Jump to content
Sign in to follow this  
chackman

Ciemne z WES

Recommended Posts

Hej, postanowiłem zabrać się tym razem za piwo ciemne, mając do dyspozycji tylko ekstrakty płynne WESu.

 

Ekstrakt ciemny 1.7 kg

Ekstrakt Jasny 1.2 kg

Ekstrakt barwiący 0.5 kg

 

po chmieleniu chcę 10.5 - 11 Blg.

 

Czy taki skład będzie dobry w ujęciu barwy (mocno czarne) ale nie goryczy palonego słodu?

 

Kiedyś robiłem 1.7 ciemny, 1.7 jasny - było smaczne ale chciałbym ciemniejsze.

 

Jakie chmiele? Nie chcę mocno chmielonego, może nawet więcej aromatu niż goryczy. Sam lubelski? Jeśli tak to ile i jak długo, dajmy na to, na 24 litry (wg tabelki wes).

 

Dzięki i pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem ekstraktu barwiącego zakładasz dużo za dużo. Czarne piwo powinieneś już uzyskać przy użyciu 0,2-0,25kg. barwiącego w takim połączeniu jak piszesz. Większa ilość zwiększy paloność.

 

Odnośnie chmielenia, to, żeby nie było mocno chmielone, ale też nie było mdłe, dałbym ok 20g. Marynki i 30-40g. Lubelskiego (jeśli ma być wyczuwalny aromat chmielowy). W przypadku użycia samego Lubelskiego np. 30(35g)+30(40g)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem w takim razie 1.2 kg jasnego, 1.7 + 0.5 ciemnego (bez barwiącego), czyli przesunąłem ilość ekstraktu na rzecz ciemnego. do tego marynka, lubelski i nottinghamy. Btw- kaplse mi pordzewiały po ostatnim wyparzeniu... Kupiłem nowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...