Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to się zaczęło.
Jak wskazuje nazwa - wszystko po najmniejszej linii oporu, ale tak, aby coś wyszło ;).
Browar istnieje jako współpraca moja i kolegi (też zarejestrowany na forum ;) ).
Warki liczone razem, gdyż raz warzymy w Sulechowie, a raz w NS.
Będziemy starali się umieszczać nasze wynalazki w temacie.
Preferowany styl - AIPA, ALE i wariacje na temat.
Sprzęt - wiadra, gary, ręczniki, taśma klejąca ;).

Trzymajcie kciuki ;)

Warka 1 - IPA Coopers 4/4/2013
Warka 2 - Imbir AIPA 8/4/2013
Warka 3 - MALINIAK 14/4/2013
Warka 4 - RUBIN RedAle 19/04/2013
Warka 5 - IPA ImGraLi 21/4/2013
Warka 6 (mała 12l) - SOMBRERO 28/4/2013
Warka 7 (mała 11l) - Sombrero BumBum 3/5/2013
Warka 8 -
Summertime 10/05/2013
Warka 9 - Red Ale 27/06/2013
Warka 10 - Letniak 2 05/07/2013
Warka 11 - Something different 18/07/2013
Warka 12 - Coffee Stout 22/08/2013
Warka 13 - Coopers Draught (brewkit) 26/08/2013
Warka 14 - Dunkel Hefe Weizen 03/09/2013
Warka 15 - Crazy MF 02/11/2013
Warka 16 - Warmer 18/11/2013
Warka 17 - Weizen_WK - 24/11/2013
do powtórki - Warka 18 - Rubin 2 - 25/02/2014
Warka 19 - Prawie Pszenica - 04/03/2014
Warka 20 - Maliniak v2 - 14/03/2014
Warka 21 - LIPA - 25/03/2014
do powtórki - Warka 22 - Summer Ale - 28/03/2014
Cydr 1 - Cydr Jabłkowo-Gruszkowy - 22/04/2014
do powtórki - Warka 23 - Wit Weizen - 24/04/2014
Warka 24 - L.IPA 2 - 26/05/2014
do powtórki - z poprawką - Warka 25 - Palec Biskupa - 02/06/2014
Warka 26 - SomethingDifferent v2 - 14/07/2014
do powtórki - Warka 27 - Leniwy WIT na Ostro - 12/08/2014
do powtórki - Warka 28 - Summer Ale 2 - 02/108/2014
Warka 29 - Sunny B. - 11/11/2014
Warka 30 - Pszenica - 04/12/2014
Warka 31 - Chocolate Brown Ale - 09/01/2015
Warka 32 - Pszenica z opuncją - 07/02/2015

Warka 33 - Australian Pale Ale Coopers brewkit - 15/02/2015

Warka 34 - AIPA Classic - 15/02/2015

Warka 35 - Summer Ale 3 - 09/03/2015

Warka 36 - Pszeniczna Kolendra - 05/05/2015

Warka 37 - Szybki Letniak - 05/08/2015

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 1 - IPA Coopers (Brewkit) 4/4/2013

 

Start godz. 21:00

Składniki:

- COOPERS IPA 1,7kg,

- ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg,

- 7g drożdże YEAST 7gNET.

- woda do 21l

 

Godz. 22:00 - dodanie drożdży

BLG: 11,5 - 12

 

Start 04-04-2013 godz. 21:00

Składniki:

- COOPERS IPA 1,7kg,

- ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg,

- 7g drożdże YEAST 7gNET.

- woda do 21l

Godz. 22:00 - dodanie drożdży

BLG: 11,5 - 12

 

14-04-2013

Przelanie na cichą, BLG około 1,5 - nieźle :)

 

19-04-2013

Planowane butelkowanie COOPERS IPA

 

Wyszło 30 butelek Coopers IPA, pyszna goryczka, piwko nawet klarowne.

 

4e1302520f1a938am.jpg

 

24-06-2013:

71cbbae03902c39cm.jpg

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 2 - Imbir AIPA (Słody) 8/4/2013

 

f30ea0b5fbd1d452m.jpg

 

Pierwsze w życiu warzenie w dniu wczorajszym uczynione. Start 19:00 Koniec 3:00 (mycie, sprzątanie, ogarnięcie syfu, generalnie "klir"). Gara nie miałem i robiłem to wszystko na raty w komplecie garnków - 10l, 6l, 6l, 6l. Jestem z siebie dumny :). Tym bardziej, że może coś z tego wyjdzie.

