Jump to content

Stout owsiano-mleczny


Jejski
 Share

Recommended Posts

Wymyśliłem sobie warkę z dostępnych mi składników. Założenie jest takie że ma być treściwe i słodkawe (z myślą o kobietach). Czy macie jakieś sugestie?

 

Stout owsiano-mleczny

-------------------------

Brewer: Jejski/Kar-Kamis

Style: Oatmeal Stout

Batch: 25.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.059 OG

Recipe Bitterness: 33 IBU

Recipe Color: 34° SRM

Estimated FG: 1.015

Alcohol by Volume: 5.7%

Alcohol by Weight: 4.5%

 

Ingredients

-----------

CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed

CaraPils 0.40 kg, Grain, Mashed

Carafa II malt 0.03 kg, Grain, Mashed

German pilzeński 3.75 kg, Grain, Mashed

German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed

Jęczmień palony 0.30 kg, Grain, Mashed

Pszeniczny czekoladowy 0.30 kg, Grain, Mashed

Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed

 

Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes

Lubelski gr. typ 45 25.00 g, Pellet, 20 minutes

 

Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania

US-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa:

Fermentacja cicha: -

Refermentacja: 200g. glukozy

 

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

 

Batch Notes:

Zacieranie:

67C - 60'

wsypanie słodów ciemnych

72C - 10'

76C mash out

 

Gotowanie:

75'

75' - Lubelski gr. typ 45 60g.

20' - Lubelski gr. typ 45 25g.

Link to comment
Share on other sites

Ten carapils ci zginie, ja bym go nie dawał, daj zwykłego pilsa. Ten lubelski, typ 45 to jest jakiś mocno goryczkowy? Jeśli nie ja bym zwiększył - goryczka powinna być solidna.

Jako drożdże polecam Safale S-04, być może je miałeś na myśli, ale napisałeś US-04.

Link to comment
Share on other sites

Laktoza! Czyste ZŁO. Ale na szczęście tylko dla mnie. Po prostu jej nie trawie... dosłownie.

Co do reszty, miałem okazje przy ostatnim spotkaniu SCB poświęconym porterom i stout`om, że w domowym piwowarstwie dużo lepsze rezultaty daje używanie palonego słodu pszennego, albo pszennego czekoladowego niż jęczmienia. Pszenica ze względu na brak łuski daje dużo mniej goryczkowo cierpkich smaków, co bardzo pozytywnie odbija się na gotowym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Co do reszty, miałem okazje przy ostatnim spotkaniu SCB poświęconym porterom i stout`om, że w domowym piwowarstwie dużo lepsze rezultaty daje używanie palonego słodu pszennego, albo pszennego czekoladowego niż jęczmienia. Pszenica ze względu na brak łuski daje dużo mniej goryczkowo cierpkich smaków, co bardzo pozytywnie odbija się na gotowym piwie.

A to ciekawe. Ja w takich przypadkach używam Carafa Special - czy to jest produkt znany na wyspach?

Link to comment
Share on other sites

Znane jest coś takiego jak Special B. Swoją drogą piwo uwarzone z tym dodatkiem wygrało tegoroczny konkurs SCB.

 

PS

Mam notatki ze spotkania wykonane przez osoby organizującej spotkania. Jeśli ktoś byłby zainteresowany zerknięciem w nie to prosze na PW.

Link to comment
Share on other sites

Ten carapils ci zginie, ja bym go nie dawał, daj zwykłego pilsa.

Tak zrobiłem.

Ten lubelski, typ 45 to jest jakiś mocno goryczkowy? Jeśli nie ja bym zwiększył - goryczka powinna być solidna.

Jest podobno bardziej ekstraktywny niż typ 90 więc przyjąłem że ma 5,5 Alfa, może 6. Zwiększyłem drugą porcję o 5g. czyli 30g.

Jako drożdże polecam Safale S-04, być może je miałeś na myśli, ale napisałeś US-04.

Oczywiście że to są Safale S-04, moja pomyłka.

