Jump to content
sebek

Robust Porter z płatkami żytnimi

Recommended Posts

W weekend chciałem uwarzyć robust porter z dodatkiem płatków żytnich. Wymysliłem taki zasyp:

 

Pilzneński - 4 kg

Płatki żytnie błyskawiczne - 0,8 kg

Słód palony 800 EBC - 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny 680 EBC - 0,25 kg

Płatki pszenne - 0,1 kg

 

Nie za dużo płatków żytnich? Może zamiast pszennych dać jęczmienne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sobie robust porter wyobrażam trochę inaczej, wytrawne i mocno palone piwo - do tego płatki w takiej ilości za bardzo nie pasują, bo dają dużo ciała, a żytnie dodatkowo "lepkość" wyczuwalną na języku. 800 ebc to będzie dość łagodny słód palony, więc i mocno palone też nie będzie.

 

Te 100g płatków pszennych to chyba tylko na pianę, bo smaku za dużo z nich nie poczujesz.

 

Mnie ta receptura wygląda na zwykły angielski porter, całkiem nie "robust". :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie chciałem spróbować tej żytniej "lepkości" a robust dlatego, że miał być mocniejszy i mocniej chmielony niż Brown Porter. No nic, będzie Imperial Brown Porter, albo zmniejsze trochę zasyp pilsa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...