Skocz do zawartości
czasnagli

Witam Wszystkich!

Rekomendowane odpowiedzi

jako, że po kilku tygodniach czytania forum postanowiłem się w końcu zarejestrować wypada się przywitać co też czynię.

 

Od dłuższego czasu zajmuję się mocniejszymi alkoholami przez co bardzo mocno ograniczyłem picie piwa (koncerniaków). Od czasu do czasu popijałem Ciechana, Rauch Bocka a ostatnio mocno posmakowały mi piwa z Miłosławia. Niedawno zacząłem małymi partiami (5L) robić cydr z soku z kartonika co skłoniło mnie do spróbowania zrobienia piwa - wcześniej nie byłem przekonany, że można to wykonać w warunkach domowych. Na pierwszy rzut poszły puszki coopersa - pszeniczne i Dark Ale robione na glukozie. Całkiem dobre, ale szału nie ma. Została mi jeszcze puszka Real Ale, którą zrobię z ekstraktem niechmielonym a kolejne warki będę próbował zacierać. Jak narazie przerażają mnie kwestie logistyczne - fermentor 33L zajmuje sporo miejsca, a butelki na piwo jeszcze więcej a w bloku tego miejsca nigdy za wiele.

 

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj :beer:

Może keg, zajmie mniej miejsca niż 40 butelek:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a taki keg to gdzie później schłodzę? ;-)

 

Jak na razie to się jeszcze z zapasem mieszczę ale druga połówka twierdzi, że zajmuję więcej miejsca niż torebki ;-)

Tak to jest - czym niższy woltaż trunku tym więcej miejsca zajmuje.

Damy radę, lubię gotować, robię własny chleb, pałaszuję kiełki i do tego jestem chemikiem - piwo to tylko kolejny proces, który trzeba zoptymalizować ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×