Jump to content

Piwny cytat dnia :D


kopyr
 Share

Recommended Posts

Czytając Domowy wyrób piwa Dave'a Millera natknąłem się na fragment, który mnie rozbawił, postanowiłem, że się nim z Wami podzielę. Jednocześnie zakładam temat, gdzie można zamieszczać ciekawe, śmieszne czy błyskotliwe cytaty. Może niekoniecznie będzie tu coś nowego co dzień, ale właściwie czemu nie.

 

Przechodząc do meritum, fragment ten pochodzi z rozdziału o surowcach piwnych pt. "Słody, dodatki i cukry".

Kukurydza ma słodki, łagodny smak, pasujący do wielu rodzajów piwa. Jest najpopularniejszym dodatkiem niesłodowym w browarach amerykańskich. Obniża stężenie białek i garbników w piwie, sprawiając, że treściwość i szanse mętnienia maleją. Ryż ma te same zalety, ale jest praktycznie pozbawiony własnego smaku. Nadaje piwu czysty, lekki posmak i jest stosowany do produkcji kilku najlepszych marek, na przykład Budweisera."

:P

Edited by kopyr
Link to comment
Share on other sites

Właściwie piwo wyłącznie z ryżu i kukurydzy byłoby idealne... :rolleyes:

Przestań :cool: Skośnoocy przeczytają, nie zrozumieją ironii i zaczną do nas eksportować masowo :D . Oni są zdolni do wszystkiego.

Link to comment
Share on other sites

No chyba maja budweisera

Chyba riceweisera...

Lub cornweisera :cool:

 

Chociaż moim zdaniem ciekawym doświadczeniem było by zdegustowanie takiego napoju piwopodobnego z samej kukurydzy i ryżu- jakieś pomysły jakby mogło to smakować?

Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem :D

Link to comment
Share on other sites

Na początek spróbuj sake.

IMHO sake nie jest złe, ale nie jest gazowane i ma trochę więcej %. Ciężko mi sobie wyobrazić smak "piwotworu" kukurydziano-żyrowego.

 

Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem :cool:

A jakby tak zrobić "piwo" z samych dodatków niesłodowanych ? :)

Wiem, już tera gupoty godom, ale t jest takie co by było gdyby :D

Link to comment
Share on other sites

Jak gdzieś znajdziesz słód kukurydziany i ryżowy (lub sam go zrobisz), to jaki problem :cool:

A w ogóle kukurydzę można zesłodować? Jako dodatek w browarach jest używana chyba niesłodowana kukurydza.

Link to comment
Share on other sites

Na dziś cytat z wspaniałego czeskiego prozaika Jaroslava Haška

 

Vláda, která zdraží pivo, padne.

Co po polsku brzmiałoby:

Władza, która podniesie ceny piwa, upadnie.

Co wyjątkowo źle wróży obecnemu rządowi. ;)

Link to comment
Share on other sites

A jakby tak zrobić "piwo" z samych dodatków niesłodowanych ? ;)

To już chyba byłoby wino, takie nachmielone :) Chyba zbyt rewelacyjne by nie było do picia.:) Zbożowo-ryżowo-kukurydziane z cukrem, prędzej nadające się do destylacji niżli do picia.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Kolejny cytat z Dava Millera. IMO jeden z najcelniejszych.

Obserwuj ogrzewaną brzeczkę. Może się wydawać, że pilnowana woda nigdy się nie zagotuje, lecz niepilnowany kocioł zagotuje się zawsze i wykipi, powodując wielki bałagan.

O prawdziwości tego twierdzenia przekonałem się wielokrotnie. :)

Edited by kopyr
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.