Skocz do zawartości
tumek_pl

temperatura dolnej fermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie , mam okazję na zakup lodówko/chłodziarki do której wejdą dwa fermentory. Jednakże temp. max któa może trzymać to + 4 do +5 stopni C. Różńie piszą ludzie więc zapytam tutaj - czy to nie jest za niska temperatura dla dolniaków? Biorę pod uwagę, że podczas bulkania :-) temp się podniesie o jakieś 2 stopnie ale mam wątpliwości czy to nie będzie za nisko dla drożdży ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po prostu kupujesz czasowy włącznik prądu za 15 zł, podłączasz do niego lodówkę i metodą prób i błędów dochodzisz do tego jak go ustawić żeby mieć np 8° w środku. Dwie lodówki tak u mnie działają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To prawda, podczas fermentacji temperatura wzrasta. Stopień wzrostu jest zależny od etapu fermentacji. O ile na początku potrafi wzrosnąć o 2-3 stopnie (przy niektórych drożdżach nawet więcej), o tyle przy końcu fermentacji temp. spada. Czasem gwałtownie. A spadek temp. przy końcu to ryzyko, że drożdzę staną zupełnie, albo przynajmniej bardzo zwolnią i burzliwa mocno Ci się przedłuży. Czyli ryzykujesz nieodfermentowanie i wady techniczne z tym związane. Na Twoim miejscu zmieniłbym termostat w chłodziarce. Opcja druga - metodą prób i błędów znalezienie szczepu drożdży, który wytrzyma spadek temp. przy niekorzystnych warunkach i mimo wszystko odfermentuje. Wada? - dużo kiepskich warek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam kupić zewnętrzy sterownik z własnym czujnikiem temepratury, np taki:

http://allegro.pl/re...3161695373.html

 

Mam taki podłączony do zamrażalnika, spisuje się świetnie. Więcej o takim podłączeniu było już sporo na forum, poszukaj pod hasłem, sterownik do lodówki, elektroniczna kontrola temperatury.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki za odpowiedzi , w takim razie zrezygnuję z tej chłodziarki. Ja mam w domu jedną która bez regulatora pracuje w zakresie -30 do 0 więc tego typu regulatory nie będą działać - mam w domu może nie taki elektroniczny ale działający na podobnej zasadzie czyli jak temp jest na 0 to wyłącza prąd - jak idzie powyżej 10 załącza. U mnie to się totalnie nie sprawdza - są za duże skoki temepratury i jedną brzeczkę wylałem drugą odratowałem ale ledwo nadawała się do picia. Zakupiłem też najprostszy włącznik/wyłącznik taki na ząbki , który wkłada się do kontaktu - też są za duże wahania. No nie mogę najwidoczniej ucelować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam kupić zewnętrzy sterownik z własnym czujnikiem temepratury, np taki:

http://allegro.pl/re...3161695373.html

 

Mam taki podłączony do zamrażalnika, spisuje się świetnie. Więcej o takim podłączeniu było już sporo na forum, poszukaj pod hasłem, sterownik do lodówki, elektroniczna kontrola temperatury.

 

Słuchaj - zaciekawiło mnie to , opiszę swoją sytuację , mam w tej chwili chłodziarkę gdzie najwyżej podejdzie do -2 lub zera stopni. Czy dobrze rozumiem że taki czujnik nastawiłbym na chłodzenie - gdyby w środku temperatura podskoczyła powyżej 10 [ widełki 8-11 stopni] . Teraz wszystko zależałoby od dokładności sondy i bezwładności wnętrza komory chłodziarki BO jeśli temp wynosi +12 załącza się prąd i temp spada,spada,spada do 8 - sterownik prąd wyłączy ALEtemp u mnie dalej spadała i tu następywała ( lub nastąpywała) dupa bo potrafiła spaść nawet do +2 i długo wstawała. Z tego powodu poprostu wylałem 1 fermentor. Jak sobie z tym radzisz , może ten sterownik działa inaczej.... mój kupywałem 2 lata temu więc w elektronice mogło się coś zmienić...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po prostu kupujesz czasowy włącznik prądu za 15 zł, podłączasz do niego lodówkę i metodą prób i błędów dochodzisz do tego jak go ustawić żeby mieć np 8° w środku. Dwie lodówki tak u mnie działają.

mam taki i niestety nie mogę się "wcelowac" może mam zbyt długie interwały na ząbkach , mógłbyś coś więcej napisać, co ile się u Ciebie załacza ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czemu masz zrezygnować? Przecież wystarczy zastosować zewnętrzny termostat. Zakres temperatur ogranicza Ci termostat.

