Skocz do zawartości
maciek1221

Zamienniki słodów Weyermann - jakie są różnice?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio warzyłem pilsnera na zestawie składników z browamatora, składniki były następujące:

słód pilzneński Weyermann® 4,0 kg,

słód karmelowy Carapils®,

chmiel aromatyczny Lubelski 100 g (granulat),

drożdże Saflager W 34/70 11,5 g.

 

Piwo wyszło bardzo smaczne i chciałbym je uwarzyć w podwójnej ilości. Problem w tym, że sklep stacjonarny w moim mieście nie ma żadnych słodów od Weyermann'a, dlatego chciałbym zapytać, jakich strzegomskich zamienników użyć aby się wstrzelić w w/w recepturę? Sklep o którym mowa to homebeer.pl. Słód pilzneński ze Strzegomia jest, chmiel też, drożdże też. Największym problemem jest dla mnie słód carapils, czym go zastąpić aby piwo wyszło równie smaczne? Czy będzie wyczuwalna różnica w smaku między weyermannem a Strzegomiem? Czytałem na forum, że ten pierwszy zostawił dużo ''klusków'' w brzeczce po chmieleniu, u mnie nic takiego się nie działo, najbardziej mi chodzi o efekty smakowe i zapachowe, jak z tym jest? Poza tym, słód ze Strzegomia jest dużo tańszy, nie musiałbym też płacić za wysyłkę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widziałem to zestawienie, ale nie ma tam Carapils, dlatego pytam. Tak czy siak dzięki za podlinkowanie.

Czy używając słodów pilzneńskiego, monachijskiego i wiedeńskiego, chmielu lubelskiego i drożdży Saflager W 34/70 uzyskam piwo zbliżone do tego, które uwarzyłem? Jeżeli nie, to będzie ono gorsze, lepsze? Kieruję się tą recepturą http://www.wiki.piwo.org/Pils,_Adam_Stawowczyk_%28Uups%29. Jednak nie mam dostępu do tych chmieli, czym mógłbym je zastąpić? Saaz, lubelski? Jakieś inne, popularne chmiele?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bo to jest tak, niektórzy uważają większość słodów cara coś tam jako tzw. carabzdury :Phttp://mail.browar.biz/forum/showthread.php?t=81384

Carapils wydaje mi się osobiście za jasny jak na karmelowy "2-5EBC". Ja osobiście albo go nie zastępuję niczym, albo sypnę odrobinę 30-tki ze Strzegomia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli aby otrzymać piwo najbardziej zbliżone do tego, które pokazałem w pierwszym poście, sypnąć 'garść' 30stki lub po prostu pominąć ten słód? Trochę bajzel w tym temacie jest, chociaż zawiera też dużo informacji.. Jest to jednak w większości rozmowa teoretyczna bez konkretów na temat smaku czy zapachu gotowego piwa.

 

A czy przytoczona w poprzednim poście receptura, z użyciem słodu wiedeńskiego i monachijskiego będzie lepszą recepturą niż ta z browamatora? Ta z wiki zajęła I miejsce na jakimś konkursie. Zastanawiam się tylko czym zastąpić te chmiele. Czy dać 200g Lubelskiego (robię 40litrów) i zastosować schemat chmielenie jak do piwa z browamatora, czy wstawić tutaj inne chmiele. Z tych opisanych w przepisie z wikipiwo, mam dostęp do czegoś takiego http://homebeer.pl/pl/chmiel-tradition-granulat-100g.html. Nie wiem, czy to Tradition to to samo co Hellertau Tradition. Co na to poradzicie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słody typu Cramelpils/Caralpils praktycznie nie dają żadnych karmelowych efektów, używa ich w celu pogłębienia nut słodowych, podobny efekt mogą dać słody np wiedeński/monachijski/biscuit, ale są ciemniejsze. Jeżeli nie zależy Ci na kolorze, to pomiń ten słód albo zastąp monachem lub wiedniem. Możesz też sypnąć więcej pilsa i zrobić dekokcję.

