Skocz do zawartości
sebek

Robust Porter z płatkami żytnimi

Rekomendowane odpowiedzi

W weekend chciałem uwarzyć robust porter z dodatkiem płatków żytnich. Wymysliłem taki zasyp:

 

Pilzneński - 4 kg

Płatki żytnie błyskawiczne - 0,8 kg

Słód palony 800 EBC - 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny 680 EBC - 0,25 kg

Płatki pszenne - 0,1 kg

 

Nie za dużo płatków żytnich? Może zamiast pszennych dać jęczmienne?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja sobie robust porter wyobrażam trochę inaczej, wytrawne i mocno palone piwo - do tego płatki w takiej ilości za bardzo nie pasują, bo dają dużo ciała, a żytnie dodatkowo "lepkość" wyczuwalną na języku. 800 ebc to będzie dość łagodny słód palony, więc i mocno palone też nie będzie.

 

Te 100g płatków pszennych to chyba tylko na pianę, bo smaku za dużo z nich nie poczujesz.

 

Mnie ta receptura wygląda na zwykły angielski porter, całkiem nie "robust". :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie chciałem spróbować tej żytniej "lepkości" a robust dlatego, że miał być mocniejszy i mocniej chmielony niż Brown Porter. No nic, będzie Imperial Brown Porter, albo zmniejsze trochę zasyp pilsa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×