Skocz do zawartości
chackman

Ciemne z WES

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, postanowiłem zabrać się tym razem za piwo ciemne, mając do dyspozycji tylko ekstrakty płynne WESu.

 

Ekstrakt ciemny 1.7 kg

Ekstrakt Jasny 1.2 kg

Ekstrakt barwiący 0.5 kg

 

po chmieleniu chcę 10.5 - 11 Blg.

 

Czy taki skład będzie dobry w ujęciu barwy (mocno czarne) ale nie goryczy palonego słodu?

 

Kiedyś robiłem 1.7 ciemny, 1.7 jasny - było smaczne ale chciałbym ciemniejsze.

 

Jakie chmiele? Nie chcę mocno chmielonego, może nawet więcej aromatu niż goryczy. Sam lubelski? Jeśli tak to ile i jak długo, dajmy na to, na 24 litry (wg tabelki wes).

 

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem ekstraktu barwiącego zakładasz dużo za dużo. Czarne piwo powinieneś już uzyskać przy użyciu 0,2-0,25kg. barwiącego w takim połączeniu jak piszesz. Większa ilość zwiększy paloność.

 

Odnośnie chmielenia, to, żeby nie było mocno chmielone, ale też nie było mdłe, dałbym ok 20g. Marynki i 30-40g. Lubelskiego (jeśli ma być wyczuwalny aromat chmielowy). W przypadku użycia samego Lubelskiego np. 30(35g)+30(40g)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem w takim razie 1.2 kg jasnego, 1.7 + 0.5 ciemnego (bez barwiącego), czyli przesunąłem ilość ekstraktu na rzecz ciemnego. do tego marynka, lubelski i nottinghamy. Btw- kaplse mi pordzewiały po ostatnim wyparzeniu... Kupiłem nowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×