Skocz do zawartości
untilek

Domowy Browar RUDY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

dzisiaj IPA amerykańsko-angielska :)

 

 

Plan na dzisiaj:

Jeszcze nie wiem czy dokładnie tak nachmielę, zobaczymy. Mam jeszcze trochę Cascade i polskich chmieli.

Zasyp:

Słód Pale Ale: 5 kg

Pszeniczny jasny: 0,5 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 68 C

60 min / 66-67 C

10 min / 72-73 C

18 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 65 min.

 

Chmielenie:

Chinook granulat: 25 g / w 5 min.

Cascade granulat: 10 g / w 35 min.

East Kent Goldings granulat: 20 g 5 min przed końcem/ 20 g na cichą dam

 

Drożdże: Nottinghamy

__________________

Edytowane przez untilek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, sprawdziłem na zwykłej wodzie i pokazywał -1,5 Blg. Do wymiany zatem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I to jest realny wynik, chociaż i tak dobry - 84%. Na razie nie musisz kupować nowego cukromierza - po prostu przyjmuj korektę - 1,5°Blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I to jest realny wynik, chociaż i tak dobry - 84%. Na razie nie musisz kupować nowego cukromierza - po prostu przyjmuj korektę - 1,5°Blg.

 

Byłby to już trzeci, więc na razie się wstrzymam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobione

 

Zasyp:

Słód Pilzneński: 2 kg

Pszeniczny jasny: 2,5 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 48 C

10 min / 45 C

15 min / 50 C

30 min / 63 C

40 min / 73 C

16 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 80 min.

Chmiel Lubelski 3,2 %

Po 10min – 25 g chmielu

Po 50min – 15 g chmielu

Po 75min – 10 g chmielu

Wyszło 24 l 11 Blg (po korekcie)

 

Zadane WB-06. Hula w 20st. C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasyp:

Słód Pilzneński: 3 kg

Pszeniczny jasny: 2 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 48 C

15 min / 45 C

20 min / 50 C

30 min / 63 C

40 min / 73 C

16 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

Chmiel Lubelski 3,2 % 30 g.

W 1 minucie gotowania cały chmiel.

Wyszło 26 l 10 Blg (po korekcie)

 

Zadane WB-06 z poprzedniej warki.

 

 

Poprzednia warka zabutelkowana 8.05.2013 po zejściu Blg do 0 (nie wiem czy to możliwe, pierwszy raz tak odfermentowało. podejrzewam jednak wadę balingometru...)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dnia 11.04 popełniłem

 

Słód Pale Ale: 4,5 kg

Pszeniczny jasny: 0,5 kg

Carapils 250 mg

 

Zacieranie:

15 l / 68 C

65 min / 66-67 C

15 min / 72-73 C

15 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

 

Chmielenie:

Simcoe granulat: 25 g / w 5 min.

Simcoe granulat: 15 g / w 35 min.

Simcoe granulat: 10 g 5 min przed końcem/ 15 g na cichą

 

Drożdże: Nottinghamy

 

 

Wyszło 23 l 12 Blg

Zeszło do 2,5 Blg

Za tydzień butelkowanie

__________________

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Carapils 250 mg

Strasznie mało. Może być niewyczuwalny :D:beer:

 

chodziło o gramy - chyba przenoszę pracę w inne dziedziny^^ :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dnia 30 kwietnia

 

Wędzony : 2 kg

Pszeniczny jasny: 1,5 kg

 

 

Zacieranie:

12 l / 68 C

35 min / 65 C

30 min / 75 C

15 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

 

Chmielenie:

Lubelski granulat 50 g/ w 1 min.

 

Drożdże: S33

 

Wyszło 23 l około 6,5-7 Blg

 

Tego samego dnia zabutelkowane poprzednie, zeszło do 2 Blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...