Jump to content
Sign in to follow this  
Maciucha67

Gotowanie brzeczki

Recommended Posts

Takie laickie pytanie: czy w trakcie chmielenia można, w miejsce odparowanej wody, dodawać cienkusza jak się za dużo wysłodzi?

Szkoda wylewać, tylko czy to negatywnie nie wpłynie na resztę? W końcu gotować się będzie krócej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba tylko trzeba pamiętać, żeby nie dolewać zbyt chłodnego płynu, żeby chmiel dalej się gotował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba tylko trzeba pamiętać, żeby nie dolewać zbyt chłodnego płynu, żeby chmiel dalej się gotował.

 

Tak, tak, o tym pamiętam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale zalecenie jest żeby cienkusza poniżej 2 blg nie dolewać, ponieważ wtedy wypłukiwane są nie pożądane składniki z młóta takie jak taniny i garbniki. Lepiej też gotować te wysłodziny równolegle do chmielenia żeby pozbyć się DMS-a. Ale tak to można dodać śmiało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...