Skocz do zawartości
Maciucha67

Gotowanie brzeczki

Rekomendowane odpowiedzi

Takie laickie pytanie: czy w trakcie chmielenia można, w miejsce odparowanej wody, dodawać cienkusza jak się za dużo wysłodzi?

Szkoda wylewać, tylko czy to negatywnie nie wpłynie na resztę? W końcu gotować się będzie krócej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba tylko trzeba pamiętać, żeby nie dolewać zbyt chłodnego płynu, żeby chmiel dalej się gotował.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba tylko trzeba pamiętać, żeby nie dolewać zbyt chłodnego płynu, żeby chmiel dalej się gotował.

 

Tak, tak, o tym pamiętam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ale zalecenie jest żeby cienkusza poniżej 2 blg nie dolewać, ponieważ wtedy wypłukiwane są nie pożądane składniki z młóta takie jak taniny i garbniki. Lepiej też gotować te wysłodziny równolegle do chmielenia żeby pozbyć się DMS-a. Ale tak to można dodać śmiało :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...