Skocz do zawartości
untilek

Domowy Browar RUDY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

dzisiaj IPA amerykańsko-angielska :)

 

 

Plan na dzisiaj:

Jeszcze nie wiem czy dokładnie tak nachmielę, zobaczymy. Mam jeszcze trochę Cascade i polskich chmieli.

Zasyp:

Słód Pale Ale: 5 kg

Pszeniczny jasny: 0,5 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 68 C

60 min / 66-67 C

10 min / 72-73 C

18 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 65 min.

 

Chmielenie:

Chinook granulat: 25 g / w 5 min.

Cascade granulat: 10 g / w 35 min.

East Kent Goldings granulat: 20 g 5 min przed końcem/ 20 g na cichą dam

 

Drożdże: Nottinghamy

__________________

Edytowane przez untilek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 27L 14,5 Blg, czekam aż Danstary wystartują :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponuję sprawdzić czy spławik dobrze działa. Przy tym zasypie taki wynik to według brewtarget 95% wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, sprawdziłem na zwykłej wodzie i pokazywał -1,5 Blg. Do wymiany zatem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I to jest realny wynik, chociaż i tak dobry - 84%. Na razie nie musisz kupować nowego cukromierza - po prostu przyjmuj korektę - 1,5°Blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I to jest realny wynik, chociaż i tak dobry - 84%. Na razie nie musisz kupować nowego cukromierza - po prostu przyjmuj korektę - 1,5°Blg.

 

Byłby to już trzeci, więc na razie się wstrzymam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobione

 

Zasyp:

Słód Pilzneński: 2 kg

Pszeniczny jasny: 2,5 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 48 C

10 min / 45 C

15 min / 50 C

30 min / 63 C

40 min / 73 C

16 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 80 min.

Chmiel Lubelski 3,2 %

Po 10min – 25 g chmielu

Po 50min – 15 g chmielu

Po 75min – 10 g chmielu

Wyszło 24 l 11 Blg (po korekcie)

 

Zadane WB-06. Hula w 20st. C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasyp:

Słód Pilzneński: 3 kg

Pszeniczny jasny: 2 kg

 

 

Zacieranie:

15 l / 48 C

15 min / 45 C

20 min / 50 C

30 min / 63 C

40 min / 73 C

16 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

Chmiel Lubelski 3,2 % 30 g.

W 1 minucie gotowania cały chmiel.

Wyszło 26 l 10 Blg (po korekcie)

 

Zadane WB-06 z poprzedniej warki.

 

 

Poprzednia warka zabutelkowana 8.05.2013 po zejściu Blg do 0 (nie wiem czy to możliwe, pierwszy raz tak odfermentowało. podejrzewam jednak wadę balingometru...)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drugi pszeniczniak w butelkach :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dnia 11.04 popełniłem

 

Słód Pale Ale: 4,5 kg

Pszeniczny jasny: 0,5 kg

Carapils 250 mg

 

Zacieranie:

15 l / 68 C

65 min / 66-67 C

15 min / 72-73 C

15 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

 

Chmielenie:

Simcoe granulat: 25 g / w 5 min.

Simcoe granulat: 15 g / w 35 min.

Simcoe granulat: 10 g 5 min przed końcem/ 15 g na cichą

 

Drożdże: Nottinghamy

 

 

Wyszło 23 l 12 Blg

Zeszło do 2,5 Blg

Za tydzień butelkowanie

__________________

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Carapils 250 mg

Strasznie mało. Może być niewyczuwalny :D:beer:

 

chodziło o gramy - chyba przenoszę pracę w inne dziedziny^^ :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dnia 30 kwietnia

 

Wędzony : 2 kg

Pszeniczny jasny: 1,5 kg

 

 

Zacieranie:

12 l / 68 C

35 min / 65 C

30 min / 75 C

15 l / 80 C

 

 

 

Gotowanie 60 min.

 

Chmielenie:

Lubelski granulat 50 g/ w 1 min.

 

Drożdże: S33

 

Wyszło 23 l około 6,5-7 Blg

 

Tego samego dnia zabutelkowane poprzednie, zeszło do 2 Blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×