Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam planuje zrobic moje pierwsze piwo na ta chwile pije napoj piwopodobny marki tyskie

i tu moje pytanie chcialbym zrobic lagera bardzo prosze o przepis tak lopatologicznie krok po kroku posiadam zimna piwnice z temp srednia ok 10 stopni wiec sie nadaje na piwko dolnej fermantacji

do tej pory robilem wina ale mialem okazje sprubowac swojskiego piwka i sam chce je zrobic

w gre wchodzi zacieranie i wazenie brew kita nie biore pod uwage

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

zacznij od przeczytania, najlepiej kilka razy - http://www.wiki.piwo...acierania_słodu

 

W przerwie od wiki:

http://sjp.pwn.pl/

http://so.pwn.pl/

 

Następnie wróć tutaj i pytaj o szczegóły, których nie rozumiesz.

Edytowane przez Celdur

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

juz czytalem z tym slownikem do bez przesady

mi chodzi o kakretny przepis na piwo lager prosty z dokladnym opisem (myslalem tez o jakims gornej fermentacji)chodzi mi zeby smakowalo cos jak tyskie (wiem ze powinno wyjsc lepsze no ale jestem poczatkujacy)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup gotowy zestaw na Lagera dostaniesz potrzebne składniki i instrukcję warzenia. Na początek chyba najprościej. Na na forum przepisów i opisów jest multum wiem bo od niedawna je czytam, i zrobiłem jak napisałem zamawiając trzy "komplety" piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zerknij tutaj :

 

http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg

 

Dodam , że jest to przepis na 30 litrów , zaplanuj na 20 , na poczatek będzie okej , chyba że posiadasz odpowiednio duży gar.

 

Zamów słody , inne składniki , napisz jaki sprzęt posiadasz ( wcześniej porównując z tym co wyczytasz na wiki w linkach które koledzy podali wcześniej ) . Potrzebujesz gar , najlepiej 30 litrów , jakąś porządną łyżkę piwowarską , kilka wężyków , termometr , 2 , 3 fermentory , jakiś filtrator do filtrowania zacieru , palnik ( kuchenka , taboret , nie koniecznie gaz ) , butelki ( z 50 na początek ) , kapsle , kapslownicę , środki do dezynfekcji . To tak z grubsza.

 

Warunki do lagerów masz idealne.

 

Przestudiuj wikipedię , najlepiej od deski do deski , a zacznij od działu "Zaczynami warzyć piwo " , jeśli nie masz cierpliości żeby to przestudować dokładnie , to uprzedzam , że to pikuś przy tym co Cię czeka :) jest tam wszystko co potrzebujesz na początek. W razie wątpliwości , pytaj , będziemy sie starać doradzać. Powodzenia !

Edytowane przez pepek84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam zestaw składników z browamatora na Pilsnera Pils, to było moje pierwsze zacierane piwo. Bardzo smaczne wyszło, jeżeli lubujesz w tyskim, to na pewno Ci taki pilsner zasmakuje. Masz gotowy, w miarę tani zestaw składników ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mieszkam w pieknej miejscowosci janik kolo ostrowca sw woj swietorzyskie niestety nie znam nikogo kto robi piwko

dzieki pepek84 sprobuje zrobic wedlog tego am acie moze jeszcze przepis na lagera bardzo chce sprubowac co mi wyjdzie zamowilbym skladniki na oba

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czyli tak podgrzewam 20 l wody do temp 40 c wsypuje slod podgrzewam do 61 tak przez 10 minut nastepnie 70 tak przez 45 minut nastepnie 75 i tu pytanko to 10 minut przerwy to do czego sie odnosi(chodzi ze przed filtracja mam tyle poczekac?)potem (po filtracji?)

gotuje i chmielenie tak?(te szyszki to trzeba wrzucic do przefiltrowanego plynu i puzniej wyjac? czy zostawic?

