Skocz do zawartości
bambo-5

AIPA - sprawdzenie, modyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje zrobić swoje pierwsze piwo, chce od razu zrobić piwo jak bóg nakazał, bez zabawy w brewkity. Doświadczenia w piwowarstwie nie mam aczkolwiek wyprodukowałem w życiu kilka win, nalewek. Mam podstawową wiedze więc raczej niczego się nie boje. Mam problem z recepturą, Z kilku znalezionych w necie złozyłem coś takiego:

 

 

Słody:

Pale Ale (Strzegom) 5kg

Caraamber (Weyermann) 0.3 kg

Cara-Crystal (Brewferm) 0,15 kg

 

Chmiele:

Chinook 50 g – 60 min

Simcoe 30g – 40 min

Cascade 30g -30 min

Chinook 20 g – 30 min

Simcoe 20 g – 10 min

Cascade – 50 g na zimno (?)

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie z tego co wyczytałem nie ma co świrować i lepiej zostać przy standardowych 60 min w 67°C

 

Proszę o ustosunkowanie się do tego i ewentualne zmiany. Nic mnie nie ogranicza bo wszystkie składniki będę zamawiał. Wszelkie głosy krytyki przyjmę z pokorą:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może być. Ale zamiast dwóch rodzajów cara, dałbym monachijskiego z 1 kg. Nie znam słodu cara crystal.

Poza tym ostatnio, w swoich IPA dochodzę do wniosku, że lepiej przesunąć akcent chmielenia na koniec, nie na początek.Wyścig o IBU nie jest konieczny.

Przy tym chmieleniu co tu napisałeś, to przy założeniu 20 litrowej warki, 75% wydajności to według brewtarget masz 158 IBU przy 14,6°Blg.

Zmień chmielenie i dorzuć monacha, napisz na ile litrów zamierzasz robić warkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. Czyli przy slodach dajemy takie:

Pale Ale 4 - 4,5 kg?

Monachijski typ I 1 kg

Caraamber 0,3 kg

 

IBU za duże zdecydowanie. Warkę planuje ok. 20 l. To jako bardziej doświadczeni koledzy jakie zaproponowalibyście chmielenie?

 

EDIT 14:16:

 

A może tak:

 

Chinook 20g 60 min

Cascade 20 g 30 min

Amarillo 10 g 20 min

Chinook 20 g 15 min

Cascade 10g 10 min

Amarillo 30 gram na zimno

 

Jeśli w brewtarget dobrze policzyłem to IBU ok 72,6 gęstość 14,2, założenie 75 % wydajności

 

Co o tym myślicie?

Edytowane przez bambo-5

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam mam 5kg pale ale 50g marynki 100g cascade i 30g citre chciałbym zrobic piwo w tym stylu tylko nie wiem jak chmielic będzie to moja druga warka,prosiłbym o jakieś porady

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

60' - marynka

20' - citra

1' - połowa cascade

chmielenie na zimno - reszta

 

ale to toporny plan i nie wiem czy nie lepiej poczekać na bardziej finezyjną propozycję...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taka propozycja: Liczyłem Ci dla 20L 16blg, dla citry 12,7% i cascade 7,6%, IBU 63

60' - 10g Citra

30' - 15g Cascade

20' - 15g Cascade

20' - 20g Citra

10' - 10g Cascade

5' - 30g Cascade

30g cascade na cichą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...