Skocz do zawartości
Sojer

Jęczmień prażony a kawa zbożowa

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zrobienia podpiwka. Jak wiadomo w recepturze występuje kawa zbożowa. Nie mam jednak weny na poszukiwanie jęczmienia i prażenie go więc zastanawiam się nad użyciem jęczmienia prażonego ze słodowni w Strzegomiu.

Nada się czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To już lepiej mieszankę z jęczmienia prażonego i pszenicy prażonej zrób, bo sam jęczmień nie ma takich smaków jak kawa zbożowa, a pszenica prażona daje posmaki kawowo-kakaowo-czekoladowe. A czemu nie chcesz po prostu zastosować jakiegoś Anatola albo Inki, jak jest w przepisie?

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to zależy w jakim przepisie ;) Tradycyjnie na wsiach kawę zbożową robiło się samodzielnie w specjalnych patelniach z mieszadłem napędzanym korbą. A przepis znalazłem taki. Niby można "Kujawiankę" ale...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można do takiego podpiwka dodać do smaku trochę słodów karmelowych albo palonych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem ostatnio podpiwek na wysłodkach po mildzie (zasyp był słód Pale ale, karmel i czekoladowy), do tego dodałem troche gotowego podpiwku kujawskiego chyba i wyszedł bombowy :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odgrzebię trochę temat. Dzisiaj parzyłem kawę zbożową Kujawianka i naszedł mnie pewien pomysł. Czy zamiast kawy "fusiastej" której mocną esencję dodaje się do coffe stouta nie dać takiej kawy która składa się z palonych zbóż. Próbował ktoś takiego eksperymentu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To czym by się to różniło od zwykłego stouta? Robiłem wczoraj ekstrakt na zimno ze słodów palonych i w smaku całkiem podobne do kawy zbożowej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×