Skocz do zawartości

Black IPA (Czarny Kangur) - prośba o ocenę receptury


kosimazaki

Rekomendowane odpowiedzi

Takie coś sobie wyklikałem w BS i mam zamiar warzyć w łikend. Będę zacierał raczej wytrawnie. Drożdże US-05. Prośba o uwagi do receptury.

 

Zasyp:

5,00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 87,0 %

0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 2 8,7 %

0,25 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 3 4,3 %

 

Chmielenie:

25,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 40,9 IBUs

10,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 10,0 min Hop 5 2,5 IBUs

10,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 10,0 min Hop 6 4,6 IBUs

15,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 1,0 min Hop 8 0,8 IBUs

15,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 1,0 min Hop 7 0,4 IBUs

 

Chmielenie na zimno:

50,00 g Galaxy [14,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 9 0,0 IBUs

 

Przewidywane efekty:

Est Original Gravity: 15,380

Est Final Gravity: 3,480 Plato

Estimated Alcohol by Vol: 6,5 %

Bitterness: 49,2 IBUs

Est Color: 47,6 EBC

Edytowane przez kosimazaki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

0,25 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 3 4,3 %

Jeśli zamierzasz Carafa III zacierać, to uzyskasz dużo bardziej ciemne piwo, niż podaje program. A raczej musisz, bo obawiam się, że przy wysładzaniu palony słód nie odda wystarczająco dużo koloru. Carafa III obecnie w większości ma zakres 1200-1400 EBC, upewnij się, czy czasem Twoja również tyle nie ma. Carahell moim zdaniem do niczego Ci się tu nie przyda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słód palony, którego chcę użyć to Carafa ® Special typ III 1300-1500 EBC Weyermann (bez łuski). Właśnie się zorientowałem, że BS ocenia barwę na 925 EBC, więc różnica spora. Może jednak będzie black IPA a nie brown IPA. Pytanie tylko, czy jeżeli wrzucę słód palony (bez łuski) na początku zacierania, to czy mimo wszystko piwo nie będzie miało posmaków palonych, których raczej chciałbym uniknąć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.