Skocz do zawartości
Usiu

American Stout

Rekomendowane odpowiedzi

Szykuję się do uwarzenia stouta na amerykańcach, wykombinowałem sobie taką recepturę w Brewtargecie:

 

 

American Stout - American Stout

================================================================================

Wielkość warki: 26,161 L

Objętość gotowania: 29,000 L

Czas gotowania: 60,000 min

Wydajność: 70%

Gęstość początkowa: 15,4 P

Gęstość końcowa: 4,0 P

Zawartość alkoholu: 0,0%

Goryczka: 50,2 IBU (Tinseth)

Barwa: 31 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Weyermann - Carafa II Słód 200,000 g Nie Nie 70% 425 L

Weyermann - Jęczmień Palony Słód 500,000 g Nie Tak 55% 284 L

Weyermann - Pale Ale Malt Słód 5,000 kg Tak Nie 85% 3 L

Briess - Barley Flakes Dodatek 500,000 g Tak Nie 70% 1 L

Weyermann - Monachijski typ I Słód 1,500 kg Tak Nie 82% 4 L

Waga słodów: 7,700 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Chinook 13,0% 30,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 34,2

Chinook 13,0% 20,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 13,8

Cascade 6,0% 20,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 2,1

 

Drożdże

================================================================================

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Safale S-05 Ale Suche 11,000 mL Burzliwa

 

 

Jakieś rady co do tej receptury?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To na PiwoWar Battle? Skąd masz wodę? Przy takiej ilości palonych słodów warto dodać płaską łyżeczkę kredy do zacieru.

Drożdże 11ml? Chodzi o świeżą paczkę 11,5g? Radziłbym na gęstwie, jak na piwo o takim ekstrakcie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No powoli się przymierzam do PiwoWar Battle ;) warzyć go pewnie będę jakoś w maju.

 

To jest 15,5BLG, więc jedna saszetka powinna spokojnie wystarczyć? Gęstwę mam teraz tylko z S-04, ale wolałbym zrobić tego amerykańca na US-05.

 

 

A woda jest stąd http://www.sng.com.pl/page.php?anim=2&page=103 (Zaspa)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chlorek wapnia z odrobiną kredy daje miłe kremowe odczucie w ustach do tego słody palone nie wydają się takie ostre. Do tego nuty słodowe są bardziej podkreślone w piwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gdzie to można kupić?

 

Właśnie jest jakiś sklep który ma wszystkie sole w ofercie?

Potrzebne by były następujące sole

Siarczan wapnia

Chlorek wapnia

Siarczan magnezu.

Kreda

 

Chlorek sodu każdy ma już w domu. ..

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A woda jest stąd http://www.sng.com.p...anim=2&page=103 (Zaspa)

To masz taką samą wodę jak ja. Pamiętam jak robiłem stouta z dużą ilością jęczmienia palonego, to ta "paloność" była dość nieprzyjemna, ostra, całość jakby kwaśna. Dodanie CaCO3 zwiększy ci alkaliczność, która zneutralizuje te kwaśne posmaki wprowadzone z ciemnymi słodami.

Chlorek wapnia wprowadza chlorki, które akcentują słodowość. Nasza woda jest neutralna pod tym względem (stosunek siarczany/chlorki = ok. 1,2).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest 15,5BLG, więc jedna saszetka powinna spokojnie wystarczyć?

Z kalkulatora wychodzi 1,6 paczki. Skoro tytułowe piwo będzie warzone dopiero w maju, zrób wcześniej jakieś lekkie pale ale 12°Blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja do ciemnych piw przywożę sobie wodę z pracy ;) z Oliwy. Ujęcie prawdopodobnie Czarny Dwór lub Zaspa, czyli twarda/średniotwarda. Warzę bez żadnych korekt i piwa wychodzą dobre.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest 15,5BLG, więc jedna saszetka powinna spokojnie wystarczyć?

Z kalkulatora wychodzi 1,6 paczki. Skoro tytułowe piwo będzie warzone dopiero w maju, zrób wcześniej jakieś lekkie pale ale 12°Blg.

 

Takie coś znalazłem o US-05 http://www.piwo.org/topic/8488-suche-us-05-kontra-iipa-19blg więc sobie chyba poradzą, poza tym z tego co pamiętam moje dwa pierwsze piwa IPA i AIPA też miały koło 15-16BLG i fermentacja przebiegła bardzo sprawnie, ale do maja mam jeszcze czas, więc może jakąś gęstwę będę miał :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć ;)

 

@korko_czong gdzie można ten chlorek wapnia kupić

Nigdy nie używałem, to nie wiem. Z tego co wyczytałem w necie, używa się go do posypywania dróg i sprzedają go w workach po 25kg :D

Węglan wapnia to wiadomo, zwykła kreda, więc nie powinno być problemu ze zdobyciem (w wodzie trudno rozpuszczalna, ale w kwaśnej brzeczce się powinno rozpuścić).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć ;)

 

@korko_czong gdzie można ten chlorek wapnia kupić

Nigdy nie używałem, to nie wiem. Z tego co wyczytałem w necie, używa się go do posypywania dróg i sprzedają go w workach po 25kg :D

Węglan wapnia to wiadomo, zwykła kreda, więc nie powinno być problemu ze zdobyciem (w wodzie trudno rozpuszczalna, ale w kwaśnej brzeczce się powinno rozpuścić).

 

Część soli wrzuca się do zacierania ze słodem, bo w wodzie faktycznie trzeba się namęczyć by się rozpuściły.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy wrzucając jęczmień palony i carafę II na początku zacierania mogę otrzymać jakieś niepożądane posmaki, czy wrzucanie na ostatnie 10min spowodowane jest tylko i wyłącznie zrobieniem próby jodowej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy wrzucając jęczmień palony i carafę II na początku zacierania mogę otrzymać jakieś niepożądane posmaki, czy wrzucanie na ostatnie 10min spowodowane jest tylko i wyłącznie zrobieniem próby jodowej?

 

 

W stoutach tradycyjnie ciemne słody dodaje się na początku zacierania razem ze słodem podstawowym aby uzyskać pełne smaki palone i kawowe. Jeżeli masz wodę która jest bardzo miękka dobrze jest dodać np. gips piwowarski lub inne sole (popatrz wyżej), aby wyrównać pH w czase zacierania i poprawić smak palony w gotowym piwie.

 

Gips piwowarski dodaje się do zacieru, lub do zacieru + wody do wysładzania.

 

 

 

Z tego co czytałem woda w Polsce jest raczej twarda, więc chyba można pominąć dodatki soli minaralnych lub gipsu. Woda w UK jest także twarda, a w Irlandii - bardzo twarda.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×