Skocz do zawartości
Kamil

Podpiwek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Zakupiłem podpiwek kujawski. Na opakowaniu pisze tak:

Zawartość paczki wsypać do 10 litrów wody, gotować 10 minut. Przecedzić i ostudzić. Dodać 5 g drożdży (chyba chodzi o piekarnicze). Dodać 500 g cukru. Wymieszać rozlać do butelek ze szczelnym korkiem. Odstawić na 3 dni.

 

Moje pytania:

1. Czy zamiast drożdży piekarniczych mogę dodać trochę gęstwy drożdży dolnej fermentacji albo drożdży winnych?

2. Czy taka ilość cukru, gdy przefermentuje nie rozsadzi butelek?

3. Czy mogę to normalnie zakapslować do butelek po piwie?

 

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...