Jump to content
maciek1221

Receptura na Koelsch

Recommended Posts

Witam

Szukam receptury na Koelsch'a.

Planuję użyć:

4kg słód pilzneński

1kg słód pszeniczny

60g chmiel lubeblski

drożdże Safbrew S-33.

 

Czy taki stosunek składników jest ok? Czy użyć więcej chmielu?

 

Czy jeżeli chodzi o czas zacierania i chmielenia to dobre będą czasy z tej instrukcji (inne słody i chmiele) : http://www.browamator.pl/zdjecia/2/1/5/13173_BA_Koelsch_12_Blg_Slody_Instrukcja.pdf

 

Jakieś inne rady? Mam zamiar to zatrzeć jutro, dobrze mi chłodzić brzeczkę w śniegu, a zbliżają się roztopy, więc chce wykorzystać odchodzącą zimę za oknami.

Pozdrawiam Maciek

Edited by maciek1221

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem o tym, ale niestety w moim sklepie nie ma takowych drożdży.. Zasugerowałem się tymi safbrew ponieważ i centrum piwowarstwa i browamator dodają je do zestawu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj właśnie zrobiony już jest w fermentatorze 50g lubelskiego w dwóch dawkach

30g - 10 min gotowania

20g - 60 min gotowania

gotowanie 70 min - chłodzenie

ja dałem pszenicznego 0,5 kg

wyszło 13 Blg 22 L

Edited by bastisz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamyczek do ogródka:

są źródła, które podają, że klasyczne warzenie Koelscha to 100% pilźnieńskiego. A pszeniczny dodają tylko naśladowcy, aby łatwiej uzyskać pianę.

Od razu mówię, że jedyne pisane źródło które mogę wymienić teraz z pamięci to Ben McFarland w "Najlepsze Piwa Świata".

Sam używałem wyłącznie Wyeast Koelsch, ale podobno można też próbować Danstar Nottingham w okolicach 14 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakiej ilości słodów użyłeś? Browamator ma 4.1kg słodów w zestwie i 50g chmielu, dlatego dla moich 5kg słodu planuję użyć 60g chmielu.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdże Safbrew S-33.

Czy taki stosunek składników jest ok? Czy użyć więcej chmielu?

Drożdże mogą być, będzie i tak bardzo dobre.

Pszenicznego daj 0,5 kg, chmielu też mniej - 50g.

Oczywiście można zmienić recepturę, oprzeć sie np na http://www.wiki.piwo...skie,_Jan_Szała , ale to nie znaczy, że Twoje nie będzie dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, tylko chciałem zrobić nastaw na 25/27litrów, dlatego zwiększyłem ilość składników. Zalecasz mi Jacenty obniżenie ilości słodu pszenicznego do 0.5, w takim razie o ile zwiększyć ilość pilzneńskiego? Dlaczego mam zmienić proporcje w ten sposób? Sugerowałem się tym składem z browamatora i centrum piwowarstwa, tam podają stosunek 80% do 20%, zwiększyłem ilości zgodnie z tym schematem..

Chmiel również zwiększyłem za pomocą proporcji, czemu zmniejszyć ilość?

 

Zapomniałem wspomnieć właśnie o tym, że nie robię warki 20litrów tylko 25/27, dlatego zwiększyłem ilość każdego produktu, trzymając się oryginalnych proporcji z gotowych zestawów ze sklepów internetowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz 25-27 litrów to oczywiście zwiększ proporcje.

- 5,5 kg pilzneńskiego (starczyłoby nawet 5,1 kg, ale ja osobiście ze względu na moje warunki użyłbym tyle)

- 1 kg pszenicznego

- 60g chmielu ( 35g na 60 min i 25 na 15 min)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porter, opinie i sam przepis bardzo ciekawe, jednak nie mam dostępu do takiego chmielu. Przyznam, że dzisiaj warzyłem pale ale i przy okazji kupiłem składniki na prawdopodobnie koelscha, te co mam w pierwszym poście ( 1kg pszenicy i 5kg pilzna, 100g lubelskiego). Ile więc mam użyć aby uzyskać te 25/27l? 5.5 kg niestety nie wchodzi w grę, a 5 to nie wiem czy wystarczy znowu.. Gar mam 30litrowy, także z tej strony też ograniczenie..

