Jump to content
andrzejf

Pierwsze piwo z ekstraktów

Recommended Posts

Witam wszystkich.I ja dołączyłem do grona piwowarów domowych.Przeszedłem już przez etap piwa z brewkitów w sumie 8 lub 9. Chciałbym teraz spróbowac samodzielnego chmielenia czyli piwa na bazie ekstraktów. Zakupiłem już odpowiedni zestaw surowców ,a nawet dwa....i tu sie zrobił problem.Napisane było , że przyślą mi cały zestaw wraz z instrukcją warzenia.Wszystko przyszło za wyjątkiem instrukcji.Zaczynając czytać o piwie z brewkita obiło mi sie o oczy instrukcje z chmieleniem,jednak wtedy mnie to nie interesowało.teraz kiedy zaczęło nie mogę,jak na złość tego znaleźć. wszędzie tylko albo brewkit,albo zacieranie.Nawet w sklepach przy opisie towaru jest instrukcja do brewkitu do pobrania albo do zacierania... Czy ja jakis pechowy jestem?? Znalazlem jakies instrukcje ale to dla mnie nie do końca jasne jest.

Posiadam garnek w do którego wchodzi 20 l. "pod korek" stąd moje pytanie. jak w takiej sytuacji przeprowadzić chmielenie ?? chmiel marynka i lubelski oraz dwie puchy ekstraktu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sposobów jest co najmniej kilka. Może opiszę jeden z nich.

Garnek 20l to rozpuść ekstrakty tak aby było około 18l - po dodaniu chmielu jest tendencja do krótkotrwałego wzrostu piany.

Doprowadź do gotowania całości, wsyp chmiel marynka.

Gotuj około 40 minut, dodaj połowę lubelskiego. Przed samym wyłączeniem grzania (2-3 minuty przed) dodaj resztę chmielu lubelskiego.

Chmiel dodajesz w siateczkach bądź zwyczajnych nowych nylonowych rajstopach damskich (wcześniej wygotowanych aby pozbyć się zapachu barwnika) jeśli nie chcesz przeprowadzać procesu filtrowania chmielin.

Wyciągasz woreczki i całość do schłodzenia (woreczek z ostatnią porcją lubelskiego może zostać w chłodzonym garnku).

Dalej już wiesz jak postępować. Wyciągnięcie ostatniego woreczka, przelanie do wiadra, uzupełnienie wodą do 20l, przygotowanie drożdży, napowietrzenie brzeczki, zadanie drożdży i... cierpliwe czekanie :)

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki roofman. Gdzieś wyczytałem żeby rozpuscić obie puszki w w 5 litrach wody i to chmielić.Po wszystkim uzupełnić wodą do 20 czy tam 22 litrów.Miałoby to jakiś wpływ na smak??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do produkcji piwa z puszki to się nie wypowiem, ale co do chmielenia to bym dał Marynkę na 60 min, a Lubelskiego dał bym 10 gram na 30 min, a 20 gram dałbym na chłodzenie. Ale to pod warunkiem, że lubisz mocno gorzyczkowe piwa, bo takie moim zdaniem wyjdzie przy takiej ilości Marynki. Ja osobiście wolę mniej chmielone i zmniejszył bym ilość Marynki o połowę :) Ale to kwestia gustu oczywiście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje zdane jest takie żeby chmielić w jak największej ilości wody, zbliżonej do ilości całkowitej planowanej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak też myślałem.Będę więc chmielił w jak największej ilości brzeczki na ile mi pozwoli naczynie.A co do ilości i rodzaju chmielu to będę eksperymentował.Przecież na tym m.in. ta zabawa polega :) .A jakie piwo lubie to nie wiem,brewkit nie bardzo mi to umożliwił poznać... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W załączeniu masz kilka instrukcji do zestawów z ekstraktów. Poczytaj też lekturę obowiązkową w tym temacie, czyli artykuł z Piwowara: http://pspd.org.pl/u...iosna-11-14.pdf . Znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Ja, z powodu posiadania garnka o pojemności tylko 10 litrów, chmieliłem połowę ekstraktu, drugą połowę dodałem na końcu gotowania. Za pierwszym razem chmieliłem z użyciem 30 gr. Marynki na 60 min. plus 30 gr. Lubelskiego na 10 min. Wyszło 20 litrów dobrego piwa, o niezłej goryczce, aczkolwiek zbyt małym aromacie chmielowym. Kolejne chmielenia to już wariacje na temat tej podstawy.

post-5875-0-71499700-1366567393_thumb.jpg

post-5875-0-74615700-1366567399_thumb.jpg

post-5875-0-66100300-1366567404_thumb.jpg

Zestaw_ekstrakty_PRAWDZIWE_ALE.pdf

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli dobrze widziałem ,że nie koniecznie chmielenie całości.Jako ze garnek 20 litrów to na spokojnie mogę chmielić 15 litrów.Resztę później uzupełnię wodą. Jako ze zestaw składa się z puszek 1,7 i 1,2 kg. to chyba mogę dodac trochę suchego ekstraktu,bo mi zostało z brewkitów...? A na czym polega to napowietrzanie??

Edited by andrzejf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napowietrzanie polega na dość mocnym bujaniu wiadrem z brzeczką przed zadaniem drożdży albo na energicznym mieszaniu łychą (też w wiadrze przed zadaniem drożdży).

Musisz po prostu zadbać o odpowiednie warunki do pracy dla drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie ma to znaczenia, ważne że napowietrzyłeś.

Niektórzy uważają, że mieszanie po zadaniu drożdży nieco je stresuje... w końcu to organizmy żywe ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...