Jump to content
robza

Warzenie pierwsze z zestawu Coopers - pytanie.

Recommended Posts

Witam.

O jakiegoś już czasu chodziło mi po głowie żeby spróbować coś samemu uwarzyć.

Doniesiono mi ze w Tesco pojawiły się kompletne kity, wiec w ostatnia sobotę dokonałem zakupu i w niedziele przystąpiłem do pierwszej produkcji.

 

W skład kitu wchodzi:

Fermentator ( baniak z kranikiem, element ruchomy, i pokrywa )

Coopers Australian Pale z drożdżami.

Brew enhancer 2

Carbonation drops.

45 butelek PET.

 

Wszystko zrobione zgodnie z instrukcja aczkolwiek dziwi mnie wysokie BLG ktore zaraz po przygotowaniu pokazuje 40 a okolo 30 godzin później 28 ( chyba ze Irlandii inne jednostki sa? )

 

Pytanie jeszcze odnośnie temperatury:

fermentator mogę jedynie trzymać w pomieszczeniu z piecem gazowym ktory podnosi w tym pomieszczeniu temperature do 26 C czy to nie za wysoka temperatura?

 

I pytanie dotyczące fermentatora:

 

mam jakiś inny bez rurki a z ruchoma częścią która po 72 godzinach mam wyjąc i zamknąć fermentator szczelnie pokrywa.

czy to jakiś nowy wynalazek? https://www.dropbox....08 07.35.20.jpg

 

pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takiego kołnierza używa craig, na YouTube poszukaj pod nickiem craigtube. To ma zdaję się służyć latwiejszemu czyszczeniu fermentora po burzliwej. Po wyjęciu zakladasz pokrywę bez tego kolnierza. Temperatura za wysoka, najlepiej około 18, 20. Pomiar gęstości to nie wiem co to za jednostki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli dałeś odpowiednią ilość wody a nie np. o połowę za mało, to pewnie jakieś inne jednostki, zwykle zestawy coopersa w bailingach dają ok. 12 stopni, jak czterdzieści to jakiś ichni wynalazek. A które to masz wyjąć? Ten kołnierz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A które to masz wyjąć? Ten kołnierz?

 

Tak, ten środkowy ruchomy element. Wody dałem tyle co kazali czyli poziom podniesiony do 23 litrów.

Edited by robza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mi się wydaje ze temp za duża, mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni?

Edited by MateuszO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura za wysoka, najlepiej około 18, 20.

Nic się nie stanie jak teraz bym obniżył? Jak będzie taka wysoka jak teraz piwo się nie uda czy będzie okrutne w smaku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opuść temperaturę otoczenia fermentora do poniżej 21 stopni. Nic złego się nie stanie. Jak będzie stało w 28 stopniach to niby coś tam wyjdzie, ale nic wartego Twojego wysiłku i ambicji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

... mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni?

czyms takim: https://www.dropbox....06 20.07.18.jpg

 

w normalnej wodzie w 20 stopniach pokazywalo jak sie nie myle 1000

 

Juz wiem, to jest Hydrometr i jednostki OG (original gravity )

Edited by robza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego uzupełnij profil bo nie wiadomo skąd jesteś. Podejdź sobie do tesco wiekszego jesli masz w poblizu lub poszukaj na allegro bo to koszt kilkunastu zł i kup dobry sprzęt albo podaj jednostki jakimi mierzysz i może da sie to przeliczyć. A drożdże najlepiej pracuja w takich temp jakie podawali Panowie wcześniej, niby jak będzie to coś przefermentują ale lepiej nie eksperymentować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

... mierzysz ballingometrem/areometrem w temp 20stopni?

czyms takim: https://www.dropbox....06 20.07.18.jpg

 

w normalnej wodzie w 20 stopniach pokazywalo jak sie nie myle 1000

 

Juz wiem, to jest Hydrometr i jednostki OG (original gravity )

No to mierzysz ciśnienie :P a nie gęstość

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to mierzysz ciśnienie :P a nie gęstość

 

[media]

[/media] 11:46 juz wszystko wiadomo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura za wysoka, najlepiej około 18, 20.

Nic się nie stanie jak teraz bym obniżył? Jak będzie taka wysoka jak teraz piwo się nie uda czy będzie okrutne w smaku?

Teraz to już trochę późno - w takiej temperaturze to od niedzieli większość cukrów jest już przerobiona. Innymi słowy większość fermentacji już się wykonała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie odnośnie punktu w instrukcji który mówi o wygrzaniu zabutelkowanego piwa w piekarniku przez 15 minut w 80 stopniach.

O co w tym chodzi? I czy to konieczne? Oglądałem kilka procesów na YT i nigdzie tego nie widziałem.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...