po gotowaniu szybkie studzenie . nastepnie do fermentatora drozdrze(i tu powinna byc szybka fermentacja ? jak dlugo ?)a z ta cicha to jak mam zrobic i czy te szyszki tez mam wrzucic i jak dlugo zostawic

jesli chodzi o rozlew nie mam pytan :)

sorki ze az tyle pytan ale nie chce nic pozostawic przypadkowi jak robilem pierwsze wino to wlasnie kolo tak mi opisal i wyszlo przecudne teraz sam robie kombinacje roznych smakow i niemal za kazdym razem jest oczekiwany efekt

ps fermentatory mam z wiader po szpachli tworzywo pp wiec sie nadaje( posiadam tez 3 balony szklane na wino 2 po 25 l i jeden 50 l)kapslownice i reszte bym kupowal razem ze slodem

maciek1221 dzieki tez napewno zrobie

Edytowane przez slawi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko tu znajdziesz: http://www.browamato...7&przedm=555699

 

Potem zapytaj o niejasności ;)

 

Generalnie odpowiadając na Twoje pytania to:

1)Zacierasz dokładnie jak w instrukcji, którą dostaniesz do zestawu składników, wszystko jest w niej opisane krótko, lecz konkretnie i jasno - ile czasu i w jakiej temperaturze. Ostania przerwa to mash out. Od razu po niej przelewasz do filtracji i filtrujesz. Tutaj też chodzi aby za bardzo nie stracić temperatury, później znowu tracisz czas na podgrzanie do wrzenia.

 

2) Po filtrowaniu do odpowiedniego litrażu lub poziomu BLG, zależy, którą szkołę wyznajesz, doprowadzasz brzeczkę do wrzenia i chmielisz, radzę Ci to zrobić bez woreczka muślinowego, chmiel uwolni więcej aromatu i goryczy. Po skończeniu robisz whirpool, wcześniej chłodzisz, a potem zlewasz wężykiem do fermentora. Warto napowietrzć wtedy brzeczkę. Ja wężyk wkładam do sitka z pończochą a to wieszam nad wiadrem fermentacyjnym, chmieliny zostają w sitku i mam w miarę czystą brzeczkę.

 

3) Fermentacja trwa około 10 dni, tzn tyle należy potrzymać w fermentorze, aby wszystko sobie drożdże spokojnie przejadły, ja tyle stosuję i na cichej, jest już klarowanie. Cicha to tak minimum tydzień, jak masz cierpliwość to potrzymaj 2 tygodnie, w temperaturze najlepiej o 3-4 stopnie niższej niż fermentacja.

 

Pamiętaj, żeby wszystko najpierw myć, a później jeszcze sterylizować np.: piro. Następnie, bulkanie nie jest oznaką, że fermentacja się skończyła, bulka u mnie zawsze 2 dni a fermentuje minimum 7. Nie zaglądaj do fermentorów w trakcie fermentacji. Temperatura fermentacji dla lagerów i pilsnerów to 10stopni, maksymalnie jest 12, więc te 10 to tak optymalnie.

 

Generalnie balony szklane zaleca się do fermentacji cichej,z racji na ich kształt piwo łatwiej się klaruje. Po burzliwej ciężko domyć osad pozostały po pianie z piwa. Te wiadra po szpachli serio mają atest do spożywki? To trochę dziwne.

Także bierz się za zacieranie, pozdrawiam.

Edytowane przez maciek1221

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

co to jest whirpool ( podejzewam ze nie chodzi o pralke :) jesli chodzi o wiadra to spoko na 100% sie nadaja tworzywo pp jest szeroko stosowane w spozywce do opakowan a sama szpachle jest na tyle naturalna ze mozna i tu mowie powaznie ze mozna ja zjesc i nic nie bedzie zlego

napisz o co chodzi z ta burzliwa i cicha fermentacja a i jeszcze jedno tam pisze ze jest to przepis na 20 litrow piwa a ja sie doliczylem 15 litrow wody kiedy sie dolewa te brakujace litry

ok juz wiem co to jest whirpool

Edytowane przez slawi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A no tak, zapomniałem dopisać. Słody zacierasz w stosunku 4:1, 4 litry wody na 1kg słodu. Czyli standardowo zaciera się w 12litrach wody, a do pożądanej objętości uzupełniasz w trakcie wysładzania. Tylko nie uzupełniasz do 20 litrów tylko do 23-24, bo odparuje Ci w trakcie chmielenia.

Whirpool to zakręcenie mocno brzeczką tj. zamieszanie i odstawienie, aby osady się ułożyły na dnie w stożek. Właściwie to możesz to odpuścić jeżeli użyjesz sitka i pończochy, ale to trwa kilka sekund, a jakieś efekty da.