 

Wyszło:

23l 17Blg

 

Zasyp:

Słód pale ale Weyermann - 5 kg

Słód melanoidynowy Weyermann - 0,5kg

Słód karmelowy jasny Carapils - 0,5 kg

Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,5kg

 

Chmiele:

Chmiel goryczkowy Chinook 50g

Chmiel aromatyczny Amarillo 50g

Chmiel aromatyczny Cascade 50g

 

Dodatki:

ok 100g skleikowanych płatków jęczmiennych błyskawicznych

ok 50g świeżego imbiru

 

Drożdże:

Safale US-05

 

* 8/4/2013 - Drożdże zadane rano po uwodnieniu w szklance wody.

 

* 17/04/2013 - zlane na cichą + dodane 25g Chinook. Burzliwa cały czas w temp 19-21*. Gorzkie jest :).

 

Gęstwa zebrana.

 

* 24/04/2013 - dodana żelatyna 2g celem sklarowania.

 

* 26/04/2013 - rozlane w szkło. Smak zajeb**ty. prawie klarowne. wyszło 21l. 2 pety 1l po pepsi zalane kontrolnie. 1 flaszka zgilotynowana. Smakuje jak Atak Chmielu Pinty. Czekam na gaz i "poukładanie".

 

b7e0aa2f23b2b78am.jpg

 

3767e2f9597e68dbm.jpg

* 05/05/2013 - pierwszy gaz. goryczka wzorcowa, smak suupeer :)

eb87bfe930fb20d6m.jpg

* 09/0502013 - zaczyna się nagazowanie. Smak się wyrównuje.

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ok 100g skleikowanych płatków jęczmiennych błyskawicznych

 

Błyskawicznych nie trzeba kleikować. Wrzucasz normalnie z zasypem.

 

Poza tym kilo karmelowego i pół kilo melanoidowego - nie wiem czy nie wyjdzie jakieś takie. Ja bym użył zapewne z 0,5kg łącznie.

Edytowane przez Jacki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kilka razy bywałem w Sulechowie, i jedyne co dobrze pozostało mi w pamięci to, jak to nazwała moja córa, "gulgista" woda w powiedzmy "fontannie" na jednej ze ścian ratusza

mam nadzieję że nie używacie właśnie tej wody bo faktycznie była nieżle gulgista :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Woda użyta przy pierwszej warce to najlepsza woda jaką można mieć - Sulechowianka :D (czyli woda z kranu w Sulechowie ;))

Dzisiaj czwarty dzień burzliwej fermentacji, mam zamiar trzymać około tydzień, później na cichą z 5 dni i do butelek.

Co radzicie dodawać do butelek na refermentację - cukier czy glukozę? Każdorazowo do butelki wsypywać czy rozpuścić we wiadrze odpowiednią ilość i dopiero razem butelkować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ok 100g skleikowanych płatków jęczmiennych błyskawicznych

 

Błyskawicznych nie trzeba kleikować. Wrzucasz normalnie z zasypem.

 

Poza tym kilo karmelowego i pół kilo melanoidowego - nie wiem czy nie wyjdzie jakieś takie. Ja bym użył zapewne z 0,5kg łącznie.

 

Nie mam pojęcia co wyjdzie :) Mam nadzieję, że pijalne. O płatkach czytałem i różnie mówili, więc wolałem skleikować, żeby "enzymy przerobiły skrobię". Co do zasypu - może faktycznie trochę dużo kolorowych, ale jak na pierwszy raz to poruszałem się jak ślepy w katakumbach.Na przyszłość będę wiedział więcej. Mogłem zaszkodzić smakowi dając tyle kolorowych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co radzicie dodawać do butelek na refermentację - cukier czy glukozę? Każdorazowo do butelki wsypywać czy rozpuścić we wiadrze odpowiednią ilość i dopiero razem butelkować?

 

 

Ja w swojej pierwszej warce dodałem 200g suchego ekstraktu na ~20l brzeczki. Potem porozmawiałem z kilkoma piwowarami, którzy przekonali mnie, że tak jak dodatek cukru do fermentacji ma istotny wpływ na smak piwa, tak przeprowadzenie refermentacji w butelkach na nim praktycznie nic nie zmienia. Następnym razem dodam glukozę.

