Jump to content
Sign in to follow this  
untilek

Domowy Browar RUDY

Recommended Posts

Witam wszystkich,

dzisiaj IPA amerykańsko-angielska :)

 

 

Plan na dzisiaj:

Jeszcze nie wiem czy dokładnie tak nachmielę, zobaczymy. Mam jeszcze trochę Cascade i polskich chmieli.

Zasyp:

Słód Pale Ale: 5 kg

Pszeniczny jasny: 0,5 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 68 C

60 min / 66-67 C

10 min / 72-73 C

18 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 65 min.

 

Chmielenie:

Chinook granulat: 25 g / w 5 min.

Cascade granulat: 10 g / w 35 min.

East Kent Goldings granulat: 20 g 5 min przed końcem/ 20 g na cichą dam

 

Drożdże: Nottinghamy

__________________

Edited by untilek

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to jest realny wynik, chociaż i tak dobry - 84%. Na razie nie musisz kupować nowego cukromierza - po prostu przyjmuj korektę - 1,5°Blg.

 

Byłby to już trzeci, więc na razie się wstrzymam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj zrobione

 

Zasyp:

Słód Pilzneński: 2 kg

Pszeniczny jasny: 2,5 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 48 C

10 min / 45 C

15 min / 50 C

30 min / 63 C

40 min / 73 C

16 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 80 min.

Chmiel Lubelski 3,2 %

Po 10min – 25 g chmielu

Po 50min – 15 g chmielu

Po 75min – 10 g chmielu

Wyszło 24 l 11 Blg (po korekcie)

 

Zadane WB-06. Hula w 20st. C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp:

Słód Pilzneński: 3 kg

Pszeniczny jasny: 2 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 48 C

15 min / 45 C

20 min / 50 C

30 min / 63 C

40 min / 73 C

16 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

Chmiel Lubelski 3,2 % 30 g.

W 1 minucie gotowania cały chmiel.

Wyszło 26 l 10 Blg (po korekcie)

 

Zadane WB-06 z poprzedniej warki.

 

 

Poprzednia warka zabutelkowana 8.05.2013 po zejściu Blg do 0 (nie wiem czy to możliwe, pierwszy raz tak odfermentowało. podejrzewam jednak wadę balingometru...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dnia 11.04 popełniłem

 

Słód Pale Ale: 4,5 kg

Pszeniczny jasny: 0,5 kg

Carapils 250 mg

 

Zacieranie:

15 l / 68 C

65 min / 66-67 C

15 min / 72-73 C

15 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

 

Chmielenie:

Simcoe granulat: 25 g / w 5 min.

Simcoe granulat: 15 g / w 35 min.

Simcoe granulat: 10 g 5 min przed końcem/ 15 g na cichą

 

Drożdże: Nottinghamy

 

 

Wyszło 23 l 12 Blg

Zeszło do 2,5 Blg

Za tydzień butelkowanie

__________________

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carapils 250 mg

Strasznie mało. Może być niewyczuwalny :D:beer:

 

chodziło o gramy - chyba przenoszę pracę w inne dziedziny^^ :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dnia 30 kwietnia

 

Wędzony : 2 kg

Pszeniczny jasny: 1,5 kg

 

 

Zacieranie:

12 l / 68 C

35 min / 65 C

30 min / 75 C

15 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

 

Chmielenie:

Lubelski granulat 50 g/ w 1 min.

 

Drożdże: S33

 

Wyszło 23 l około 6,5-7 Blg

 

Tego samego dnia zabutelkowane poprzednie, zeszło do 2 Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...