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowy udział w dyskusji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gar mam 30litrowy, także z tej strony też ograniczenie..

No i po problemie. Wsypujesz to co masz i wysładzasz tyle ile Ci się zmieści. Dawno nie używałem takiego gara, ale z tego co pamiętam, to wysładzałem tak, żeby ok 3 cm od krawędzi zakończyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli 5kg pilzneńskiego, 1kg pszenicznego? Potem chmielę (75min) 60g lubelskiego.

Jacenty, robiłeś już tak takie piwo, czy to ''wymyślasz'' ? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sądzisz, że wypowiadałbym się w temacie, który jest mi obcy? Robiłem kilka razy, a w moich planach na ten rok wskoczył na pierwsze miejsce.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobię tak jak radzi Jacenty, tzn użyję tych proporcji. Ile użyć mchu irlandzkiego pod koniec chmielenia? 5g wystarczy?

Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam przepis na Koelscha Andrzeja Sadownika w Sprawdzonych Recepturach.

Warzę wg niego od 10 lat i zawsze jest super.

Zgadzam się. Co prawda dodaję jeszcze orkiszowy, ale i bez niego piana jest świetna.

Nigdy nie ważę mchu, czy na 20 czy na 40 litrów, zawsze sypię małą łyżeczkę.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie, a czy to co jest podane w instrukcji, to nie jest zacieranie programowane? Użyje tego zakresu czasowego i temperaturowego, woda już wystygła więc biorę się do pracy. Pozdrawiam

 

 

Po warzeniu. Całość przebiegła sprawnie, no może poza jedną wpadką. Po ostudzeniu brzeczki, podniosłem pokrywkę i kilka kropli rozpuszczonego śniegu się do niej dostało, zobaczymy czy infekcja się pokaże.. Piwo generalnie wygląda i pachnie spoko, za miesiąc odezwę się w temacie i skomentuję młode piwo ;)

 

Pozdrawiam i dzięki za udział i rady w dyskusji.

Edited by maciek1221

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podbijam temat.

 

Piwo zlałem już na cichą, jest świetne w smaku (zawsze butelkuję 3 butelki z warstwy 2 cm nad osadem, aby nie zmętnić tego w drugim balonie), delikatne, chyba takie jakie powinno być. Warzyłem je w warce 27litrów, zasyp gdzieś tam wyżej podany, użyłem 60g Lubelskiego.

Teraz zamierzam zrobić drugą taką warkę, już nawet puściłem zamówienie, ale zastanawiam się, czy nie zastąpić Lubelskiego chmielu Saaz'em? Zostaje mi go z planowanego Pilsnera, dokładnie 50g, więc o 10g za mało, dlatego zastanawiam się, czy wymieszać (jak tak to w jakich proporcjach), czy nie ruszać tego i chmielić jak ostatnio? Jeżeli bym zmienił, to będzie jakaś odczuwalna różnica w smaku? Większa gorycz? Posmaki drewna i przypraw? Na lubelskim wyszło bardzo fajne, lekkie piwko, w którym czuć aromat chmielu. Rodzina po tygodniu od warzenia już zażyczyła sobie skrzynkę trunku:D

Także prosiłbym o te 'chmielowe' opinie. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam przepis na Koelscha Andrzeja Sadownika w Sprawdzonych Recepturach.

Warzę wg niego od 10 lat i zawsze jest super.

 

Witam

Odgrzewam, bo planuję uwarzyć Koelscha póki nie jest za ciepło, będzie jak znalazł na czerwiec.

Czy można gdzieś znaleźć ten przepis Andrzeja Sadownika? W Wiki jest tylko Kolońskie Jana Szały, a chciałbym porównać.

Co myślicie o dodatku (maks. 5%) słodu bursztynowego? http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/surowce/764-slod-bursztynowy-05-kg.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...