 

Jeśli chodzi o sposób dodawania - zdecydowanie lepiej będzie rozpuścić odpowiednią ilość i dodać do brzeczki. Dokładne wymieszanie gwarantuje równomierne nagazowanie piw, podczas gdy przy sypaniu do butelek może być z tym różnie. Z drugiej strony piłem piwa, które były refermentowane poprzez dosypanie cukru do butelek i w zasadzie nagazowanie było podobne. Nie ma to więc aż tak wielkiego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 3 - PIWKO MALINOWE z Warki 1 IPA COOPERS 14/04/2013

 

Start warki 1 IPA : 04-04-2013 godz. 21:00

Składniki:

- COOPERS IPA 1,7kg,

- ekstrakt słodowy jasny Bruntal 1,7kg,

- 7g drożdże YEAST 7gNET.

- woda do 21l

Godz. 22:00 - dodanie drożdży

BLG: 11,5 - 12

 

14/04/2013:

- zostawiłem ok.4l brzeczki

- 5l wody podgrzanej i wymieszanej z 0,75l soku malinowego PAOLA dolałem do 4l brzeczki.

Wszystko wybełtałem....

- ruszyła burzliwa fermentacja na MALINIAKU (po około 1godz.).

 

19-04-2013

przelanie Maliniaka z burzliwej na cichą.

 

23-04-2013

Butelkowanie Maliniaka.

Wyszło 17butelek.

Zapach malinka, smak : goryczka i delikatna malinka.

Daje kopa :) Skubaniec ma chyba z 7%.

 

 

ade4020a9e8e096fm.jpg

 

 

04d345025feec858m.jpg

Edytowane przez kulek79

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 4 19/04/2013

 

Rubin - Amber Ale ok.6%

 

c033462da3466948m.jpg

 

Zasyp:

 

Słód Pale Ale Weyermann - 5kg

Słód Carapils ® - 0,25 kg

Słód Carared ® - 0,25kg

Słód Caraaroma ® - 0,1kg

 

Płatki jęczmienne (skleikowane) - 100g

Płatki owsiane (skleikowane) - 50g

Płatki ryżowe (skleikowane) - 100g

 

Gęstwa US-05 z Warki 1 (AIPA) na starterze 5Blg z cienkusza.

 

Chinook 25g

Fuggles 30g

 

W planie

Fuggles 30g na cichą

 

1 grapefruit otarta skórka bez białego

1 limetka otarta skórka

50g imbir

 

66* 15'

72* 45'

 

Wyszło 23l 15Blg + 1l 5Blg na starter

Drożdże ruszyły od razu. Po 3 godzinach jest piany do 25l.

Zeszło do 1,5Blg na butelkowaniu.

 

* 19/04/2013 - start burzliwej

* 28/04/2013 - Zlane na cichą + dodane 30g Fuggles na chmielenie na cichej

* 09/05/2013 - butelkowanie (smaczne jest ;) ) 43 butelki 1,5Blg (ok 6%)

279c2088d72d82ffm.jpg

 

4c99f04d87637090m.jpg

 

c886705e65b40f04m.jpg

 

 

* 03/06/2013 - nieźle nagazowane, smak zajebisty, tylko wyszło american amber ale zamiast rubina ;), fajnie czuć fuggles w aromacie. całkiem niezłe piwko będzie.

 

* 14-08-2013:

1959c562a4c68263m.jpg

 

* 27-01-2014 - no i wyszedł urywający dupę mocarny rasowy ejl . RECEPTURA DO POWTÓRZENIA. Zmniejszyć tylko nieco zasyp bo mocarne jest i grzeje od środka.

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 5 21/04/2013

 

IPA ImGraLi - IPA Imbir Grapefruit Limonka

 

Start godz. 19:00

Składniki:

- ekstrakt słodowy bursztynowy WES 1,7 kg

- ekstrakt słodowy jasny WES 1,7kg

- ekstrakt słodowy bursztynowy WES 0,5kg

- 30g chmiel goryczkowy chinook

-25g chmiel aromatyczny amarillo

- 25g chmiel aromatyczny simcoe

- 1 limonka bez skórki

- 1 grapefruit bez skórki (pół bez skórki, pół ze skórką)

- drożdże od Suthum gotowe zrobione z US-05 :)

 

Godz. 19:15

Do 4l wody wrzącej wrzuciłem 30g chmiel goryczkowy chinook (w woreczku)

Gotuję pod przykryciem 45minut.

