Jump to content
Sojer

Jęczmień prażony a kawa zbożowa

Recommended Posts

Przymierzam się do zrobienia podpiwka. Jak wiadomo w recepturze występuje kawa zbożowa. Nie mam jednak weny na poszukiwanie jęczmienia i prażenie go więc zastanawiam się nad użyciem jęczmienia prażonego ze słodowni w Strzegomiu.

Nada się czy nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To już lepiej mieszankę z jęczmienia prażonego i pszenicy prażonej zrób, bo sam jęczmień nie ma takich smaków jak kawa zbożowa, a pszenica prażona daje posmaki kawowo-kakaowo-czekoladowe. A czemu nie chcesz po prostu zastosować jakiegoś Anatola albo Inki, jak jest w przepisie?

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem ostatnio podpiwek na wysłodkach po mildzie (zasyp był słód Pale ale, karmel i czekoladowy), do tego dodałem troche gotowego podpiwku kujawskiego chyba i wyszedł bombowy :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odgrzebię trochę temat. Dzisiaj parzyłem kawę zbożową Kujawianka i naszedł mnie pewien pomysł. Czy zamiast kawy "fusiastej" której mocną esencję dodaje się do coffe stouta nie dać takiej kawy która składa się z palonych zbóż. Próbował ktoś takiego eksperymentu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To czym by się to różniło od zwykłego stouta? Robiłem wczoraj ekstrakt na zimno ze słodów palonych i w smaku całkiem podobne do kawy zbożowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...