Jump to content
nysander

Pierwsza warka - Malinowe by ZbyszekT

Recommended Posts

śledząc wątek o piwach smakowych zdecydowałem na wykorzystanie przepisu Zbyszka na piwo malinowe dla mojej LP. Będzie to moje pierwsze warzenie i zacieranie w związku z tym nasuwa się wiele pytań

 

przepis z wątku: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/

 

 

Warka #23 Malinowe

 

Pilzneński 1 kg

Monachijski 25 EBC 2 kg

Amber 0.5 kg

Cara 50 EBC 0.75 kg

Aroma 100 EBC 0.25 kg

Crystal 150 EBC 0.5 kg

Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml

 

Chmielenie Marynka 50 g 60 min

 

na 40L

 

czyli ja biorę połowę składników na ok 20L warki

 

zacieranie wg kolejnej sugestii

 

Ogólnie następne piwa będę zacierał 5 min @ 62°C + 70 min @ 72 °C z szybkim podgrzewaniem pomiędzy przerwani (2-3 °C / min). Wg mnie to optymalne rozwiązanie.

 

potem chmielenie wg przepisu i to jest dla mnie jasne. problem pojawia się dalej

 

Syrop malinowy dodajemy:

Zawsze po schłodzeniu piwa. Lejemy na zimno, zęby uchronić ulotne aromaty.

 

...

 

Do refermentacji standardowo, ten sam składnik, co do fermentacji + słodzik. Celuje zawsze w dość duże nagazowanie, odpowiednik około 7.5-8 g cukru / litr. J.w:

10-11 ml syropu na litr piwa ? syrop lejemy na zimno

 

...

(dalej w wątku sugestia aby zmniejszyć do 8ml/L)

 

i tu pierwsze pytania

 

1. kiedy mam dodać syrop, po schłodzeniu brzeczki razem z drożdżami do burzliwej fermentacji czy dopiero po cichej jako składnik do refermentacji?

 

2. kiedy i czym słodzić do smaku jeżeli w ogóle. słodzikiem z lidla 2-3 tabl. / butelkę?

 

na razie tyle, więcej pojawi się pewnie niebawem jak rozpiszę krok po kroku procedurę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. kiedy mam dodać syrop, po schłodzeniu brzeczki razem z drożdżami do burzliwej fermentacji czy dopiero po cichej jako składnik do refermentacji?

 

2. kiedy i czym słodzić do smaku jeżeli w ogóle. słodzikiem z lidla 2-3 tabl. / butelkę?.

 

1. i tu i tu

2. słodzikiem z Lidla podczas butelkowania - ja daję 2-3 tabletki do mało kwasowych napitków (piwa kobiece z syropów i wysłodzin) lub najmniej 3 dla kwasiorów (chmielone cydry aka Redds =]) na butelkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2. kiedy i czym słodzić do smaku jeżeli w ogóle. słodzikiem z lidla 2-3 tabl. / butelkę?

 

Ja nie wiem jak można bombardować piwo słodzikiem na bazie aspartamu. Ja dodałem na swoje nieszczęście do kilku butelek świątecznego 1 tabl. i pić się tego nie dało. Zdecyduj się na laktozę, jak już musisz dosładzać piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad 2. w różnych miejscach różnie piszą, lidl, laktoza, sacharyna, ksylitol - ostatni najlepszy ale trochę drogi. na coś muszę się zdecydować ale do ostatecznej decyzji zostało jeszcze czasu.

 

3. zamówione mam drożdże suche S-04, czy do fermentacji powinienem dodać całą paczkę czy wystarczy 1/2, jak liczyć ilość drożdży potrzebną bo nigdzie sugestii ile g drożdży się dodaje nie znalazłem

 

4. co zrobić z drożdżami po zlaniu na cichą? na S-04 rośnie też Dry Stout którego mam w następnej kolejności zamiar zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3. zamówione mam drożdże suche S-04, czy do fermentacji powinienem dodać całą paczkę czy wystarczy 1/2, jak liczyć ilość drożdży potrzebną bo nigdzie sugestii ile g drożdży się dodaje nie znalazłem

Dodaj całą, otwarta paczka podwyższa bardzo ryzyko infekcji.

Odnośnie przechowywania drożdży poszukaj na wiki hasła GĘSTWA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecyduj się na laktozę, jak już musisz dosładzać piwo

W temacie słodzików takie samo zdanie ja Karczmarz, chociaż mojej LP smakowało. Ze wszystkich trzech, których pokosztowałem, najmniej chemiczny był dla mnie słodzik z Tesco porównanie słodzików - Sugaler, ale także polecam używać, nazwijmy je, "mnie chemicznych metod dosładzania". Kolejne kobiece piwo zostanie dosłodzone zakupionym i już przetestowanym na żywym organiźmie Ksylitolem (bardzo neutralny smak pomijając oczywiście jego słodkość)

Laktoza nie dosładza tak mocno, chociaż to kwestia odczuwania smaków.

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez robiłem to piwo i uważam, że lepiej jak sok się doda po tygodniu fermentacji. Co do słodzików koniecznie sprawdź słodkość przed dodaniem słodzika , bo może wyjść ostry ulepek.

