Skocz do zawartości
marcin_l85

Gniotownik

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Montuje właśnie gniotownik i powiedźcie czy dobrze gniecie. Przerwa między wirnikami jest jakieś 1,5-2mm. Ogolnie mieliłem zwykłą niesłodowaną pszenicę i się zrobiły płatki:)

 

Edit:

Dodam, że po oględzinach całego ziarna brak.

post-5327-0-31567400-1365867619_thumb.jpg

Edytowane przez marcin_l85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przerwa między wirnikami jest jakieś 1,5-2mm

Spróbuj zmniejszyć szczelinę, ja po próbach (też wychodziły płatki) doszedłem do wniosku, że duża szczelina ściska, a nie śrutuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok ale czy płatki niemogą być? Dostęp do skrobi jest i dwa kawałki łuski zachowane.

Po za tym każdy wirnik ma swój silnik i myslę żeby jednemu podwyższyć napięcie. Co od szczeliny to narazie nie ma regulacji

Edytowane przez marcin_l85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po za tym każdy wirnik ma swój silnik

ustaw różne prędkości obrotowe wałów

 

i myslę żeby jednemu podwyższyć napięcie

 

Jako, że to silnik DC efektem będzie wzrost prędkości obrotowej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podarek od kolegi Mahometus:) Wirniki silnika klatkowego . Jutro wrzucę jakąś fotkę i jakieś parametry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poglądowo jak wygląda serce gniotownika. Na razie łożyska są osadzone w szynie aluminiowej i nie ma regulacji. Będę chciał zrobić jednak jakąś regulację.

Średnica wirników 42mm.

post-5327-0-19304300-1365963502_thumb.jpg

post-5327-0-27573300-1365963658_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Heja.

Zmontowałem na prędko gniotownik, bo od poniedziałku mam wolne i trzeba coś w końcu uwarzyć.

Otóż ześrutowałem/zgniotłem na próbę pszenicę i żyto (chyba) i zastanawiam się czy jest dobrze. Skrupulatnie sprawdziłem czy niema całych nasion. Zarówno pszenica jak i żyto nie ostało się całe. Do tego ciekawa sprawa jest w przypadku żyta.Zdarza się, że łuska jest cała a środek tak jakby wyciśnięty. Podejrzewam, że powodem tego mogą być różne prędkości wałków.

 

Zrodziło mi się w głowie pytanie. Otóż, czy jest sens zrobienie próby polegającej na ześrutowaniu np. 100g i pseudo zatarciu w danej temperaturze i później pomiarze Blg. Szkoda słodu śrutować, jeśli ma wyjść słaba wydajność.

post-5327-0-48135700-1366917853_thumb.jpg

Edytowane przez marcin_l85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda to dobrze, a na słodzie który jest bardziej kruchy powinno być jeszcze lepiej, śrutuj słód na warkę i nie baw się w minimalizm. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej mi się japa cieszy jak widzę całe łuski.

Dobra, jutro gniotę a w sobotę zacieram. Żeby tego było mało, dzisiaj doszedł kociołek a'la lidl także uderzam w nieznane :lol: :lol: :lol:

 

jakby co wiadomo kogo wina :P :P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do tego ciekawa sprawa jest w przypadku żyta.Zdarza się, że łuska jest cała a środek tak jakby wyciśnięty.

To po lewej to owies jest :)

Przy słodzie może być odrobinę za drobno (edit:), bo słód jest bardziej kruchy i może lecieć mąka.

Edytowane przez Swiaderny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To po lewej to owies jest

 

Właśnie coś mi nie pasowało :P:lol:

 

Najwyżej będę bardzo wolno filtrował.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a najlepiej 20ml wody na kilo słodu i odczekaj 15-20 minut i śrutuj - tak gwoli doprecyzowania....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...