Jump to content
Sign in to follow this  
karolts

Jak rozpoznać zepsutą brzeczkę??

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Po raz pierwszy postawiłem piwko z brew-kita z zestawu startowego. Piwko pracowało aż miło , ale niestety tylko 3 dni, po czym praca ustała całkowicie. Mimo wszystko w dniu dzisiejszym przelałem je i ustawiłem na fermentację cichą. Niestety pracy brak (zero bąbelkowania). Oczywiście spróbowałem to piwko przed przelaniem i wydawało się być troche kwaskawe.

Wracając do sedna sprawy:

Jestem bardzo ciekawy jak rozpoznać piwo "do wyrzucenia"?? Bo nie wiem co robić dalej - czekać dwa tygodnie i rozlewać do butelek - mimo braku pracy, czy wylać brzeczkę i próbować z następną??

Będę wdzieczny za wszelką pomoc.

Szacun wszystkim co piją piwko własnej roboty.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

rozlej do butelek za 2-3 dni poczekaj 2 tygodnie - wypij 1 piwo i wtedy ocen. jesli bedzie ci smakowac pij - jesli bedzie octowe, smierdzace nienaturalnie - wtedy bedziemy mogli sie zastanawiac. piwo mlode jest naprawde "dziwnym" zjawiskiem i ci ktorzy maja 1 raz przyjemnosc próbowac takie cosik moga miec mieszane uczucia... ja np 1 razem takze mialem dziwne opory... i domysly - kurde to powinno chyba smakowac inaczej... jednak po lezaczkowaniu piwko ktore uwarzylem jako 1 bylo bardzo dobre :)

a co do tej kwaskowosci - to moze byc chmielik ktory w tym okresie jest na poczatku kwaskowaty a pozniej gorzki - z reszta zalezy jakie to piwo - w sensie gatunek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[...]Oczywiście spróbowałem to piwko przed przelaniem i wydawało się być troche kwaskawe.

Czy może jest to piwo ciemne, balling do 12?

Wracając do sedna sprawy:

Jestem bardzo ciekawy jak rozpoznać piwo "do wyrzucenia"?? Bo nie wiem co robić dalej - czekać dwa tygodnie i rozlewać do butelek - mimo braku pracy, czy wylać brzeczkę i próbować z następną??

Żeby wylać piwko do kanału to należałoby mieć pewność, że tam właśnie znaleść się powinno. Ty tej pewności nie masz. Może więc tego nie rób, bo przecież nie warzysz dla wylania. Ostatecznie możesz je poddać ocenie bardziej doświadczonego piwowara. Takie spotkanie na pewno da odpowiedź na niejedno Twoje pytanie.

Edited by Infam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wesprę głosy kolegów - nie wylewać, butelkować, czekać. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piszesz że to piwo jest z brewkitu.

Moje pierwsze piwa też były brewkitowe ,a to 'najpierwsiejsze' to Pucha + 1 kg cukru + 7 dni burzliwej i do butelek.

Z początku też było kwaskowate i można w nim było wyczuć drożdże i "bimberek" ,ale po 4 miesiącach wszystko

się ładnie wyrównało i piwko było bardzo dobre jak na brewkita z cukrem.

Z moich doświadczeń z "puchami" wynika ,że bardzo szybko i głęboko odfermentowują i po 3 dniach, po fermentacji

nie ma śladu i jeżeli piwo jest w miarę klarowne, to nie wymaga nawet przelewania na cichą lecz od razu do butelek.

Robiłem tak kilka razy, a piwa które zostały mi do dzisiaj (prawie 2 lata) są pyszne.

 

Więc nie skazuj swojego piwka od razu na kanał ,tylko daj mu poleżeć w butelkach kilka tygodni ,a potem tak jak już pisali

inni koledzy ,stwierdzisz co dalej z nim począć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za wszelkie porady.

Piwko to brew-kit z zestawu startowego , czyli John bull standard 1,8kg wraz z czystym ekstraktem słodowym John bull light (jasny) 1,6kg.

Rozumiem z wypowiedzi, że mam odpuścić fermentację cichą i lać do butelek?

Ponieważ butelki są w trakcie przygotowania - włąsnie je moczę, będę musiał rozlać piwko dopiero jutro lub pojutrze. Czy to nie zaszkodzi piwku jak poczeka do wtorku w fermentorze (dodam, że rozlałem wczoraj t.j. w sobotę i jak narazie nadal nie wykazuje bąbelkowania)? Dodatkowo gęstość to 4 BLG - nie rozsadzi butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites
będę musiał rozlać piwko dopiero jutro lub pojutrze.
dodam, że rozlałem wczoraj t.j. w sobotę

Sprzeczność tu widzę.

