Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowną społeczność tego forum jako, że to mój pierwszy post na nim, który dotyczy mojej absolutnie pierwszej warki w życiu. Wybrałem skok na głęboką wodę, próbując swych sił przy warzeniu piwa z procesem zacierania jednak mając do dyspozycji gotowy zestaw surowców i recepturę na Dry Stouta. Piwo uwarzyłem we wtorek i teraz stoi sobie na fermentacji burzliwej gdzie drożdże safale 04 dokonują dzieła. Oczywiście jak przystało na pierwszą warkę popełniłem sporo błędów, których z braku praktyki w tym temacie nie sposób przewidzieć. Natomiast mam nadzieję, że nie popełniłem czegoś co zmusiłoby piwo do wędrówki przez miejskie ścieki. Swoją drogą, piwo stoi sobie od wtorku i choć w instrukcji napisane jest, że fermentacja powinna trwać 5-7 dni po czym należy sprawdzić gęstość i przelać do butelek, postanowiłem za przykładem forumowiczów potrzymać na burzliwej dłużej (zakładam około 14dni) i nie przelewać na cichą. Przez ten czas nie zamierzam niepokoić moich małych braci w fermentatorze przez zaglądanie do środka a jedynie obserwować rurkę fermentacyjną i sprawdzenie ekstraktu w razie braku oznak jej oznak. Temp. w jakiej pracują drożdże to 20°C (w nocy 18°C) i ile przez pierwsze dni pracowały jak szalone (nie mogłem spać przez odgłoś bulgotania) to od paru dni jakby się uspokoiły i bulgotanie dość tak zwolniło a dzisiaj pojawia się zaledwie raz na 5min i czasem rzadziej. Czy taki objaw to normalne czy niewłaściwe zachowanie drożdży?

 

Moje drugie pytanie dotyczy butelkowania a dokładniej dodawania glukozy celem refermentacji. Jako, że trudno mi na razie określić dokładną ilość uzyskanej warki (w domyśle miało być 20l jednak na oko jest mniej) co będę jeszcze próbował ustalić na podstawie drugiego fermentatora to czy dobrym rozwiązaniem aby uniknąć przegazowania lub niedogazowania będzie dodanie roztworu glukozy bezpośrednio do butelek? Wydaje mi się to znacznie bezpieczniejszą opcją choć bardziej pracochłonną. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witamy kolegę )

 

Więc tak, bulakniem sie nie przejmuj, Teraz uwalnia się CO - piwo sie wygazowuje.

Generalnie po tygodniu większość cukrów została i tak przerobiona.

Taki objaw jest całkowicie normalny.

Jeśli chodzi o refermentację to najpewniejszy sposób to zrobienie roztworu glukozy ( np 120g i rozrobienie tego w 300-400 ml gorącej wody)

Ale najpierw dekantujesz(przelewasz) piwo znad osadów do pojemnika z kranikiem, wlewasz roztwór glukozy, mieszasz nie napowietrzając zielonego piwa. Rozlewasz do butelek, kapslujesz :]

Na forum są linki do kalkulatorów nagazowania.

Edytowane przez Lusterko87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A czy fermentacja burzliwa może trwać o wiele krócej niż dwa tygodnie? U mnie minął tydzień i nie widać żeby coś działo się w fermentorze. Sprawdzić blg czy trzymać konsekwentnie o ten umowny tydzień dłużej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jakie masz BLG końcowe, ale u mnie stout stał na przedłużonej burzliwej, łącznie 4 tygodnie (na tych samych drożdżach). Sądzę, że twojemu piwu też nie zaszkodzi tak długa fermentacja. Natura to natura, niech zrobi swoje, nie należy się spieszyć, bo i po co?

2 tygodnie to według mnie bardzo krótko.

 

Co do butelkowania - dobry i sprawdzony wśród forumowiczów sposób to ten, o którym wspominał kolega Lusterko, czyli przygotowanie syropu.

Najlepiej użyć programu http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ do obliczenia cukru bądź rezerwy, by osiągnąć odpowiednie nagazowanie. Ja mieszam ten cukier w 1l wody, wlewam wrzący do fermentora z kranikiem, czekam trochę aż ostygnie i na to dekantuję zielone piwo znad osadów, robiąc wir, dzięki czemu nie trzeba go mieszać.

Zrobiłem tak bittera, stouta i hefe-weizena, w żadnym nie miałem przegazowanego piwa. Polecam zatem tę metodę.

 

A tak na marginesie, odpowiedzi na zadane przez ciebie pytania nie raz pojawiały się na forum, wystarczy poszukać :)

No i witamy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i chyba mam problem. Po 2 tygodniach burzliwej fermentacji sprawdziłem BLG. Spadło do 7 stopniu przy początkowym 12. Nie do końca wiem co zrobić. Próbować pobudzić drożdże do pracy? Jak tak to w jaki sposób? Zajrzałem do środka. Cała powierzchnia piwa pokryta jest pianą.

Edytowane przez grandfather

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i chyba mam problem. Po 2 tygodniach burzliwej fermentacji sprawdziłem BLG. Spadło do 7 stopniu przy początkowym 12. Nie do końca wiem co zrobić. Próbować pobudzić drożdże do pracy? Jak tak to w jaki sposób? Zajrzałem do środka. Cała powierzchnia piwa pokryta jest pianą.

 

Spokojnie, odczekaj jeszcze tydzień, zmierz wtedy gęstość, jeśli będzie taka sama jak teraz to butelkuj, jeśli mniejsza, to zmierz ponownie po następnych kilku dniach, aż do momentu gdy przestanie się zmieniać, wtedy butelkuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie tak, ale niektóre szczepy nawet po fermentacji utrzymują się na górze. S04 u mnie zawsze zostawialy brązowe placki drożdżowe ale pianą bym tego nie nazwał. Kieruj się pomiarem blg.

Edytowane przez pepek84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×