Skocz do zawartości
koogoot

Tybetański czang

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś robił coś takiego kiedyś?

Znajomy przywiózł jednego peta z czangiem z Nepalu i chciał zrobić więcej. Nic specjalnego nie znalazłem na ten temat wic pytam.

Z tego co wiem, w Nepalu robi się go z ryżu i drożdży piwnych (jakich?). W tybecie robiono to z jęczmienia a nie z ryżu ale nie wiem nic więcej.

W smaku jest lekko kwaskowaty, lekko nagazowany (bez refermentacji, jak się domyślam). Z tego, co si kolega dowiadywał, nie używa się do robienia czangu osadu drożdżowego z dna (gęstwy) ale dodaje się nowych drożdży.

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat, będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie chciało mi się czytać, ale pobieżny rzut oka wskazuje, że może Ci się przydać:

 

http://www.yowangdu....food/chang.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Chhaang

 

I jeszcze: http://www.askagent.com/ar/home.cfm?r=va&qid=117380&topicid=34&bid=1519

Edytowane przez wyvern

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przejrzałem te strony i jedno mnie zastanawia - zagotować ryż i dodać drożdży - te ich drożdże skrobie zjadają, czy jak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc.

Mnie też się wydawało, że sam ryż + drożdże to za mało. Może te ich drożdże są inne albo mają jeszcze jakiś dodatek. Spróbujemy na gęstwie z czangu i na s-04 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×