Co do chmielenia się nie wypowiem, bo nigdy nie robiłem piw w/g przepisów browamatora, ale jak Ci smakowało, to zastosuj się do schematu, chociaż eksperymenty zawsze są ciekawe. Rozumiem, że masz na razie niewielkie doświadczenie, także podpieraj się gotowymi schematami, tak będzie bezpieczniej.

Tak, Tradition = Hellertau Tradition

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doświadczenie jest niewielkie - 5 warek w tym 4 zacierane(pils,stout, koelsch i pale ale). Zrobię więc według przepisu z wikipiwo, może będzie smaczne, bo rozumiem, że monachijski wpłynie na kolor a wideński na pianę? Kombinuję, bo trochę się boję dekokcji, jeszcze nie czuję się na siłach do tego.

Właśnie z tymi chmielami jest tak, że nie wiem czym mogę zastąpić te 2 z przepisu. Tradition jest w moim sklepie więc nie wiem czym zastąpić Tettnagera. Może dobre będzie połączenie Tradition i Saaz? A może z tymi słodami dobrze zadziała Lubelski i nie ma co kombinować? Ten pils na Lubelskim wyszedł mi podobny do piwa sklepowego, podobny bo lepszy i ma wszystko bardziej wyczuwalne, mi to odpowiada ;)

Edytowane przez maciek1221

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w/g BYO

tettnanger'a możesz zastąpić chmielami: Spalt, Spalt Select lub Saaz

Tradition możesz zastąpić chmielami: Hallertau Hersbrucker, Hallertau Mittelfrueh

 

Lubelski też da dobry efekt, ale jak przesadzisz to będziesz miał wyczuwalne posmaki cytryny i trawy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O, co to jest BYO?

Tego pilsnera poprzedniego chmieliłem w całości Lubelskim, na początku był mocno gorzki i kwiatowy, po tygodniu w butelce tej kwiatowości prawie nie ma a gorycz się pięknie ułożyła, ciekawe co będzie za miesiąc.

Ok, czyli mam do dyspozycji 3 chmiele z wyżej wymienionych: Saaz, Lubelski i Tradition. Zostanę przy traditionie, bo jest w przepisie, ten drugi czym zastąpić, który chmiel jest lepszy w smaku i aromacie, saaz czy lubelski? Tak jak zauważyłeś, doświadczenie wielkie nie jest, więc nie znam dokładnie chmieli.. Czy Saaz lub Lubelski mam używać w takiej samej ilości co jest w przepisie dla Tettnanger?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
BYO to magazyn piwowarski, czasami go kupuję. Ja bym zamiast tettnanger'a dał saaz'a bardziej mi pasuje do pilsów, co nie znaczy, że pozostałe są złe, to subiektywne odczucie. Co do ilości chmielu, to tettnanger i saaz mają podobne ilości alfakwasów (w zależności od partii), chociaż przy użyciu na aromat nie ma to większego znaczenia. Dał by tyle samo co w przepisie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, w takim razie robię z saazem, zobaczę czy bardziej mi smakuje od lubelskiego, skąd zresztą jestem ;) Już wyszukałem, z reguły nie wpisuję 3literowych skrótów w google, bo wyszukuje zwykle milion organizacji, tym razem było inaczej. Jeszcze jedno pytanie, bo tego nie rozgryzam w niektórych recepturach. Ile w tym pilsnerze mam chmielić czasu i w których minutach wrzucać chmiel? Mam przez 2 godziny chmielić? Strasznie dużo brzeczki się wygotuje..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli chmielę 90 minut, w minucie zero wrzucam 80g chmielu, w minucie 70 wrzucam kolejne 80g i w minucie 80tej wrzucam 30g, tak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wielce za pomoc, już się nie mogę doczekać takiej ilości pilsnera, zdecydowanie najbardziej mi smakuje z moich wszystkich dotychczasowych warek. Dysponuję piwnicą z 3stopniami Celsjusza, muszę jeszcze zbudować pudło styropianowe, żeby osiągnąć minimum dla drożdży, są jednak wady kończącej się zimy, bo fermentacja musi zmienić miejsce, a i chłodzić nie ma jak. Temat jest chyba wyczerpany, wszystkich chcących dowiedzieć się prawdy o słodach CARA.. odsyłam do linka podanego przez Mariusz_CH.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×