Skocz do zawartości
tumek_pl

traditional bock 5B

Rekomendowane odpowiedzi

tak powoli przymierzam się do drugiej wersji kozła. Mam jednak lekkie braki w magazynie z chmielem ALE jako że z tego się nie strzela ulepiłem coś takiego jak na screenie - może być - jakieś uwagi ?

 

II.

Co do samej fermentacji : oczywiście Lager 14 dni około 9-12 stopni (sam jeszcze nie wiem co ustawić w termostacie) a cicha w 12stopniach 20 dni ? Przestawiać do 17 stopni na koniec na kilka dni czy nie ?

post-4650-0-97978700-1365843046_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Melanoidynowy bym wywalił, masz dużo monachijskiego. A tak ogólnie to bardzo ok.

 

Fermentację bym zrobił 21 dni w 9-10°C (termostat na 7°C początkowo, potem 8°C), potem ze 4-6 tygodni w okolicach 0°C.

Edytowane przez zgoda

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki ,skorzystam z porady , wczoraj odpaliłem chłodziarkę z termostatem ES-10 , narazie mam ustawiony na 9,4 st i rano było 8,4 z tendencją wzrostu, więc myślę że ustawię na 10 stopni ( wypełniona kartonami - czujka w słoiku z wodą na środkowej półce) to będzie trzymać te 8,5- do 10 i przy załaczeniu zobaczę do ilu będzie bezwładnościowo spadać - mam złe doświadczenia z wahaniem temperatur ( pilsa bohemskiego musiałem wylać - kiszonka się zrobiła) ale to był inny , prostszy termostat mechaniczny robiony na zamówienie - do niczego się nie nadał.

Edytowane przez tumek_pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam lamerskie i nie związane z tematem pytanie:

Z jakiego programu to zrzut?

Edytowane przez pershi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Załączone miniatury

Masz ustawioną dosyć niską wydajność, (no chyba że taki masz browar). Program liczy wydajność po amerykańsku a według tej formuły wydajność powyżej 80% jest bliższa rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki za spostrzeżenie ale sam ją obniżyłem metodą prób i błędów - ta odpowiada rzeczywistości, być może jakiś błąd gdzieś popełniam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×