Skocz do zawartości
marcin_l85

Gniotownik

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Montuje właśnie gniotownik i powiedźcie czy dobrze gniecie. Przerwa między wirnikami jest jakieś 1,5-2mm. Ogolnie mieliłem zwykłą niesłodowaną pszenicę i się zrobiły płatki:)

 

Edit:

Dodam, że po oględzinach całego ziarna brak.

post-5327-0-31567400-1365867619_thumb.jpg

Edytowane przez marcin_l85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przerwa między wirnikami jest jakieś 1,5-2mm

Spróbuj zmniejszyć szczelinę, ja po próbach (też wychodziły płatki) doszedłem do wniosku, że duża szczelina ściska, a nie śrutuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok ale czy płatki niemogą być? Dostęp do skrobi jest i dwa kawałki łuski zachowane.

Po za tym każdy wirnik ma swój silnik i myslę żeby jednemu podwyższyć napięcie. Co od szczeliny to narazie nie ma regulacji

Edytowane przez marcin_l85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak się dzieje przy ziarnie niesodowanym, nie masz się czym przejmować, nic nie kombinuj tylko przetestuj na zwykłym słodzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po za tym każdy wirnik ma swój silnik

ustaw różne prędkości obrotowe wałów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po za tym każdy wirnik ma swój silnik

ustaw różne prędkości obrotowe wałów

 

i myslę żeby jednemu podwyższyć napięcie

 

Jako, że to silnik DC efektem będzie wzrost prędkości obrotowej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podarek od kolegi Mahometus:) Wirniki silnika klatkowego . Jutro wrzucę jakąś fotkę i jakieś parametry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poglądowo jak wygląda serce gniotownika. Na razie łożyska są osadzone w szynie aluminiowej i nie ma regulacji. Będę chciał zrobić jednak jakąś regulację.

Średnica wirników 42mm.

post-5327-0-19304300-1365963502_thumb.jpg

post-5327-0-27573300-1365963658_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Heja.

Zmontowałem na prędko gniotownik, bo od poniedziałku mam wolne i trzeba coś w końcu uwarzyć.

Otóż ześrutowałem/zgniotłem na próbę pszenicę i żyto (chyba) i zastanawiam się czy jest dobrze. Skrupulatnie sprawdziłem czy niema całych nasion. Zarówno pszenica jak i żyto nie ostało się całe. Do tego ciekawa sprawa jest w przypadku żyta.Zdarza się, że łuska jest cała a środek tak jakby wyciśnięty. Podejrzewam, że powodem tego mogą być różne prędkości wałków.

 

Zrodziło mi się w głowie pytanie. Otóż, czy jest sens zrobienie próby polegającej na ześrutowaniu np. 100g i pseudo zatarciu w danej temperaturze i później pomiarze Blg. Szkoda słodu śrutować, jeśli ma wyjść słaba wydajność.

post-5327-0-48135700-1366917853_thumb.jpg

Edytowane przez marcin_l85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda to dobrze, a na słodzie który jest bardziej kruchy powinno być jeszcze lepiej, śrutuj słód na warkę i nie baw się w minimalizm. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej mi się japa cieszy jak widzę całe łuski.

Dobra, jutro gniotę a w sobotę zacieram. Żeby tego było mało, dzisiaj doszedł kociołek a'la lidl także uderzam w nieznane :lol: :lol: :lol:

 

jakby co wiadomo kogo wina :P :P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do tego ciekawa sprawa jest w przypadku żyta.Zdarza się, że łuska jest cała a środek tak jakby wyciśnięty.

To po lewej to owies jest :)

Przy słodzie może być odrobinę za drobno (edit:), bo słód jest bardziej kruchy i może lecieć mąka.

Edytowane przez Swiaderny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To po lewej to owies jest

 

Właśnie coś mi nie pasowało :P:lol:

 

Najwyżej będę bardzo wolno filtrował.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a najlepiej 20ml wody na kilo słodu i odczekaj 15-20 minut i śrutuj - tak gwoli doprecyzowania....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×