Skocz do zawartości
Bzdzionek

AIPA z użyciem słodów specjalnych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kolejne piwko, które chciałbym przygotować to AIPA z użyciem słodów specjalnych z tzw mini zacieraniem, czy raczej parzeniem

Troszkę zmodyfikowałem przepis zamieszczony przez scooby_brew

 

2x 1,7 kg ekstraktu słodowego jasnego płynnego WES

1x 0,5 kg ekstraktu słodowego jasnego płynnego WES

1 kg słodu karmelowego jasnego carapils

1kg słodu pilzneńskiego

 

Parzenie słodów karmelowy + pilzneński 70 C przez 40 minut, krótkie wysładzanie, dodanie połowy ekstraktów, gotowanie i chmielenie, ponieważ nie mam jeszcze dużego garnka, chciałbym to zrobić w możliwie jak najmniejszej objętości tzn w około 6 litrach.

Co do chmielenia do chciałbym użyć następujących chmieli:

Chinook 50g (granulat) 60 minut - goryczka

Amarillo 30g (granulat) 15 minut - aromat

Cascade 20g (granulat) 5 minut - aromat

Chmielenie na zimno:

20g Amarillo (granulat), 30g Cascade (granulat), Citra (szyszka)

Po zagotowaniu brzeczki i chmieleniu na ostatnie 5 minut dodam wraz z chmilem Cascade drugą połowę ekstraktów słodowych, wystudzę brzeczkę uzupełniając zimną wodą do objętości 20 litrów

Dodam drożdży US-05 (liofilizat) wcześniej zrobię ich rehydratację

 

Co myślicie o takim przepisie, jeśli napisałem jakieś bzdury lub macie jakieś sugestie lub uwagi to piszcie śmiało będę bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

AIPA nie musi być taka mocna - możesz zrezygnować z 0.5kg Wes jeżeli robisz mini-zacieranie z 2kg - ekstrakt da Ci 10-11blg a ziarno powinno 3-4 blg). I troche dużo tego karmelowego, ja bym osobiscie 1kg carapils zamienil na 300g carapils i 200-300g karmelowego 60-120 EBC. Chinook 50g też może być za dużo chyba że gotowanie w malej objętości bardzo zmniejszy efektywność chmielenia. Wszystko zależy jaką goryczkę i "lepkość" piwa chcesz uzyskać - ja lubie wytrawne AIPA i max 60-70 IBU.

 

Temperaturę mini-zacierania trzymaj bliżej 63 st niż 70 st moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie, jak użyjesz słodu pilzneńskiego, to już musisz zacierać. W tym stylu dobrze by było w 66-67°C przez 60 min. Albo, możesz wcale nie użyć pilzneńskiego tylko sam CarPils (albo CaraPils+ karamelowy), i z tym już zacierać nie trzeba, wystarczy ten słód "wymoczyć" przez co najmniej 20 min, np. podczas podgrzewania wody (dokładna temperatura nie jest tu taka ważna jak ze słodem Pils). Wyciągnij to tylko z wody zanim dojdzie do ok. 77-80°C.

Inna sprawa: masz tu za dużo tego CaraPils. Ja bym dał najlepiej 0.25kg karamelowego + 0.25kg CaraPils. Albo, jeżeli nie masz karamelowego, to nie więcej niż 0.33kg Carapils.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie, jak użyjesz słodu pils, to już musisz zacierać. W tym stylu dobrze by było w 66-67°C przez 60 min. Albo, możesz wcale nie użyć pils tylko CarPils (albo CaraPils+ karamelowy), i z tym już zacierać nie trzeba, wystarczy ten słód "wymoczyć" przez co najmniej 20 min, np. podczas podgrzewania wody (dokładna temperatura nie jest tu taka ważna jak ze słodem Pils). Wyciągnij to tylko z wody zanim dojdzie do ok. 77-80°C.

Inna sprawa: masz tu za dużo tego CaraPils. Ja bym dał najlepiej 0.25kg karamelowego + 0.25kg CaraPils. Albo, jeżeli nie masz karamelowego, to nie więcej niż 0.33kg Carapils.

