Jump to content
Sign in to follow this  
101k

14-16 °C w garażu, 21 °C + w domu - co warzyć

Recommended Posts

Poradźcie proszę doświadczeni koledzy i koleżanki w dwóch kwestiach, gdyż jestem człek na czeskim piwie chowany i im mniej owoców tym mi bardziej smakuje.

 

W garażu mam w miarę stabilną temperaturę, która latem nie rośnie powyżej 19 °C, obecnie jednak jest dość zimno. W domu wkrótce stracę kontrolę, bo zacznie się robić naprawdę ciepło - w środę ma być 24°C na dworze + słonko.

 

Mam aktualnie dry stouta, którego przelewam na cichą. Gdzie ją zrobić? W domu będzie cieplej niż przy fermentacji burzliwej i dość nierówno, w czy w garażu nie będzie za zimno? Teoretycznie S-04 pracują od 12°C... BLG zeszło do 4 po tygodniu w 18-19°C.

 

Drugie pytanie, to jakie piwo uwarzyć w najbliższych dniach, bo akurat mam ciut więcej czasu. Czy jakaś AIPA, czy IPA i na jakich drożdżach będzie sobie ładnie pracować w temperaturze do 16°C? Czy lepiej wyjdzie jakiś bezstylowy pils, któremu będzie ciut za ciepło? Nie będzie on jednak zbyt owocowy?

 

Dzięki za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo

Zalecana temperatura fermentacji jest w przedziale od 14 do 21°C, drożdże te posiadają dobrą tolerancje na niskie temperatury (12°C), co pozwala na użyciue tego szczepu do piw w stylu lager.

Share this post


Link to post
Share on other sites

US-05 też dadzą radę, tudzież drożdże do altbiera/kolscha, oraz wyeast scottish ale i irish ale. S-04 w tak niskiej temperaturze działają, ale efekt mi nie pasuje.

 

Bardzo dobra temperatura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomysł, spróbuję tego Polskiego Ale'a. Jakaś sprawdzona receptura na zacieranie infuzyjne, niewymagająca zakupu 3-4 rodzajów słodu 1kg do wykorzystania 200g na raz?

 

A co myślicie o tej cichej fermentacji? Do piwnicy z beczką?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bart3q - Wow. Tak słabo balans na przerwę scukrzającą dla fana pilsnerów?

 

@szuwar - tak zrobię myślę

Edited by 101k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...