Skocz do zawartości
Faszysta Rasista Homofob

Wysładzanie w browarach komercyjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Takie pytanie z ciekawości - czy w browarach komercyjnych, czy to koncernowych czy rzemieślniczych, przeprowadza się wysładzanie?

Oglądałem ostatnio kilka odcinków Brew Masters i nigdzie nie widziałem, żeby mówili o wysładzaniu, tak samo sobie uświadomiłem, że wszędzie gdzie się czyta o wyrobie piwa, czy to na portalach dla lemingów, czy nawet w bardziej ambitnych miejscach, to piszą o zacieraniu, ewentualnie filtrowaniu, warzeniu i fermentacji. I tyle. A jeśli to robią, to jak to wygląda? Bo to przecież oznacza dodatkowe koszty, dodatkowe zbiorniki z gorącą wodą itd. A znając tendencję to ograniczania kosztów, to raczej by im się to nie opłacało. Wysładzanie przecież nie jest niezbędne, a taka brzeczka nie ma dużo Blg - można brzeczkę przednią rozcieńczyć wodą z syropem glukozowym i wyjdzie prawie na to samo. Nawet chyba w takim Speidel'u nie jest przewidziane wysładzanie, z tego co czytałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Artezanie widziałem (na filmie), ale np. w Kaspar-Schulzach chyba nie (choć małe mam doświadczenie na żywo).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jasne, wysładzanie z punktu widzenia ekonomicznego, bardziej się opłaca niż rozcieńczanie brzeczki przedniej wodą, znaczy dodatkowa kadź prędzej czy później się zwróci.

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kaspar ma. Ma osobny zbiornik na wodę, leci do niego gorąca z chłodzenia. Później jej sie używa do warzenia. Zbiornik jest izolowany więc gdy się warzy często ma się ciepłą.

 

W Kasparze mamy zacierną, filtracyjną i whirpool. Woda do wysładzania jest grzana w zaciernej.

Edytowane przez jacer

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Takie pytanie z ciekawości - czy w browarach komercyjnych, czy to koncernowych czy rzemieślniczych, przeprowadza się wysładzanie?

Oglądałem ostatnio kilka odcinków Brew Masters i nigdzie nie widziałem, żeby mówili o wysładzaniu, tak samo sobie uświadomiłem, że wszędzie gdzie się czyta o wyrobie piwa, czy to na portalach dla lemingów, czy nawet w bardziej ambitnych miejscach, to piszą o zacieraniu, ewentualnie filtrowaniu, warzeniu i fermentacji. I tyle. A jeśli to robią, to jak to wygląda? Bo to przecież oznacza dodatkowe koszty, dodatkowe zbiorniki z gorącą wodą itd. A znając tendencję to ograniczania kosztów, to raczej by im się to nie opłacało. Wysładzanie przecież nie jest niezbędne, a taka brzeczka nie ma dużo Blg - można brzeczkę przednią rozcieńczyć wodą z syropem glukozowym i wyjdzie prawie na to samo. Nawet chyba w takim Speidel'u nie jest przewidziane wysładzanie, z tego co czytałem.

 

Oczywiście, że się robi wysładzanie. A kto by chciał wyrzucać 30% ekstraktu w śmieci? Browary korporacyjne nie mogły by uzyskać blisko 100% wydajności ze słodu.

Są różne metody w małych i średnich browarach wygląda to bardzo podobnie do tego co my rbimy w domu. W kolosach zaczynają już się różne wręcz kosmiczne rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Makaron - jakie kosmiczne rozwiązania masz na myśli?

@Jake- oczywiście, że w dużych browarach się wysładza (wiem to z doświadczenia), brak wysładzania to dopiero marnotrawstwo. Nawet warząc w Speidlu można wysładzać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Makaron - jakie kosmiczne rozwiązania masz na myśli?

 

Filtry membranowe, filtry zacierne. Dla mnie to w porównaniu z klasyczną kadzią filtracyjną to kosmos ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Żywcu mają nawet kocioł na cienkusz :) a wydajność z 1kg słodu to ponoć 17 l piwa :O

Edytowane przez bronek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×