Pomyślałem o tym pilzneńskim, żeby wydobyć cukry fermentowalne ze słodów karmelowch, ale w tym przypadku to już trzeba zastosować mini zacieranie, a nie parzenie, muszę to jeszcze przemyśleć co wybrać, może rzeczywiście na początek zastosuje tylko słody karmelowe bez pilzneńskiego i mini zacierania, jak już stosować zacieranie to pełne :)

Co do ilości słodów to co myślisz o takim układzie: 0,25kg Carapils + 0,25kg carahell

Mam jeszcze pytanko dotyczące chmielenia jaka jest jego wydajność jeżeli chmielimy w mniejszej objętości i czy te 50g Chinook`a na goryczkę to nie będzie za dużo co zasugerował kolega yapko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

AIPA nie musi być taka mocna - możesz zrezygnować z 0.5kg Wes jeżeli robisz mini-zacieranie z 2kg - ekstrakt da Ci 10-11blg a ziarno powinno 3-4 blg). I troche dużo tego karmelowego, ja bym osobiscie 1kg carapils zamienil na 300g carapils i 200-300g karmelowego 60-120 EBC. Chinook 50g też może być za dużo chyba że gotowanie w malej objętości bardzo zmniejszy efektywność chmielenia. Wszystko zależy jaką goryczkę i "lepkość" piwa chcesz uzyskać - ja lubie wytrawne AIPA i max 60-70 IBU.

 

Temperaturę mini-zacierania trzymaj bliżej 63 st niż 70 st moim zdaniem.

Chyba na początek zrezygnuję z pilzneńskiego i mini zacierania i zastosuję tylko słody karmelowe w zredukowanej ilości tzn 0,25kg carapils i 0,25kg carahell, albo karmelowy jasny ze Strzegomia, tylko z tego co się dowiedziałem te ekstrakty z WESa wcale nie są takie jasne, więc zbyt ciemnych karmelowych też nie chciałbym stosować, żeby nie wyszło zbyt ciemne piwo.

Co do chmielenia to zupełnie nie wiem jaka będzie jego efektywność w mniejszej objętości, ale lubię mocno chmielone :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To prawda że ekstrakty są ciemne więc za dużo słodu np, 120 EBC byłoby złym pomysłem. 0.25kg carapils i 0.25kg carahell (strzegom 30) wydaje się sensowne. 50g Chinooka może miec sens np. w siateczce do chmielenia (mniej goryczki niż luzem) ale może bezpieczniej i aromatyczniej dorzucić część tego chmielu na 15 minut - np 40g na 60 i 10g na 15).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam, ekstrakty WES są dosyć ciemne. Ja ostatnio robiłem 3 warki na podstawie pomysłów kolegi scooby_brew:

 

1.

3,4 kg ekstraktu jasnego WES

250 gr. słodu karmelowego 150 Strzegom

100 gr. słodu barwiącego Strzegom

 

2.

3,4 kg ekstraktu jasnego WES

250 gr. słodu karmelowego 150 Strzegom

250 gr. słodu czekoladowego ciemnego Strzegom

 

3.

3,4 kg ekstraktu jasnego WES

250 gr. słodu karmelowego 150 Strzegom

 

Efekty przy rozlewie były bardzo obiecujące, zarówno w smaku jak i kolorze. Niestety na pełne wrażenia muszę jeszcze trochę poczekac.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej mam jeszcze pytanko odnośnie chmielenia, co myślicie o mojej propozycji, którą opisałem na górze, pojawiły się sugestie ze strony yapko, że 50g Chinooka będzie za dużo, ale ponieważ nie dysponuję jeszcze dużym garem, więc całość będę chmielił w mniejszej objętości tak koło 6 litrów, więc na pewno wydajność chmielenia będzie mniejsza.