 

 

Czy to nie zaszkodzi piwku jak poczeka do wtorku w fermentorze

Nie zaszkodzi, cicha fermentacja niczemu nie szkodzi.

 

jak narazie nadal nie wykazuje bąbelkowania)?

Cicha fermentacja nie ma na celu produkcji bąbelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelałem w sobotę na cichą do fermentora z rurką.

Pisząc o bąbelkach, myślełem o ich braku w rurce z wodą, co oznacza, że nie wytwarza się CO2 w brzeczce.

Jesteś z Milicza ok. 60km od Wrocławia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Urodziłem się w Miliczu i mam niedaleko rodzinę (w Krośnicach) :).

Myślisz, że przy 4 BLG butelkować, czy poczekać na cichej mimo, że rurka fermentacyjna nie wykazuje żadnej pracy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pisząc o bąbelkach, myślełem o ich braku w rurce z wodą, co oznacza, że nie wytwarza się CO2 w brzeczce.

Pokrywy fermentorów często są nieszczelne więc brakiem bąbelków się nie przejmuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie,

Piwko postało do piatku i nie wykazywało żadnej oznaki pracy (wydaje mi się, że fermentor był szczelny - bo pierwszy raz w użtku).

Niemniej wczoraj (t.j. w piątek) przelałem je do butelek. W smaku było całkiem przyjemne - stariło troche kwaskowatości.

Cieszy mnie jak dziecko, że mam 20 butli piwka w spiżarce ;). Mam nadzieje, że będzie dobre - przekonamy się za 2 tygodnie (wtedy zamierzam spróbować pierwsze).

Dziękuję za wszystkie rady - przydały się bardzo.

Już myślę, żeby następny zrobić z zacieraniem. Dużo trzeba wydać na sprzęt?

Szacun wszystkim piwowarom.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zauważyłem coś niepokojącego, w butelkach Pale Ale, PGFzWS i Irish Red Ale (wszystkie na s-04) pojawia się biały nalot na powierzchni piwa.. wygląda to tak jak na załączonych zdjęciach. Co dalej z tym piwem zrobić? Dodam, że nie we wszystkich butelkach, tylko w niektórych..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te które piłem do tej pory (Pale Ale) smakowały normalnie, czuć było lekko owocowe posmaki (to chyba charakterystyczne dla górnej fermentacji), tylko że wtedy nie widziałem tego nalotu, więc nie wiem czy już był... ale za chwilę otworzę jedno i spróbuję :D

 

Otworzyłem PGFzWS, jest średnio nagazowane, czuć lekko owocowe posmaki, no i jest bardzo delikatnie kwaskowate. Ogólnie jak najbardziej pijalne. Czy picie piwa z tym nalotem może mi zaszkodzić?

Edited by Maryush

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten kożuch to na 100% bakterie.

Miałem coś podobnego na warce ale na szczęście nie rozlałem do butelek :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ostatnio zauważyłem coś niepokojącego, w butelkach Pale Ale, PGFzWS i Irish Red Ale (wszystkie na s-04)

Niestety nie wygląda to za dobrze :D Drożdży używałeś za każdym razem z saszetki, czy z odzysku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale Ale z saszetki, do PGFzWS gęstwa z Pale Ale, a do IRA gęstwa ze Stouta Owsianego. Stouta nie "wzięło".

 

Tak czy siak już zacząłem porządną dezynfekcję części sprzętu. Reszta jak wrócę do domu.. Kurde, trochę szkoda tych piw :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie czasami w szyjkach na granicy piwo-powietrze na szkle powstaje obręcz z "osadu" czy coś w tym stylu. Kożucha jak do tej pory nie miałem. Piwa gdzie była ta obręcz były normalne w smaku. Twoje piwo Maryush pewnie zakażone jest bakteriami produkującymi kwasy organiczne takie jak jabłkowy itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites
U mnie czasami w szyjkach na granicy piwo-powietrze na szkle powstaje obręcz z "osadu" czy coś w tym stylu. Kożucha jak do tej pory nie miałem. Piwa gdzie była ta obręcz były normalne w smaku. Twoje piwo Maryush pewnie zakażone jest bakteriami produkującymi kwasy organiczne takie jak jabłkowy itp.

Miałem tak samo w dwóch górniakach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, ogólnie piwo mi smakuje, ale czy nie będę miał jakichś problemów żołądkowych jak wypiję kilka butelek? :)

 

Trzeba sprawdzić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.