Skocz do zawartości
101k

14-16 °C w garażu, 21 °C + w domu - co warzyć

Rekomendowane odpowiedzi

Poradźcie proszę doświadczeni koledzy i koleżanki w dwóch kwestiach, gdyż jestem człek na czeskim piwie chowany i im mniej owoców tym mi bardziej smakuje.

 

W garażu mam w miarę stabilną temperaturę, która latem nie rośnie powyżej 19 °C, obecnie jednak jest dość zimno. W domu wkrótce stracę kontrolę, bo zacznie się robić naprawdę ciepło - w środę ma być 24°C na dworze + słonko.

 

Mam aktualnie dry stouta, którego przelewam na cichą. Gdzie ją zrobić? W domu będzie cieplej niż przy fermentacji burzliwej i dość nierówno, w czy w garażu nie będzie za zimno? Teoretycznie S-04 pracują od 12°C... BLG zeszło do 4 po tygodniu w 18-19°C.

 

Drugie pytanie, to jakie piwo uwarzyć w najbliższych dniach, bo akurat mam ciut więcej czasu. Czy jakaś AIPA, czy IPA i na jakich drożdżach będzie sobie ładnie pracować w temperaturze do 16°C? Czy lepiej wyjdzie jakiś bezstylowy pils, któremu będzie ciut za ciepło? Nie będzie on jednak zbyt owocowy?

 

Dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bo

Zalecana temperatura fermentacji jest w przedziale od 14 do 21°C, drożdże te posiadają dobrą tolerancje na niskie temperatury (12°C), co pozwala na użyciue tego szczepu do piw w stylu lager.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

US-05 też dadzą radę, tudzież drożdże do altbiera/kolscha, oraz wyeast scottish ale i irish ale. S-04 w tak niskiej temperaturze działają, ale efekt mi nie pasuje.

 

Bardzo dobra temperatura.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomysł, spróbuję tego Polskiego Ale'a. Jakaś sprawdzona receptura na zacieranie infuzyjne, niewymagająca zakupu 3-4 rodzajów słodu 1kg do wykorzystania 200g na raz?

 

A co myślicie o tej cichej fermentacji? Do piwnicy z beczką?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@bart3q - Wow. Tak słabo balans na przerwę scukrzającą dla fana pilsnerów?

 

@szuwar - tak zrobię myślę

Edytowane przez 101k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×