 

Druga możliwość to zamontować termometr. Nastepnie włączyć do sieci i niech pracuje do temp załóżmy 10st. Potem wyłącz i zmierz mniej więcej ile trzyma. Potem np. po wzroście o 2st załącz i policz ile potrzeba żeby obniżyć temp do 10st. Mając te dane najprostsza czasówka i jazda.

 

Spóźniłem się. Jeśli cena jest dobra to bierz i coś wymyślimy.

Edytowane przez marcin_l85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sterownik, który podałem posiada histerezę 0,1°C. Temperatura fermentacji będzie się wahać w granicach +/-1°C.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po prostu kupujesz czasowy włącznik prądu za 15 zł, podłączasz do niego lodówkę i metodą prób i błędów dochodzisz do tego jak go ustawić żeby mieć np 8° w środku. Dwie lodówki tak u mnie działają.

 

Taka czasówka nie jest dobra, bo tam masz możliwość załączenie w danej godzinie.

Tutaj dobra bylby RTox czy RTx

 

Kup taki z linku kolegi WiHuRa i będzie dobrze. Od razu masz podaną temp.

Edytowane przez marcin_l85

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nastepnie włączyć do sieci i niech pracuje do temp załóżmy 10st.

Jak włączę do sieci to termostat reguluje zakres -30 do 0. Czyli będzie załóżmy -5 , plusa nie osiaga. Jak nie pracuje to temp wzrośnie w sposób raczej niekontrolowany na ileś tam w + przy zamkniętych drzwiczkach( w lecie wyżej , teraz nie patrzyłem bo wystawiłem ją z zirytowania)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kupujesz sterownik. Np. Eliwel 961, 971 - używany 50zł. Ustawiasz temp 9C. Ponieważ termostat w lodówce ma zadaną niższą temperaturę będzie chłodził zawsze, ale sterownik w porę odłączy mu prąd. W tym roku fermentowałem lagery i termperatura nie zmieniała się więcej niż 0,2C. Termometr DS19B20 zanużonoy w piwie. Mam wykresy. W tym czasie temperatura w lodówce zmieniała się 1-1,5C. Chłodzenie załącza się 20-30 razy na dobę.

Fermentacja przebiga idealnie, Do tego pod koniec możesz podnieć np. do 14C. Nie rezygnuj, bo warto.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kupujesz sterownik. Np. Eliwel 961, 971 - używany 50zł. Ustawiasz temp 9C. Ponieważ termostat w lodówce ma zadaną niższą temperaturę będzie chłodził zawsze, ale sterownik w porę odłączy mu prąd. W tym roku fermentowałem lagery i termperatura nie zmieniała się więcej niż 0,2C. Termometr DS19B20 zanużonoy w piwie. Mam wykresy. W tym czasie temperatura w lodówce zmieniała się 1-1,5C. Chłodzenie załącza się 20-30 razy na dobę.

Fermentacja przebiga idealnie, Do tego pod koniec możesz podnieć np. do 14C. Nie rezygnuj, bo warto.

dziękuję kolego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowym plusem urządzenia z zakresu -30 - 0°C i zamontowaniu dodatkowego, zewnętrznego sterownika jest to, że możesz lagerować dolniaki. Oczywiście nie ma problemu z fermentacją górniaków w wybranych zakresie temperatury w zależności od potrzeb.