 

Ogólnie to jest rewelacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

5. kilka razy mierzy się w trakcie warzenia blg. Szczerze powiedziawszy trochę tego nie ogarniam które powinno być dla mnie istotne szczególnie na etapie zacierania, gotowania. Schodzenie blg w dół podczas fermentacji jest dla mnie zrozumiałe ale co dają mi wartości po podczas zacierania wysładzania gotowania? czytałem trochę na forum o tym i nadal niestety tego do końca nie zrozumiałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas zacierania to niewiele zmierzysz, bo tam dopiero zachodzi konwersja skrobi.

 

Pierwszy raz BLG warto zmierzyć na pierwszym etapie wysładzania. Wtedy wiesz od czego zaczynasz.

 

Zakładając, że ma Ci wyjść 20l piwa o końcowym BLG 10, powinieneś uzyskać przed chmieleniem 23-24l o BLG 8 - czy coś koło tego, orientacyjnie piszę.

 

I tutaj są 2 szkoły: jedni mierzą i wysładzają pod pomiar, a drudzy pod objętość (wiedzą, ile tego ma być w garze).

 

Ja wolę pod objętość ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ZbyszekT w swoim przepisie napisał:

 

Wyszło około 40 l 12 BLG

 

domyślam się, że jest to końcowe BLG które i ja powinienem osiągnąć. To BLG to jest po chmieleniu? więc jeżeli zakładam, że chcę osiągnąć ok 20L jakie powinienem wartości uzyskiwać wcześniej i ile wysładzać?

 

z racji debiutu nie mam zmierzonego odparowania więc nie jestem w stanie ocenić ile mu ucieknie przy gotowaniu. będę korzystał z kociołka ala lidl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z racji debiutu nie masz też określonej mniej więcej wydajności swojej warzelni, tak więc nikt Ci nie powie dokładnie. Wody do zacierania bym wziął jakieś 3,5L/kg słodów, wysładzał do porządanej końcowej objętości + 15%, nachmielił, zanotował różnicę objętości (parowanie) na przyszłość, schłodził, jeszcze raz sprawdził objętość (rozszerzalność temperaturowa), zanotował różnicę, ew. uzupełnił zimną, przegotowaną, sterylną wodą do porządanej objętości końcowej, zmierzył BLG (określenie wydajności warzelni), dodał syropy (te 1,3L nadmiarowe odejdzie Ci razem z gęstwą po burzliwej i osadami po cichej), zmierzył BLG (informacje o fermentacji), zadał drożdże i czekał.

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziękuję za sugestie, na pewno skorzystam.

 

Przy okazji prosiłbym o fachową ocenę na szybko zrobionego filtratora z rurki 3/8 cala, woda szła całkiem przyzwoitym strumieniem jednostajnie na teście w garze.

 

zdjęcia niezbyt dobrej jakości ale robione telefonem.

post-6248-0-38305400-1366384721_thumb.jpg

post-6248-0-85857300-1366384733_thumb.jpg

Edited by nysander

Share this post


Link to post
Share on other sites

ze względu na to że będę zacierał w kociołku lidla i później gotował w nim brzeczkę muszę zlać zacier do fermentora i w nim zatopię filtrator. Potem wymyję kociołek i do niego będę filtrował i wysładzał. Przynajmniej tak planowałem. a czy to dobra kolejność proszę o ocenę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak , jak zaczniesz filtrować, możesz (powiedzmy po napełnieniu połowy kociołka z lidla) zacząć gotować brzeczkę - skrócisz czas oczekiwania do osiągnięcia tem. wrzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podgrzewać można już wcześniej, niekoniecznie na pełną moc grzałki, tyle by cały czas powoli podnosić temperaturę.

Skoro o kociołku z Lidla mowa to czy sprawdzałeś czy nie wyłącza grzałek przy wrzeniu? U mnie trzeba było przełożyć oryginalny czujnik temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gar sprawdzony. trzymał nonstop 99 st. C wg term. ikea przez 5 minut i się nie wyłączył ani razu. wnioskuję więc, że przy dłuższy czas powinno być podobnie.

 

krótkie pytanie jeszcze na koniec dnia.

 

sterylność powinniśmy bezwzględnie zachować od momentu zakończenia gotowania brzeczki czyli tak żeby schłodzona brzeczka nie została zainfekowana?

 

jak długo po wysterylizowaniu fermentorów oxi i szczelnym zamknięciu można przyjąć, że są sterylne?

Edited by nysander

Share this post


Link to post
Share on other sites

zalecacie grzanie brzeczki w trakcie filtrowania, ale czy to nie zaburzy mi pomiaru odparowania później? szczególnie, że to dopiero pierwsze warzenie. wysładzam do osiągnięcia 20L + 3L na odparowanie wg powyższych sugestii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Licz sobie objętość jaką wlejesz do gara (np. przefiltrujesz pierwsze 5 L wlewasz do gara i grzejesz, następnie dolewasz 5 L brzeczki itd.), a potem zmierz objętość przed chłodzeniem i będziesz wiedział ile odparowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...