Skocz do zawartości

Domowy Browar RUDY


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

dzisiaj IPA amerykańsko-angielska :)

 

 

Plan na dzisiaj:

Jeszcze nie wiem czy dokładnie tak nachmielę, zobaczymy. Mam jeszcze trochę Cascade i polskich chmieli.

Zasyp:

Słód Pale Ale: 5 kg

Pszeniczny jasny: 0,5 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 68 C

60 min / 66-67 C

10 min / 72-73 C

18 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 65 min.

 

Chmielenie:

Chinook granulat: 25 g / w 5 min.

Cascade granulat: 10 g / w 35 min.

East Kent Goldings granulat: 20 g 5 min przed końcem/ 20 g na cichą dam

 

Drożdże: Nottinghamy

__________________

Edytowane przez untilek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobione

 

Zasyp:

Słód Pilzneński: 2 kg

Pszeniczny jasny: 2,5 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 48 C

10 min / 45 C

15 min / 50 C

30 min / 63 C

40 min / 73 C

16 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 80 min.

Chmiel Lubelski 3,2 %

Po 10min – 25 g chmielu

Po 50min – 15 g chmielu

Po 75min – 10 g chmielu

Wyszło 24 l 11 Blg (po korekcie)

 

Zadane WB-06. Hula w 20st. C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zasyp:

Słód Pilzneński: 3 kg

Pszeniczny jasny: 2 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 48 C

15 min / 45 C

20 min / 50 C

30 min / 63 C

40 min / 73 C

16 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

Chmiel Lubelski 3,2 % 30 g.

W 1 minucie gotowania cały chmiel.

Wyszło 26 l 10 Blg (po korekcie)

 

Zadane WB-06 z poprzedniej warki.

 

 

Poprzednia warka zabutelkowana 8.05.2013 po zejściu Blg do 0 (nie wiem czy to możliwe, pierwszy raz tak odfermentowało. podejrzewam jednak wadę balingometru...)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Dnia 11.04 popełniłem

 

Słód Pale Ale: 4,5 kg

Pszeniczny jasny: 0,5 kg

Carapils 250 mg

 

Zacieranie:

15 l / 68 C

65 min / 66-67 C

15 min / 72-73 C

15 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

 

Chmielenie:

Simcoe granulat: 25 g / w 5 min.

Simcoe granulat: 15 g / w 35 min.

Simcoe granulat: 10 g 5 min przed końcem/ 15 g na cichą

 

Drożdże: Nottinghamy

 

 

Wyszło 23 l 12 Blg

Zeszło do 2,5 Blg

Za tydzień butelkowanie

__________________

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dnia 30 kwietnia

 

Wędzony : 2 kg

Pszeniczny jasny: 1,5 kg

 

 

Zacieranie:

12 l / 68 C

35 min / 65 C

30 min / 75 C

15 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

 

Chmielenie:

Lubelski granulat 50 g/ w 1 min.

 

Drożdże: S33

 

Wyszło 23 l około 6,5-7 Blg

 

Tego samego dnia zabutelkowane poprzednie, zeszło do 2 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.