Skocz do zawartości
Maciucha67

Gotowanie brzeczki

Rekomendowane odpowiedzi

Takie laickie pytanie: czy w trakcie chmielenia można, w miejsce odparowanej wody, dodawać cienkusza jak się za dużo wysłodzi?

Szkoda wylewać, tylko czy to negatywnie nie wpłynie na resztę? W końcu gotować się będzie krócej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba tylko trzeba pamiętać, żeby nie dolewać zbyt chłodnego płynu, żeby chmiel dalej się gotował.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba tylko trzeba pamiętać, żeby nie dolewać zbyt chłodnego płynu, żeby chmiel dalej się gotował.

 

Tak, tak, o tym pamiętam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ale zalecenie jest żeby cienkusza poniżej 2 blg nie dolewać, ponieważ wtedy wypłukiwane są nie pożądane składniki z młóta takie jak taniny i garbniki. Lepiej też gotować te wysłodziny równolegle do chmielenia żeby pozbyć się DMS-a. Ale tak to można dodać śmiało :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×