Godz. 20:00

Dodaję drugi woreczek z 25g chmiel aromatyczny amarillo , 25g chmiel aromatyczny simcoe, miąższ z 1/2 limonki, skórka z 1/2 grapefruita i miąższ z grapefruita, 5 plasterków imbiru. Dodaję wyciśnięty sok z 1 limonki + 1 grapefruita. Gotuję 15 minut.

Godz. 20:15

Zlewam podgrzane ekstrakty słodowe do fermentora i od razu wrzątek z chmielami.

Uzupełniam zimną wodą do 20l.

 

Temperatura od razu spadła do 23stopni.

BLG: 14 :)

 

Dodaję słoik drożdży od Suthum (gotowe zrobione z US-05).

Mieszam energicznie, piana niezła, kolor bardzo ciemny bursztyn.

Smak : delikatna goryczka, czuć chinook (delikatnie), delikatna słodycz.. ogólnie nie czuć grapefruita ani limonki.

 

Koniec godz. 21:00.

 

 

02/05/2013 - zlanie na cichą.

 

06/05/2013 - dodanie 3/4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3/4 szklance gorącej wody.

 

08/05/2013 - planowane butelkowanie pysznego piwka :)

BLG: 2 :)

 

Wyszło 37 butelek pysznego lekko goryczkowo-imbirowego napoju. Nie czuć drożdży, można już się nim delektować :)

33c8585a8c3c02ef.jpg

Edytowane przez kulek79

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

26/04/2013

Warka 2 Imbir AIPA rozlana w szkło.

- M A S A K R A -

Jedna flaszka się zgilotynowała i piwko poszło w szklankę. Jeżeli za miesiąc ma być jeszcze lepsze, to Pinty chyba już nie kupię :). Zajeb*°Cie pyszne. Goryczka idealna, smak rozwala moje kubki smakowe i mimo, że nie ma gazu, to jest niesamowicie dobre. W chwili rozlania chmiele szaleją w pysku i w tle gdzieś delikatnie się przebija imbir. Teraz zaczekać aż się poukłada i nagazuje.

 

Duma mnie rozpiera - 1 piwko i taki efekt :)

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 6 (mała 12l) -SOMBRERO- 28/04/2013

 

Tym razem wynalazek:

 

1 ekstrakt nachmielony WES Piwo Domowe Jasne

Słód Czerwony Strzegom 150 - 100g (wymoczony w gorącej wodzie)

1 grapefruit cały

1 limonka cała

imbir - 50g

Tequila - 350ml

10 tabletek słodzika

woda Terra San z Kauflandu do uzupełnienia do 12l

 

Świeża gęstwa US-05 po RA (RUBIN) zlanej na cichą.

 

Nie mam pojęcia co z tego wyjdzie :). Wes podgrzany. Grapefruit i limonka obrane ze skóry, wrzucone ze skórkami do muślinowego woreczka i zmiażdżone razem z imbirem w tym woreczku w garnku. Zalane wodą i gotowane około godziny. Na 15 minut przed końcem wlana tequila i dalej gotowane, żeby wyparowało alko i został sam aromat tequili. Dosłodzone lekko 10 tabletkami słodzika.

Cały ten zajzajer zlany na świeżą gęstwę po RA (US-05), dodany WES, popłuczyny po strzegomiu czerwonym, woda z kauflandu, porządnie napowietrzone i start :).

 

* 28/04/2013 - start burzliwej

* 09/05/2013 - zlane na cichą + 30g Fuggles na zimno + zebrana gęstwa

* 28/05/2013 - poszło w butelki (24szt). 1 Gilotyna. Smak ciekawy, przebija się tequila. Trzeba poczekać na gaz i ułożenie smaku.

* 13/06/2013 - chyba wyszedł kwas. 24h w lodówce i wyłazi lekko z butelki. W smaku baaaardzo wysycone, dziwny posmak i zapach. Poczekam jeszcze przed wylaniem. Coś chyba złapałem przy rozlewie.

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 7 - Sombrero BumBum :) - 03/05/2013

 

Składniki:

- 1,7kg ekstrakt nachmielony WES Piwo Domowe Jasne

- Słód Czerwony Strzegom 150 - 100g (wymoczony w gorącej wodzie 70st)

- 1 grapefruit cały

- 1 limonka cała

- imbir - 50g

- Tequila - 350ml

- chmiele : ok. 7g chinook, 7g simcoe i 7g amarillo

- woda kranówa Sulechowianka do uzupełnienia do 11l

- Świeża gęstwa US-05 po ImGraLi zlanej na cichą plus pożywka do drożdży.

