Jump to content
marcin_l85

Gniotownik

Recommended Posts

Czołem.

Montuje właśnie gniotownik i powiedźcie czy dobrze gniecie. Przerwa między wirnikami jest jakieś 1,5-2mm. Ogolnie mieliłem zwykłą niesłodowaną pszenicę i się zrobiły płatki:)

 

Edit:

Dodam, że po oględzinach całego ziarna brak.

post-5327-0-31567400-1365867619_thumb.jpg

Edited by marcin_l85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerwa między wirnikami jest jakieś 1,5-2mm

Spróbuj zmniejszyć szczelinę, ja po próbach (też wychodziły płatki) doszedłem do wniosku, że duża szczelina ściska, a nie śrutuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ale czy płatki niemogą być? Dostęp do skrobi jest i dwa kawałki łuski zachowane.

Po za tym każdy wirnik ma swój silnik i myslę żeby jednemu podwyższyć napięcie. Co od szczeliny to narazie nie ma regulacji

Edited by marcin_l85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po za tym każdy wirnik ma swój silnik

ustaw różne prędkości obrotowe wałów

 

i myslę żeby jednemu podwyższyć napięcie

 

Jako, że to silnik DC efektem będzie wzrost prędkości obrotowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podarek od kolegi Mahometus:) Wirniki silnika klatkowego . Jutro wrzucę jakąś fotkę i jakieś parametry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poglądowo jak wygląda serce gniotownika. Na razie łożyska są osadzone w szynie aluminiowej i nie ma regulacji. Będę chciał zrobić jednak jakąś regulację.

Średnica wirników 42mm.

post-5327-0-19304300-1365963502_thumb.jpg

post-5327-0-27573300-1365963658_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heja.

Zmontowałem na prędko gniotownik, bo od poniedziałku mam wolne i trzeba coś w końcu uwarzyć.

Otóż ześrutowałem/zgniotłem na próbę pszenicę i żyto (chyba) i zastanawiam się czy jest dobrze. Skrupulatnie sprawdziłem czy niema całych nasion. Zarówno pszenica jak i żyto nie ostało się całe. Do tego ciekawa sprawa jest w przypadku żyta.Zdarza się, że łuska jest cała a środek tak jakby wyciśnięty. Podejrzewam, że powodem tego mogą być różne prędkości wałków.

 

Zrodziło mi się w głowie pytanie. Otóż, czy jest sens zrobienie próby polegającej na ześrutowaniu np. 100g i pseudo zatarciu w danej temperaturze i później pomiarze Blg. Szkoda słodu śrutować, jeśli ma wyjść słaba wydajność.

post-5327-0-48135700-1366917853_thumb.jpg

Edited by marcin_l85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbardziej mi się japa cieszy jak widzę całe łuski.

Dobra, jutro gniotę a w sobotę zacieram. Żeby tego było mało, dzisiaj doszedł kociołek a'la lidl także uderzam w nieznane :lol: :lol: :lol:

 

jakby co wiadomo kogo wina :P :P :P :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tego ciekawa sprawa jest w przypadku żyta.Zdarza się, że łuska jest cała a środek tak jakby wyciśnięty.

To po lewej to owies jest :)

Przy słodzie może być odrobinę za drobno (edit:), bo słód jest bardziej kruchy i może lecieć mąka.

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

To po lewej to owies jest

 

Właśnie coś mi nie pasowało :P:lol:

 

Najwyżej będę bardzo wolno filtrował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a najlepiej 20ml wody na kilo słodu i odczekaj 15-20 minut i śrutuj - tak gwoli doprecyzowania....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...