Jump to content
Sign in to follow this  
Faszysta Rasista Homofob

Wysładzanie w browarach komercyjnych

Recommended Posts

Takie pytanie z ciekawości - czy w browarach komercyjnych, czy to koncernowych czy rzemieślniczych, przeprowadza się wysładzanie?

Oglądałem ostatnio kilka odcinków Brew Masters i nigdzie nie widziałem, żeby mówili o wysładzaniu, tak samo sobie uświadomiłem, że wszędzie gdzie się czyta o wyrobie piwa, czy to na portalach dla lemingów, czy nawet w bardziej ambitnych miejscach, to piszą o zacieraniu, ewentualnie filtrowaniu, warzeniu i fermentacji. I tyle. A jeśli to robią, to jak to wygląda? Bo to przecież oznacza dodatkowe koszty, dodatkowe zbiorniki z gorącą wodą itd. A znając tendencję to ograniczania kosztów, to raczej by im się to nie opłacało. Wysładzanie przecież nie jest niezbędne, a taka brzeczka nie ma dużo Blg - można brzeczkę przednią rozcieńczyć wodą z syropem glukozowym i wyjdzie prawie na to samo. Nawet chyba w takim Speidel'u nie jest przewidziane wysładzanie, z tego co czytałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne, wysładzanie z punktu widzenia ekonomicznego, bardziej się opłaca niż rozcieńczanie brzeczki przedniej wodą, znaczy dodatkowa kadź prędzej czy później się zwróci.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaspar ma. Ma osobny zbiornik na wodę, leci do niego gorąca z chłodzenia. Później jej sie używa do warzenia. Zbiornik jest izolowany więc gdy się warzy często ma się ciepłą.

 

W Kasparze mamy zacierną, filtracyjną i whirpool. Woda do wysładzania jest grzana w zaciernej.

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie pytanie z ciekawości - czy w browarach komercyjnych, czy to koncernowych czy rzemieślniczych, przeprowadza się wysładzanie?

Oglądałem ostatnio kilka odcinków Brew Masters i nigdzie nie widziałem, żeby mówili o wysładzaniu, tak samo sobie uświadomiłem, że wszędzie gdzie się czyta o wyrobie piwa, czy to na portalach dla lemingów, czy nawet w bardziej ambitnych miejscach, to piszą o zacieraniu, ewentualnie filtrowaniu, warzeniu i fermentacji. I tyle. A jeśli to robią, to jak to wygląda? Bo to przecież oznacza dodatkowe koszty, dodatkowe zbiorniki z gorącą wodą itd. A znając tendencję to ograniczania kosztów, to raczej by im się to nie opłacało. Wysładzanie przecież nie jest niezbędne, a taka brzeczka nie ma dużo Blg - można brzeczkę przednią rozcieńczyć wodą z syropem glukozowym i wyjdzie prawie na to samo. Nawet chyba w takim Speidel'u nie jest przewidziane wysładzanie, z tego co czytałem.

 

Oczywiście, że się robi wysładzanie. A kto by chciał wyrzucać 30% ekstraktu w śmieci? Browary korporacyjne nie mogły by uzyskać blisko 100% wydajności ze słodu.

Są różne metody w małych i średnich browarach wygląda to bardzo podobnie do tego co my rbimy w domu. W kolosach zaczynają już się różne wręcz kosmiczne rozwiązania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Makaron - jakie kosmiczne rozwiązania masz na myśli?

@Jake- oczywiście, że w dużych browarach się wysładza (wiem to z doświadczenia), brak wysładzania to dopiero marnotrawstwo. Nawet warząc w Speidlu można wysładzać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Makaron - jakie kosmiczne rozwiązania masz na myśli?

 

Filtry membranowe, filtry zacierne. Dla mnie to w porównaniu z klasyczną kadzią filtracyjną to kosmos ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...