 

Wes podgrzany.

 

Grapefruit i limonka obrane ze skóry, wrzucone ze skórkami do muślinowego woreczka razem z imbirem. Zalane wodą i gotowane około 20minut.

Dodane chmiele : ok. 7g chinook, 7g simcoe i 7g amarillo. Wszystko w woreczku.

Gotowane dalej przez 10min.

Na 10 minut przed końcem wlana tequila i dalej gotowane, żeby wyparowało alko i został sam aromat tequili.

 

Osobno w temp. 70st trzymane przez 15minut słód karmelowy czerwony Strzegom.

 

Do fermentora dodane kolejno:

- podgrzany WES

- wywar Tequila

- wyciąg ze słodu czerwonego.

- Dodane na końcu w temp 36st. świeżą gęstwę po ImGraLi (US-05)+pożywka.

- dolane do 11l, porządnie napowietrzone i start :)

 

BLG : 11,5

 

14/05/2013

Jak to przystało na Lazy Brewery : po 11 dniach burzliwej i bez zlewania na cichą zabutelkowałem.

Oczywiście tradycyjnie zbiłem balingomierz i nie mogłem zmierzyć BLG ... zakładam, że spadło do 2 BLG.

 

Wyszło 21 butelek lekko gorzkawego piwka. Czuć chinook, tequile i delikatnie grapefruit :)

Edytowane przez kulek79

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 1 - po niecałym miesiącu od zabutelkowania piwko dobrze nagazowane, piana ładnie trzyma.

Ogólnie - piwko udane :) z pewnością je powtórzę.

Edytowane przez kulek79

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 8 10/05/2013 - Summertime

us-05

 

pilzneński - 2,5kg

pszeniczny - 0,2kg

monachijski 0,2kg

czerwony Strzegom 80 - 0,2kg

 

płatki żytnie - 0,1kg

płatki jęczmienne - 0,1kg

płatki ryżowe - 0,1kg

 

centennial - 60' - 15g

cascade - 15' - 15g

centennial - 15' - 15g

 

Blg 9

 

Udało się zrobić warkę w dokładnie 4 godziny :)

Planowane jest lekkie, smaczne, fajne piwo do ogniska/grilla. Próba smakowa przed drożdżami - całkiem nieźle smakuje - lekka goryczka.

 

* 10/05/2013 - start burzliwej

* 28/05/2013 - przelane na cichą + herbatka z 20g Centennial i skórki z 1 limetki

* 14/06/2013 - butelkowanie. Wyszło 45 flaszek. 1 gilotyna. We wiadrze ładnie wyglądało i super pachniało. Teraz czekać na efekty.

 

1ad5d4eb7650bf03m.jpg

 

* 17/06/2013 - 3 dni po butelkowaniu :)

72e1b3a80f114d2cm.jpg

 

* 11/05/2014 - po roku - poezja smaku. Do zmiany - odrobinę większy zasyp, może bez kolorowych słodów, mniej centeniala, dodać citry.

268f30184fe778d3m.jpg

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 9 27/06/2013 - (Red Ale)

 

Moje pierwsze warzenie :) Czas 6 godzin.

 

Składniki

- słód PALE ALE Weyermann 3,5kg

- słód karmelowy Caraaroma 50gram

- Palony niesłodowany jęczmień 50gram

- chmiel MAGNUM 25gram

- chmiel FUGGLES 20gram+30gram = 50gram

- drożdże US-05

- płatki owsiane 100gram

- płatki jęczmienne 100gram

 

15l wody podgrzane do 80st.

Wiadro z filtratorem z oplotu oklejone ręcznikiem.

 

Płatki owsiane 100gram i płatki jęczmienne 100gram skleikowane (cały czas mieszając).

 

Wlałem wodę + skleikowane płatki + słody + jęczmień do fermentora na godzinę (zacieranie).

 

Podłączyłem wężyk do rozlewu.

 

W międzyczasie wstawiłem 10l wody na gaz.

 

POWOLI zacząłem wysładzać, czyli zlewać z fermentora do garnków.