 

Co do reszty, miałem okazje przy ostatnim spotkaniu SCB poświęconym porterom i stout`om, że w domowym piwowarstwie dużo lepsze rezultaty daje używanie palonego słodu pszennego, albo pszennego czekoladowego niż jęczmienia

Zrezygnowałem i dałem więcej pszenicznego czekoladowego zamiast palonego jęczmienia, pozostawiając w recepturze bez łuskową Carafa II ale zwiększając dla zachowania koloru pszeniczny czekoladowy do 500g. przekroczyłem normę dwa razy niż podaje to BA "Słód pszeniczny czekoladowy (chocolate wheat roasted malt), może stanowić do 5% zasypu podczas zacierania. " Chyba się zapętliłem :beer: . RATUNKU!

 

Wersja 2

Stout owsiano-mleczny #28

-------------------------

Brewer: Jejski/Kar-Kamis

Style: Oatmeal Stout

Batch: 25.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.060 OG

Recipe Bitterness: 37 IBU

Recipe Color: 29° SRM

Estimated FG: 1.015

Alcohol by Volume: 5.8%

Alcohol by Weight: 4.6%

 

Ingredients

-----------

CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed

Carafa II malt 0.03 kg, Grain, Mashed

German pilzeński 4.25 kg, Grain, Mashed

German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed

Pszeniczny czekoladowy 0.50 kg, Grain, Mashed

Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed

 

Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes

Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 20 minutes

 

Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania

Safale S-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa:

Fermentacja cicha: -

Refermentacja: 200g. glukozy

 

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

 

Batch Notes:

Zacieranie:

67C - 60'

wsypanie słodów ciemnych

72C - 10'

76C mash out

 

Gotowanie:

75'

75' - Lubelski gr. typ 45 60g.

20' - Lubelski gr. typ 45 30g.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie wygrzebałem notatki piwo które było wyśmienie było klonem znanego irlandzkiego stouta.

 

This was a variation on a well known stout recipe using the 7:2:1

ratio. This is normally 7 parts pale malt, 2 parts flaked barley and 1

part roast barley. However half of the roast barley was substituted

with roasted wheat to hopefully give a smoother flavour.

Link to comment
Share on other sites

Chyba na tym poprzestanę.

Wersja 3

Stout owsiano-mleczny #28

-------------------------

Brewer: Jejski/Kar-Kamis

Style: Oatmeal Stout

Batch: 25.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.063 OG

Recipe Bitterness: 36 IBU

Recipe Color: 33° SRM

Estimated FG: 1.016

Alcohol by Volume: 6.1%

Alcohol by Weight: 4.8%

 

Ingredients

-----------

CaraMunich 0.25 kg, Grain, Mashed

Carafa II malt 0.03 kg, Grain, Mashed

Cukier trzcinowy 0.40 kg, Sugar, Other

German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed

German pszeniczny 0.25 kg, Grain, Mashed

Jęczmień palony 0.30 kg, Grain, Mashed

Pszeniczny czekoladowy 0.25 kg, Grain, Mashed

Płatki owsiane 0.40 kg, Adjunct, Mashed

 

Lubelski gr. typ 45 60.00 g, Pellet, 75 minutes

Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 20 minutes

 

Laktoza 1.00 unit, Other, 600g. na ostatnie 15m. gotowania

Safale S-04 1.00 unit, Yeast, 1/3 saszetki starter

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa:

Fermentacja cicha: -

Refermentacja: 200g. glukozy

 

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

 

Batch Notes:

Zacieranie:

67C - 60'

wsypanie słodów ciemnych

72C - 10'

76C mash out

 

Gotowanie:

75'

75' - Lubelski gr. typ 45 60g.

20' - Lubelski gr. typ 45 30g.

15' - Laktoza 600g.

Link to comment
Share on other sites

No ja jednak nie wiem po co Ci ten cukier trzcinowy w przepisie... Jeszcze w tym stylu piwa. Cukier zwiększy wrażenie wytrawności, laktoza da nieco słodkości... Pomieszczanie z poplątaniem... :P

Link to comment
Share on other sites

No ja jednak nie wiem po co Ci ten cukier trzcinowy w przepisie... Jeszcze w tym stylu piwa. Cukier zwiększy wrażenie wytrawności, laktoza da nieco słodkości... Pomieszczanie z poplątaniem... :D

Popieram.

 

Dodam jeszcze, że odradzałem ci tego Carapilsa, a sam do użyłem przy stoucie. :P Także może go jednak dodaj.

Link to comment
Share on other sites

Pomieszczanie z poplątaniem...

I właśnie to to chodzi :D Niema to jak nieźle zamieszać. Mając jeszcze na względzie płatki i pszeniczny może być niezły hard core :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.