Skocz do zawartości
bambo-5

AIPA - sprawdzenie, modyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuje zrobić swoje pierwsze piwo, chce od razu zrobić piwo jak bóg nakazał, bez zabawy w brewkity. Doświadczenia w piwowarstwie nie mam aczkolwiek wyprodukowałem w życiu kilka win, nalewek. Mam podstawową wiedze więc raczej niczego się nie boje. Mam problem z recepturą, Z kilku znalezionych w necie złozyłem coś takiego:

 

 

Słody:

Pale Ale (Strzegom) 5kg

Caraamber (Weyermann) 0.3 kg

Cara-Crystal (Brewferm) 0,15 kg

 

Chmiele:

Chinook 50 g – 60 min

Simcoe 30g – 40 min

Cascade 30g -30 min

Chinook 20 g – 30 min

Simcoe 20 g – 10 min

Cascade – 50 g na zimno (?)

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Zacieranie z tego co wyczytałem nie ma co świrować i lepiej zostać przy standardowych 60 min w 67°C

 

Proszę o ustosunkowanie się do tego i ewentualne zmiany. Nic mnie nie ogranicza bo wszystkie składniki będę zamawiał. Wszelkie głosy krytyki przyjmę z pokorą:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może być. Ale zamiast dwóch rodzajów cara, dałbym monachijskiego z 1 kg. Nie znam słodu cara crystal.

Poza tym ostatnio, w swoich IPA dochodzę do wniosku, że lepiej przesunąć akcent chmielenia na koniec, nie na początek.Wyścig o IBU nie jest konieczny.

Przy tym chmieleniu co tu napisałeś, to przy założeniu 20 litrowej warki, 75% wydajności to według brewtarget masz 158 IBU przy 14,6°Blg.

Zmień chmielenie i dorzuć monacha, napisz na ile litrów zamierzasz robić warkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. Czyli przy slodach dajemy takie:

Pale Ale 4 - 4,5 kg?

Monachijski typ I 1 kg

Caraamber 0,3 kg

 

IBU za duże zdecydowanie. Warkę planuje ok. 20 l. To jako bardziej doświadczeni koledzy jakie zaproponowalibyście chmielenie?

 

EDIT 14:16:

 

A może tak:

 

Chinook 20g 60 min

Cascade 20 g 30 min

Amarillo 10 g 20 min

Chinook 20 g 15 min

Cascade 10g 10 min

Amarillo 30 gram na zimno

 

Jeśli w brewtarget dobrze policzyłem to IBU ok 72,6 gęstość 14,2, założenie 75 % wydajności

 

Co o tym myślicie?

Edytowane przez bambo-5

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam mam 5kg pale ale 50g marynki 100g cascade i 30g citre chciałbym zrobic piwo w tym stylu tylko nie wiem jak chmielic będzie to moja druga warka,prosiłbym o jakieś porady

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

60' - marynka

20' - citra

1' - połowa cascade

chmielenie na zimno - reszta

 

ale to toporny plan i nie wiem czy nie lepiej poczekać na bardziej finezyjną propozycję...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taka propozycja: Liczyłem Ci dla 20L 16blg, dla citry 12,7% i cascade 7,6%, IBU 63

60' - 10g Citra

30' - 15g Cascade

20' - 15g Cascade

20' - 20g Citra

10' - 10g Cascade

5' - 30g Cascade

30g cascade na cichą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×