Jump to content
Sign in to follow this  
Kamil

Podpiwek

Recommended Posts

Witam,

 

Zakupiłem podpiwek kujawski. Na opakowaniu pisze tak:

Zawartość paczki wsypać do 10 litrów wody, gotować 10 minut. Przecedzić i ostudzić. Dodać 5 g drożdży (chyba chodzi o piekarnicze). Dodać 500 g cukru. Wymieszać rozlać do butelek ze szczelnym korkiem. Odstawić na 3 dni.

 

Moje pytania:

1. Czy zamiast drożdży piekarniczych mogę dodać trochę gęstwy drożdży dolnej fermentacji albo drożdży winnych?

2. Czy taka ilość cukru, gdy przefermentuje nie rozsadzi butelek?

3. Czy mogę to normalnie zakapslować do butelek po piwie?

 

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...