Jump to content
Anginsan

PILS - za duze Blg jak rozcieńczyć

Recommended Posts

hej, warze wlasnie pilsa. Po chmieleniu Blg 14 a w przepisie mialo byc 12,5 Co robic? mam 22 l brzeczki. Ile musze dolac wody aby zeszlo do 12,5? czy poprostu zostawic tak jak jest? Blg sprawdzane w temp 20 stopni. Prosze o pilna pomoc.

Edited by Anginsan

Share this post


Link to post
Share on other sites

To teraz mam jeszcze jeden problem. Suche saflagery W 34/70 które nawodniłem przed zadaniem ( ale tylko cześciowo sie nawodniły, wymieszałem) i zadałem do brzeczki 18 stopni. Odrazu do piwnicy 10 stopni. Po 24 godzinach brak fermentacji. Otworzylem fermentor, zamieszałem i przenioslem do 14 stopni. Mija kolejne 12 godzin i nic. Co robić?, czekać, przeniesc do temp pokojowej, zadać inne drozdze (mam po reką górniaki)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to znaczy że częściowo się nawodniły ? Drożdże dolnej fermentacji startują bardzo powoli, do 48h możesz zaczekać, jeśli nie wystartują do tej pory zadaj nowe drożdże. Zostaw je w tych 14°C.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drozdze wsypalem do szkalnki z wodą (czekalem az sie zrobi krem). Po 15 minutach czesc drożdzy byla jeszcze sucha, mimo to wymieszalem wszystko i do fermentartora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nawadniasz drożdże trzeba je zamieszać razem z wodą, wsypanie ich na powieszchnię wody nie da praktycznie rzadnych efektów. Poza tym najlepiej zadawać drożdże w zbliżonej temperaturze co brzeczka w tedy masz większą pewność że nie ukatrupisz części szokiem termicznym. Następną ważną sprawą jest również napowietrzenie brzecki. Ogólnie rzecz biorąc fermentacja powinna wystartować tak jak wspomniał @WiHuRa w poście powyżej.

 

Polecam równią ten temathttp://www.wiki.piwo...2C_rehydratacja

Edited by maniekgor21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie to wygląda w ten sposób ,że do wody w ilości 10ml/gram wsypujemy drożdże .Wsypujemy po powierzchni i zostawiamy na ok 15 min. po tym czasie spokojnie mieszamy całość. po ok 30 min od momentu dodania drożdży możesz je użyć do zaszczepienia warki.. Różnica temp wody powinna być nie większa niż 10 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie to wygląda w ten sposób ,że do wody w ilości 10ml/gram wsypujemy drożdże .Wsypujemy po powierzchni i zostawiamy na ok 15 min. po tym czasie spokojnie mieszamy całość. po ok 30 min od momentu dodania drożdży możesz je użyć do zaszczepienia warki.. Różnica temp wody powinna być nie większa niż 10 stopni.

 

Ha, nawet nie widziałem :)

Dotychczas po prostu wsypywałem drożdże do szklanki z wodą, od razu mieszałem, aż do uzyskania właściwej konsystencji i wlewałem do fermentora, nie czekając na nic.

Pewnie to był błąd, chociaż zawsze fermentacja startowała bez problemu, po paru godzinach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój pils stał od wystudzenia brzeczki w 10stopniach, do takiej też brzeczki zadałem drożdże. Drożdże te same co u ciebie, ja uwodniłem w ten sposób, że po prostu wsypuję saszetkę do wody, mieszam, za pół godziny wlewam do piwa. Wystartowały po około 40godzinach.

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdze wystartowały w temp 15 stopni, przeniosłem do 10 stopni. Woda w rurce nie bulgotala (pewnie nieszczelność) ale po otwarciu pokrywy- duzo piany. Teraz chyba nalezaloby za jakis dzien sprawdzic czy femrentacja nie staneła znowu zagladając do fermrntora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli norma, że długo startują. U mnie piwo już zlane do butelek, uważaj na temperaturę, u mnie termometr leżał na szklanym balonie i pokazywał 11stopni, piwo ma mocno kwiatowy smak i aromat, czyli gdzieś ta temperatura była za wysoka.. Dążę do tego, że tak długi start nie załatwił mi infekcji ;) Ja na Twoim miejscu nie zaglądałbym do fermentatora, albo świecisz latarką na bok fermentora i patrzysz czy jest piana, albo sprawdzasz po 10 dniach BLG i zlewasz ewentualnie na cichą, dolne drożdże długo fermentują. Ponadto nie polecam otwierać fermentora, ja otworzyłem ostatnio w 3 dniu fermentacji pale ale i teraz nie bulka, bo wypusciłem całe CO2, teraz boje się, że dojdzie przez to do zakażenia, przez 2 dni poziom wody w rurce nawet nie drgnął..

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ingeruj póki nie trzeba. Jak piany już nie będzie to sprawdź do jakiego poziomu Ci zeszło i ponawiasz próbę za jakiś czas, np. dwa dni później i jeśli blg nie drgnęło to znaczy ze fermentacja mogla się już zakończyć...ale to zależy przede wszystkim z jakiego poziomu do jakiego Ci odfermentowały drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam prośbę o weryfikację moich obliczeń.

Wczoraj po chmieleniu brzeczka miała 18,5 Blg zamiast planowanej 17, skorzystałem z wzoru

: http://www.wiki.piwo...ci_dodanej_wody

 

 

V(BLG1-BLG2)

x = --------------

BLG2

x litrów wody należy dodać do V litrów brzeczki o BLG1, aby otrzymać x+V litrów brzeczki o BLG2 ,

policzyłem: 18,5 -17/17=0,08 i się zdziwiłem.

Według obliczeń miałem dodać 0,08 litra wody Wydawało mi się to trochę mało, a że było dosyć późno , nic nie dolałem, schłodziłem i dodałem drożdże.

Bardziej prawdopodobne jest: 18,5 - 17= 1,5 ( bez dzielenia o pożądany Blg), ale proszę o sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilość brzeczki w litrach V pomnożyć razy ( różnice z nawiasu czyli 1,5 blg) i podzielic przez 17 blg.

Edited by Anginsan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...