Jump to content
Sign in to follow this  
koogoot

Tybetański czang

Recommended Posts

Czy ktoś robił coś takiego kiedyś?

Znajomy przywiózł jednego peta z czangiem z Nepalu i chciał zrobić więcej. Nic specjalnego nie znalazłem na ten temat wic pytam.

Z tego co wiem, w Nepalu robi się go z ryżu i drożdży piwnych (jakich?). W tybecie robiono to z jęczmienia a nie z ryżu ale nie wiem nic więcej.

W smaku jest lekko kwaskowaty, lekko nagazowany (bez refermentacji, jak się domyślam). Z tego, co si kolega dowiadywał, nie używa się do robienia czangu osadu drożdżowego z dna (gęstwy) ale dodaje się nowych drożdży.

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat, będę wdzięczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chciało mi się czytać, ale pobieżny rzut oka wskazuje, że może Ci się przydać:

 

http://www.yowangdu....food/chang.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Chhaang

 

I jeszcze: http://www.askagent.com/ar/home.cfm?r=va&qid=117380&topicid=34&bid=1519

Edited by wyvern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzałem te strony i jedno mnie zastanawia - zagotować ryż i dodać drożdży - te ich drożdże skrobie zjadają, czy jak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc.

Mnie też się wydawało, że sam ryż + drożdże to za mało. Może te ich drożdże są inne albo mają jeszcze jakiś dodatek. Spróbujemy na gęstwie z czangu i na s-04 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...