Skocz do zawartości
Kamil

Podpiwek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Zakupiłem podpiwek kujawski. Na opakowaniu pisze tak:

Zawartość paczki wsypać do 10 litrów wody, gotować 10 minut. Przecedzić i ostudzić. Dodać 5 g drożdży (chyba chodzi o piekarnicze). Dodać 500 g cukru. Wymieszać rozlać do butelek ze szczelnym korkiem. Odstawić na 3 dni.

 

Moje pytania:

1. Czy zamiast drożdży piekarniczych mogę dodać trochę gęstwy drożdży dolnej fermentacji albo drożdży winnych?

2. Czy taka ilość cukru, gdy przefermentuje nie rozsadzi butelek?

3. Czy mogę to normalnie zakapslować do butelek po piwie?

 

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×