Jump to content
Granik

Trawa cytrynowa

Recommended Posts

Wiem, że kilka osób z forum używało trawy cytrynowej zwanej również Palczatką cytrynową. Stałem się szczęśliwym posiadaczem sadzonki tej rośliny której aromat jest dość niezwykły :) rodzi się więc oczywiście kilka pytań o zastosowanie tej rośliny w piwowarstwie :)

 

-Ile stosowaliście trawy? kiedy?

 

-Jakie trawa dała efekty, co byście ewentualnie zmienili?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie traktuj tego jako bazowej przyprawy, bo jej intensywność może zabić każde dobre piwo, raczej jako tło przy piwach aromatycznych i owocowych takich jak witbier, AIPA. Co do ilości to musisz niestety sam ocenić i przetestować, bo trudno porównywać intensywność własnej uprawy z niekiedy marketowym sianem. Myślę że 1-2 źdźbła na 20l w zupełności wystarczą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro jest tak mocna, to może warto spróbować jej miazgi w "chmieleniu" na zimno. Moje szałwiowe piwo aromatyzowałem suszoną szałwią i przez pierwsze 3 miesiące piwo miało aromat podgniłego siana, a nie szałwii. Teraz zaś aromat bardzo się uszlachetnił i wyszło całkiem fajne piwo, oczywiście nie na obecną porę roku :ble: Więc nawet jak Ci na początku smak nie podejdzie, to nie przekreślaj tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trawa cytrynowa wraz z chilli, korzeniem galanga i mleczkiem kososowym idealnie wspolgraja w tajskim curry, albo tajskiej zupie. Polecam.

Do piwa bym raczej nic z wymienionych skladnikow nie dodawal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam sie z kol. Makaronem co tajskiej kuchni w 100%. Co prawda z piwa nie rugowałbym trawy az tak bezwzglednie. Moze wnieść ciekawe nuty zapachowe wspolgrajace z amerykanskimi chmielami. Skoro można curacao i kolendre to czemu nie trawe cytrynową.

Ale ja pozostawie swoją do Pad Thai czikena ;-).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie chciałbym go użyć pierw do AIPA chmielonego Chinookiem, Cascadem i dr Rudi który ponoć właśnie wnosi aromaty trawy cytrynowej. Pomysł jest taki by podbić ten aromat. :)

 

Za kuchnią tajską za bardzo nie przepadam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem Wita z trawą cytrynową, nie był za super tu masz przepis: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__80?do=findComment&comment=175728 Użyłem części dolnej trochę łykowatej i zbielałej. Nie był to mój smak i też po tym eksperymencie odradzam trawy cytrynowej, albo używać jej małej bardzo ilości bo w moim odczuciu w tym Witku dawała smaki mydlane... Niektórym smakowało to piwo ale to zależy od gustu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z trawy zrobiłem nalewkę , jest zacna z dodatkiem modu gniazdowego.

 

Mógłbyś podać jakieś proporcje? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...