ten został wycofany przez producenta ze stałej sprzedaży, prawdopodobnie będzie się pojawiał jedynie jako Private Collection.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczep ten został wycofany przez producenta ze stałej sprzedaży, prawdopodobnie będzie się pojawiał jedynie jako Private Collection.

to jest potwierdzone że wycofane ze sprzedaży? zdobyłem gestwę i juz drugie piwo na nich robię. mega wolne. po 2 tygodniach blg stoi a piana jak na pierwszym dniu burzliwej. ktoś ma jakieś spostrzeżenia co do tych drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze stałej został wycofany już dawno.

 

Badziestwo, nie chciały żryć, ani też opadać jakoś konkretnie. Całkiem bezpłciowe jeżeli chodzi o profil.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie opadają w ogóle... co z takim piwem zrobić? planuje włożyć do lodówki przed rozlewem na kilka dni, może nawet tydzien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiliśmy, jakiś czas temu, na nich alty. Pianę podczas fermentacji po prostu zdejmowaliśmy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no ja przelewałem na cichą po 3 tygodniach burzliwej i pianę wylewałem osobno. bardzo dziwne drożdże chociaż profil smakowy jest fajny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.