Jeśli macie jakieś sugestie, to dysponuję chmielem:

Chinook 50g

Amarillo 50g

Cascade 50g

Citra 50g

Wszystkie są w postaci granulatu, słyszałem również, że Citra daje kiepski efekt na zimno tzn za dużo tropików :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też jestem otwarty na sugestie :) 50g Centenial, 50g Amarillo, 100g Mosaic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie popełniłem moją pierwszą warkę AIPA, niestety strasznie się namordowałem z przefiltrowaniem brzeczki po chmieleniu, zastosowałem fermentor z oplotem, ale i tak przesącz był nieklarowny, spróbowałem zastosować sitko metalowe, też nie pomogło ostatecznie zdecydowałem się na sitko plus gaza, ale też kiepsko to skutkowało, ostatecznie się poddałem i przefiltrowałem tak jak jest tzn z wykorzystaniem oplotu, co prawda spory osad pozostał na oplocie, ale brzeczka była bardzo mętna.

Mam nadzieję, że się wyklaruje i cały osad opadnie na dno fermentora razem z drożdżami.

Mam zatem pytanko, czy jest w ogóle możliwe uzyskanie klarownej brzeczki po chmieleniu, a jeśli tak to jaki jest na to patent, oprócz filtrowania z oplotem, bo mam wrażenie, że tego nie da się super odfiltrować, a może tak ma brzeczka wyglądać.

Do chmielenia na zimno dam chyba chmiel w woreczkach muślinowych, bo gdy dodam luzem znów pojawi się ten sam problem z filtrowaniem.

 

Dla eksperymentu zostawiłem ok 1,5 litra przefiltrowanej brzeczki w garnku zobaczę jak będzie jutro wyglądała, jeśli się wyklaruje, zdekantuje, zagotuje i dodam do fermentora.

Zastanawiałem się czy nie zrobić tak z całością, ale troszkę się bałem zostawić wystudzoną brzeczkę na noc w obawie przed infekcją.

Edytowane przez Bzdzionek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pomysł na pacyficzną AIPA 16BLG ok 72IBU:

Zasyp:

5kg Pale ale

1,5kg monachijski I

0,5kg karmel czerwony

0,05 prażony jęczmień (śrutowany i dodawany na ostatnie powiedzmy 2min?)

Chmiele:

50g centenial (11,9%)

60' 15g

30' 20g

10' 15g

50g amarilo (8,9%)

50' 15g

20' 15g

5' 20g

100g mosaic (11,1%)

15' 15g

5' 15g

1' 20g

 

Cicha- ostatnie 3 dni 50g Mosaic (11.1%)

 

Zacieranie: 68-69C 70min

Edytowane przez Kilus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam zatem pytanko, czy jest w ogóle możliwe uzyskanie klarownej brzeczki po chmieleniu, a jeśli tak to jaki jest na to patent, oprócz filtrowania z oplotem, bo mam wrażenie, że tego nie da się super odfiltrować, a może tak ma brzeczka wyglądać.

 

Ja robię tzw. whirlpool, tj. po zakończeniu gotowania łygą wywołuję silny ruch wirowy brzeczki. Kiedy się uspokoi, wierz lub nie, w brzeczce tworzy się na samym środku stożek z osadów, natomiast reszta jest w miare klarowna. Taką gorącą brzeczkę ściagam z gara grubym wężem silikonowym (10/14) prosto do fermentora. Wąż jest puszczony tuż przy ściance (pateny z drutu, kótry utrzymuje węża). Na wężu od strony fermentora mam założoną kobiecą pokolanówkę w formie filtra. Nawet jak zaciąga pod koniec chmiel, to całość zostaje w podkolanówce, która działa przy okazji jak kieszeń :)

 

Do chmielenia na zimno dam chyba chmiel w woreczkach muślinowych, bo gdy dodam luzem znów pojawi się ten sam problem z filtrowaniem.

 

To samo możesz zastosować już przy butelkowaniu, gdy masz tony tego chmielu w młodym piwie. Piwo zaciągasz wężem z podkolanówką do wolnego fermentora z kranikiem z przygotowanym syropem cukrowym do refermentacji, a następnie butelkujesz.

Edytowane przez Kilus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×