 

Burzliwa fermentacja to pierwsze etap fermentacji, drożdże intensywnie przerabiają cukry, rurka mocno bulka, pojawia się piana na powierzchni brzeczki. Po 3 dniach fermentacja taka ucicha zwykle, po 10 dniach już większość cukrów jest zjedzona. Przelewa się wtedy do drugiego pojemnika, lub tego samego ale wcześniej umytego, całą brzeczkę i zostawia na kolejne 10 dni, w tym czasie piwo się klaruje, a BLG schodzi jeszcze o jakiś stopień, stosuje się to po to, aby uniknąć granatów i przegazowania, żebyś był pewien, że zlewasz niefermentujące piwo. Warto 3 dni przed rozlewem do butelek sprawdzić poziom BLG a w dniu rozlewu powtórzyć pomiar, jeżeli BLG nie zmieniło się - możesz butelkować. Jeżeli drgnęło chociażby o 0.5stopnia to czekaj kolejne 3 dni.

Pzdr

Edytowane przez maciek1221

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zeby smakowalo cos jak tyskie

Ale porównanie ;)

To ja Ci powiem dwie rzeczy;

 

jeśli lubisz tyskie (fffuuu) to pewnie nie będzie smakowało Ci piwo jak to określiłeś "swojskie", albo tak Ci posmakuje "swojskie", że już nie wrócisz do tyskiego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no i o to chodzi twoj watek nie napelnil mnie optymizmem .

wlasnie dlatego chce zrobic swojaka zeby sprubowac cos nowego mam nadzieje ze lepszego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

juz czytalem z tym slownikem do bez przesady

 

 

sprubowac

 

 

Chyba jednak by się przydał ;)

Na dzień dobry przydałoby się powalczyć z interpunkcją, bo się naprawdę ciężko to czyta. Takie czasy, że wszędzie tylko dysleksja, dysgrafia, dysortografia, dyskalkulia i co tam jeszcze wymyślą, żeby przykryć brak chęci do nauki podstaw pisania czy liczenia :(. Wybaczcie offtop.

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

żeby przykryć brak chęci do nauki podstaw pisania czy liczenia :(. Wybaczcie offtop

purystą może nie jestem, ale tu się z kolegą zgadzam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mieszkam w pieknej miejscowosci janik kolo ostrowca sw woj swietorzyskie niestety nie znam nikogo kto robi piwko

dzieki pepek84 sprobuje zrobic wedlog tego am acie moze jeszcze przepis na lagera bardzo chce sprubowac co mi wyjdzie zamowilbym skladniki na oba

 

Alt się zaciął?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja ma prośbę - pomagajcie, nie punktujcie. Ok ?

Co innego bezcelowe "punktowanie" kogoś, a co innego przeciwdziałanie powszechnej degradacji ojczystego języka, za pomocą którego budowana jest wartość merytoryczna forum :). No ale to faktycznie zadanie dla adminów, nie dla mnie (szczególnie, że sam jestem tu nowy), więc z mojej strony EOT :okey: .

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolego slawi może spróbuj się skontaktować z kolegą optimusek z Ostrowca Św. (znalazłem go na mapie piwowarów w dziale społeczność). Może się zgadacie i coś razem uwarzycie bo już ma z 7 warek zrobione to chyba już wie o co chodzi w tej zabawie.

ps. pozdrawiam ziomali z Ostrowca i okolic (wyemigrowałem do Kraka na studia i tak zostało)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja ma prośbę - pomagajcie, nie punktujcie. Ok ?

A ja mam prośbę - punktujcie wszyscy ! :P

Nie pozwólmy na bylejakość naszego forum. Dbajmy o nie wszyscy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie masz racji Jacenty, trzeba wiedzieć kiedy należy dla dobra sprawy i tematu oko przymknąć, a kiedy wynajdywać błąd, czy literówkę.

 

W takich sytuacjach, jeżeli jest to rażące, użyj zgłoś i temat, jak to było już niejednokrotnie, jest zamykany. Nie nauczysz nikogo ortografii przez internet, a jedynie generuje to nie potrzebne dywagacje.

 

edit: przepraszam, że post na raty ale piszę z tapatalku i coś mnie rozłącza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×