Uzupełniałem fermentor gorącą wodą 80st - tak, żeby wyszło ok. 20l brzeczki.

 

Gotowałem około 1 godzinę garnki z brzeczką.

Na 60min. przed końcem dodałem chmiel Magnum 25gram.

Na 10 min. przed końcem dodałem chmiel Fuggles 20gram.

 

Wszystko zlałem do fermentora i zostawiłem na kilka godzin do wystudzenia.

 

Dodałem uwodnione drożdże US-05 z pożywką turbo.

Porządnie napowietrzyłem brzeczkę.

 

Wyszło 22l, BLG ok. 10..11.

 

 

* 17-07-2013

Zlanie na cichą.

Herbatka: obrana limetka i 15gr. Fuggles gotowane ok. 10 min.

Do wiadra poszlo 15gr Fugglesa bez limetki.

 

* 30-07-2013

Butelkowanie : 44 butelek

BLG końcowe : 5

 

Fajna goryczka, będzie smaczne ale słabiutkie piwko.

Edytowane przez kulek79

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 10 - Letniak 2 05/07/2013

 

Słody:

Pilzneński - 2,5kg

Palony - 50g

Monachijski - 250g

Pszeniczny - 200g

 

Dodatki:

płatki owsiane - 100g

płatki jęczmienne - 100g

płatki żytnie - 50g

płatki ryżowe - 50g

 

Chmiele:

Centennial - 15g - 60'

Centennial - 15g - 0'

Cascade - 15g - 0'

 

US-04

 

Pierwsze warzenie w garze 50l. Teraz dopiero można powiedzieć o komforcie :)

 

20-07-2013 - zlane na cichą

 

13-08-2013 - butelkowanie (tradycyjnie 2 gilotyny)

 

13-02-2014 - mocno przegazowane. Smak - fajny kwiatkowy. Lekkie piwko wyszło. Kolor ciemna miedź. Po odgazowaniu - do wypicia. :)

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 11 - Something different 18/07/2013

 

Skład:

2,0 kg słód pilzeński

1,5 kg słód Pale ALE

100gr caraaroma

100gr platki owsiane

100gr platki jęczmienne

25gr chmiel Magnum (goryczka) (60')

5gr chmiel Chinook (goryczka) (60')

5gr chmiel Simcoe (10')

10gr chmiel Amarillo (10')

 

Wyszło 23l brzeczki

BLG : 9,5...10

 

* 30-07-2013 zlanie na cichą

BLG : 5 ..wysokie.. znów wyjdzie słabiutkie piwko ?

Dodałem 7gram granulatu Chinook :)

 

* 16-08-2013 butelkowanie

Jednak końcowe BLG=5 :/ Znów wysokie...

Wyszło 41 butelek.

Jedna gilotyna :)

 

 

Wyszło genialne :) Pyszna goryczka, nagazowanie takie jak lubię.

Edytowane przez kulek79

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że gar poszedł już w ruch, szybkiś :)

Z takim garem, to można już fikołki robić. Komfort podskoczył jak przesiadka z malucha na kombi :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dostałem w prezencie, więc zrobione:

 

Warka 12 - Coffee Stout

 

WES Ciemny

Stout Coopers

Kawa rozpuszczalna - ok. 30g

 

Drożdże - US 04

 

Wiadro ochłodzone, zimna woda, drożdże z gęstwy ok 100ml, na dworze ok 20* w dzień - powinno być ok.

Kawa przegotowana kilka minut. Zadane ok 15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej z Lidla.

 

* 03-09-2013 - poszło na cichą i zebrana gęstwa.

 

* 22-09-2013 - butelkowanie - wyszło 40 butelek pysznego stouta. Lekki aromat kawowy, czarny jak smoła, pod światło przebłyski rubinowe. Żadnej gilotyny tym razem :).

050da30bce03e6b1m.jpg

* 11-10-2013 - pierwsze próby smakowe. Będzie czad :). Pojawia się smak i gaz.

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PZDR. GB

nie chciałbyś widzieć masakry jaką miałem wcześniej :) . Garnki: 5l, 6l, 7l, 12l. Horror :) . Teraz wlewam całą brzeczkę go gara, nakrywam i mogę nawet nie patrzeć. Piana przy normalnej warce nawet do pokrywki nie dociera, a grzeje sobie na 4 palnikach na kuchni i mogę dowolnie narzucać tempo gotowania.

Edytowane przez suthum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×