Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[piwolog] Nowe polskie mikro browary

Recommended Posts

Dzisiaj przedstawię wam kilka plotek ze świata rodzących się w naszym kraju mikro browarów. Do tej pory mieliśmy jeden warty uwagi przybytek tego typu. Mowa o Browarze Artezan otwartym w zeszłym roku przez trzech piwowarów domowych w podwarszawskim Natolinie. Browar malutki, w którym piwo jest dziełem piwowara, a nie maszyny. Nie trzeba chyba przekonywać o jakości piwa tam powstającego. Takich właśnie mikrusów wkrótce nam przybędzie. Życzyłbym sobie, by były ich tysiące, jak w USA, ale na to musimy jeszcze poczekać.

Pewnym jest, że w tym roku ofensywa piwowarów domowych przybierze na sile. Kto śledzi, ten wie, ale dla wielu z was nazwy takie jak Pracownia Piwa czy Ursa Maior są pewnie nowością. Czas zatem zdradzić kilka „tajemnic”. Zacznijmy może od inicjatyw, które powinny wyjść na światło dzienne najszybciej.

Browar Szałpiw

Wojtka i Janka Szałów znają chyba wszyscy obracający się w światku piwowarów domowych. Ojciec – od wielu lat pracujący w słodowni – zaraził pasją do piwa swego syna. Warzą razem i osiągają sukcesy, z Grand Championem Janka Szały w 2011 roku na czele.

Teraz postanowili spróbować swych sił na rynku komercyjnym. Pierwsze swoje piwa uwarzyli w formule kontraktowej (wynajmując browar), w bliżej nieokreślonym browarze, prawdopodobnie gdzieś w Wielkopolsce lub okolicach. Piwa są trzy, jak to określił Janek: „jasne, bursztynowe i ciemne”. Wszystkie trzy to wariacje na temat stylów belgijskich. W jednym wylądował chmiel z Ameryki. Piwo ma trafiać zarówno do kegów, jak i butelek. Na fejsbookowym profilu browaru widać, że w użyciu będą nietypowe kegi o pojemności 10L (zdjęcie powyżej).

Premiera pierwszych piw już w maju, podczas Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu. Mam nadzieję, że uda mi się wtedy uzyskać więcej informacji o planach Browaru Szałpiw.

Pracownia Piwa

Pracownia Piwa

To mikrus powstały w dawnej wytwórni ogórków konserwowych w okolicach Krakowa, a dokładniej w Modlniczce koło Wieliczki. Za projektem stoją dwaj utytułowani piwowarzy domowi – Tomek Rogaczewski i Marek Bakalarski. Podobnie jak Artezan, browar budowali wg własnego pomysłu i w dużej mierze „pracą rąk własnych”. Więcej, chcą pomagać innym w budowaniu podobnych browarów wg własnego projektu. Ciekawa to alternatywa dla drogiego sprzętu od renomowanych europejskich producentów.

Warzelnia Pracowni ma wybicie 13hl (1300 litrów). Oprócz niej w browarze zainstalowano dwa fermentory i pięć tanków leżakowych o dopasowanych do warzelni pojemnościach. Całkiem nieźle jak na start. Pierwsze warzenie odbywa się pewnie właśnie w tej chwili. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to premierowych piw powinniśmy spróbować już w maju, podczas Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu. Zaraz potem piwo z Pracowni powinno trafić do pubów.

Źródło: http://www.cerevisia.pl/wp/?p=658

Pracownia Piwa, źródło: http://www.cerevisia.pl/wp/?p=658

Jeśli chodzi o style, to na początek uwarzony zostanie bitter oraz piwo pszeniczne w stylu amerykańskim (american wheat) 11blg nachmielone oczywiście po amerykańsku. Następnie do fermentorów trafi coś nieco mocniejszego (14blg). Browar stawia głównie na style brytyjskie i amerykańskie, ale niewykluczone, że pojawi się także coś belgijskiego czy jakiś lager. Panowie nie zamykają się na żaden styl, choć ze względu na możliwości raczej nie należy się spodziewać piw mocnych typu porter bałtycki czy barley wine.

Początkowo piwo będzie rozlewane tylko do beczek, ale w miarę szybko powinny się także pojawić butelki. Dystrybuowane będzie głównie na terenie Krakowa i okolic, ale Pracownia nie zamyka się przed innymi. Jest zatem szansa, że napijemy się ich piwa w innych miejscach w Polsce.

Zatem, jeśli chcecie spróbować premierowych piw z Pracowni Piwa, to zapraszam do Wrocławia, a wszystkich zainteresowanych otwarciem własnego browaru zachęcam do kontaktu z Tomkiem Rogaczewskim lub Markiem Bakalarskim (można to zrobić za moim pośrednictwem).

Ursa Maior

Źródło: http://www.ursamaior.pl/blog/

Centrum Ursa Maior, źródło: http://www.ursamaior.pl/blog/

Ursa Maior to nie tylko browar, lecz także centrum kulturalne z salą koncertową. W założeniu ma animować życie kulturalne i kulinarne w Bieszczadach. Centrum powstaje w miejscowości Uherce Mineralne, przy głównej drodze prowadzącej w Wysokie Bieszczady.

Za piwną częścią projektu stoi Agnieszka Łopata. Utytułowana piwowarka domowa, zdobywczyni wielu nagród i wyróżnień. Do tego znakomita kucharka, autorka bloga Kuchnia Piwowarki Agi, uczestniczka Bitwy na smaki. Ten ostatni program prowadzi nie z kim innym, tylko z Tomkiem Rogaczewskim, o którym wspomniałem nieco wcześniej (Pracownia Piwa).

O konkretnych terminach otwarcia centrum i browaru ciężko na chwilę obecną coś powiedzieć. Budynek osiągnął już stan surowy i jest w tym momencie wykańczany. Można prognozować, że Centrum ruszy jeszcze w tym roku, choć ciężko powiedzieć czy będzie to sezon letni czy zimowy. Agnieszka mówi, że za wcześnie jeszcze na zdradzanie szczegółów.

Jedno co jest pewne to wielkość warzelni. 35hl plasuje Ursa Maior ponad wszystkimi browarami restauracyjnymi, ale raczej poniżej regionalnych średniaków. W samym centrum piwo będzie serwowane z kegów, co wydaje się rozwiązaniem dość nietypowym, ale na pewno ma swoje uzasadnienie. Poza szczytem sezonu turystycznego, większość produkcji będzie zapewne trafiała poza browar.

To oczywiście nie koniec ofensywy piwowarów domowych. Będą z pewnością powstawać kolejne mikro browary. To naturalna kolej rzeczy, że ambitni i aktywni piwowarzy chcą ze swoim piwem wyjść do ludzi. Jest jeszcze kilka projektów w fazie, powiedzmy, beta. Nie będę teraz zdradzać szczegółów, by nie zapeszczać. Mam jednak cichą nadzieję, że tegoroczne otwarcia nie zakończą się tylko na wspomnianych wyżej browarach. To będzie z pewnością rok bogaty w piwne premiery.

Post Nowe polskie mikro browary pojawił się poraz pierwszy w Piwolog radzi ....



Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

W browarze SZAŁPIW - to chyba było odwrotnie niż piszesz. To Janek namawiał Wojtka do warzenia piwa domowego.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites

I, że kontraktowy, a nie rzemieślniczy to też szczegół? ;)

Ja się cieszę, że jest tego więcej. Czasem ciężko zamówić w hurtowni piwa rzemieślnicze, bo szybko znikają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...