 

Poczytaj:

http://www.piwo.org/...ury-do-lodowki/

http://www.piwo.org/...-moim-browarze/

 

Jeśli mieszczą się w tym urządzeniu kegi cornelius, urządzenie może również służyć do chłodzenia piwa i wyszynku.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki Wihura :-) zakupiłem z alledrogo ten sterownik , no cóż rzut na taśmę - zobaczymy - podłączę i będę obserwował - jakby co opiszę wrażenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam taki i niestety nie mogę się "wcelowac" może mam zbyt długie interwały na ząbkach , mógłbyś coś więcej napisać, co ile się u Ciebie załacza ?

Moje lodówki stoją w nieogrzewanym pomieszczeniu, więc nie mogę ustawić włącznika raz na zawsze. Wszystko zależy od pory roku i temperatury wkoło panującej. Jednak ustawienie odpowiedniego programu nie jest skomplikowane. Weź pod uwagę jak dobrze zaizolowane są lodówki i jak dużo czasu trzeba żeby całe 20 litrów piwa zmieniło temperaturę. Jak pisałem wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, czasem włącznik załącza lodówkę co godzinę na piętnaście minut, a czasem wystarczy raz na 4-6 godzin. Oczywiście w środku lodówki mam sondę od termometru, więc nie otwieram żeby sprawdzić temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście w środku lodówki mam sondę od termometru, więc nie otwieram żeby sprawdzić temperaturę.

Niestety ma to pewną wadę. Nie wiesz jaką temperaturę ma fermentujące piwo. Różnica w różnych miejscach lodówki a piwa sięga kilku stopni. Trzeba mierzyć temperaturę piwa, bo to dla nas jest najważniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hey, czy ktos jeszcze uzywa sterownika do lodówki RT2-CO? Z tego co czytalem jest bardzo prosty w obsłudze i tani ale bywały z nim problemy. (potrafił sie psuć) Chce taki zamówic z allegro za 69zł i nie wiem czy warto.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam ten sterownik.... działa poprawnie.... tylko lodówka mi się zepsuła,

non stop chłodzi i nie wyłącza się :/

wykorzystałem inne rozwiązanie.... wyłącznik czasowy

do kupienia w obi... coś za 15-20zł

powgniatałem metodą prób i błędów,

temperatura utrzymuje się na poziomie 10 stopni :)

 

dsc00814m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam takie cos w domu. czym mierzysz temperature w lodówce? Mam termometr z ikea, chyba sie nada.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam ten sterownik.... działa poprawnie.... tylko lodówka mi się zepsuła,

non stop chłodzi i nie wyłącza się :/

wykorzystałem inne rozwiązanie.... wyłącznik czasowy

do kupienia w obi... coś za 15-20zł

powgniatałem metodą prób i błędów,

temperatura utrzymuje się na poziomie 10 stopni :)

W jaki sposób miałeś podłączony sterownik RT2-CO?

 

Z jego opisu wynika, że podaje zasilanie na podłączone urządzenie po przekroczeniu ustawionej temperatury. Ja bym go podłączył do przekaźnika załączającego zasilanie lodówki. W takiej sytuacji nie ma znaczenia czy lodówka cały czas chłodzi, po osiągnięciu konkretnej temperatury zostanie odłączona od prądu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cóż ja ze sterownikiem czasowym mam jak najgorsze wrażenia.Mam ten sam co ty Pepo. Niby wszystko OK ale różnica (skok temperatur) pomiędzy czasami była na tyle spora, że piwo mi skwaśniało. Dopiero ES-10 załatwił sprawę - jestem obecnie bardzo bardzo zadowolony. Histereza 0,02 stopnia.Zapakowałem go w praktyczne pudełko co by mi się córeczka nie pokopała prądem.

post-4650-0-55710600-1367078338_thumb.jpg

post-4650-0-92271500-1367078349_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A może mi ktoś wytłumaczyć czym tak naprawdę różni się wersja sterownika RT-2 "0" od RT-2? Na aukcjach te urządzenia wyglądają identycznie - nawet oznaczenie jest takie same "RT-2"

 

Wiem, że w teorii jeden niby ma grzać a drugi chłodzić, ale to przecież jest uzależnione od samego urządzenia grzejnego/chłodzącego - sterownik ma tylko czuwać nad temp. - a może chodzi tylko o zakres temperatur?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×