Skocz do zawartości
robza

Warzenie pierwsze z zestawu Coopers - pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

O jakiegoś już czasu chodziło mi po głowie żeby spróbować coś samemu uwarzyć.

Doniesiono mi ze w Tesco pojawiły się kompletne kity, wiec w ostatnia sobotę dokonałem zakupu i w niedziele przystąpiłem do pierwszej produkcji.

 

W skład kitu wchodzi:

Fermentator ( baniak z kranikiem, element ruchomy, i pokrywa )

Coopers Australian Pale z drożdżami.

Brew enhancer 2

Carbonation drops.

45 butelek PET.

 

Wszystko zrobione zgodnie z instrukcja aczkolwiek dziwi mnie wysokie BLG ktore zaraz po przygotowaniu pokazuje 40 a okolo 30 godzin później 28 ( chyba ze Irlandii inne jednostki sa? )

 

Pytanie jeszcze odnośnie temperatury:

fermentator mogę jedynie trzymać w pomieszczeniu z piecem gazowym ktory podnosi w tym pomieszczeniu temperature do 26 C czy to nie za wysoka temperatura?

 

I pytanie dotyczące fermentatora:

 

mam jakiś inny bez rurki a z ruchoma częścią która po 72 godzinach mam wyjąc i zamknąć fermentator szczelnie pokrywa.

czy to jakiś nowy wynalazek? https://www.dropbox....08 07.35.20.jpg

 

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Takiego kołnierza używa craig, na YouTube poszukaj pod nickiem craigtube. To ma zdaję się służyć latwiejszemu czyszczeniu fermentora po burzliwej. Po wyjęciu zakladasz pokrywę bez tego kolnierza. Temperatura za wysoka, najlepiej około 18, 20. Pomiar gęstości to nie wiem co to za jednostki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dałeś odpowiednią ilość wody a nie np. o połowę za mało, to pewnie jakieś inne jednostki, zwykle zestawy coopersa w bailingach dają ok. 12 stopni, jak czterdzieści to jakiś ichni wynalazek. A które to masz wyjąć? Ten kołnierz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A które to masz wyjąć? Ten kołnierz?

 

Tak, ten środkowy ruchomy element. Wody dałem tyle co kazali czyli poziom podniesiony do 23 litrów.

Edytowane przez robza

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też mi się wydaje ze temp za duża, mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni?

Edytowane przez MateuszO.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temperatura za wysoka, najlepiej około 18, 20.

Nic się nie stanie jak teraz bym obniżył? Jak będzie taka wysoka jak teraz piwo się nie uda czy będzie okrutne w smaku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Opuść temperaturę otoczenia fermentora do poniżej 21 stopni. Nic złego się nie stanie. Jak będzie stało w 28 stopniach to niby coś tam wyjdzie, ale nic wartego Twojego wysiłku i ambicji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

... mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni?

czyms takim: https://www.dropbox....06 20.07.18.jpg

 

w normalnej wodzie w 20 stopniach pokazywalo jak sie nie myle 1000

 

Juz wiem, to jest Hydrometr i jednostki OG (original gravity )

Edytowane przez robza

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolego uzupełnij profil bo nie wiadomo skąd jesteś. Podejdź sobie do tesco wiekszego jesli masz w poblizu lub poszukaj na allegro bo to koszt kilkunastu zł i kup dobry sprzęt albo podaj jednostki jakimi mierzysz i może da sie to przeliczyć. A drożdże najlepiej pracuja w takich temp jakie podawali Panowie wcześniej, niby jak będzie to coś przefermentują ale lepiej nie eksperymentować :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

... mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni?

czyms takim: https://www.dropbox....06 20.07.18.jpg

 

w normalnej wodzie w 20 stopniach pokazywalo jak sie nie myle 1000

 

Juz wiem, to jest Hydrometr i jednostki OG (original gravity )

No to mierzysz ciśnienie :P a nie gęstość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolego uzupełnij profil bo nie wiadomo skąd jesteś.

Uzupełnione.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to mierzysz ciśnienie :P a nie gęstość

 

[media]

[/media] 11:46 juz wszystko wiadomo :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temperatura za wysoka, najlepiej około 18, 20.

Nic się nie stanie jak teraz bym obniżył? Jak będzie taka wysoka jak teraz piwo się nie uda czy będzie okrutne w smaku?

Teraz to już trochę późno - w takiej temperaturze to od niedzieli większość cukrów jest już przerobiona. Innymi słowy większość fermentacji już się wykonała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie odnośnie punktu w instrukcji który mówi o wygrzaniu zabutelkowanego piwa w piekarniku przez 15 minut w 80 stopniach.

O co w tym chodzi? I czy to konieczne? Oglądałem kilka procesów na YT i nigdzie tego nie widziałem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzmi jak pasteryzacja. Refermentowane piwo się nie psuje (o ile nie doszło do żadnej infekcji) i spokojnie może sobie leżeć. Więc zupełnie niepotrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×