Skocz do zawartości
Anginsan

Pierwszy zacierany PILS 12.5 blg

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Sprzet gotowy, surowce też no i..... potrzebuje pomocy. Chcę uważyc PILSa 12,5 Blg, mam surowce z homebrewing.pl ale jako ze surowce zamawialem oddzielnie to nie dostalem instrukcji warzenia. A ze w zestawie jest chmiel magnum i jest to pierwsze zacierane piwo niechce czegos popsuć.

Może ktos zamawial z homebrewing tego pilsa http://www.homebrewi...wcow-p-225.html

moze podzielic się instrukcją albo chociaz podpowiedziec jak można z takich surowców uwarzyć dobrego pilsa.

Edytowane przez Anginsan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie i wysładzanie:

15l wody do zacierania

30 min w 65°C

30 min w 72°C

zrobić próbę jodową, jeśli negatywna podgrzać do 78°C i filtrować

woda do wysładzania około 16-17l

 

Chmielenie:

Magnum na 60 min

Lubelski na 10 min

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciężko stwierdzić co autor miał na myśli.. ja trzymając się ww surowców i ich proporcji zrobiłbym tak:

- wrzucił słód do wody ok. 55* C, podgrzał do

- 63* C - 40 min

- 72* C - 20 min

 

Chmielenie podobnie jak radzi Wihura, możesz ew. podzielić na 3 porcje:

 

I- 15 g Magnum na 60 min

II- 5 g Magnum + 5 g Lubelski na 30 min

III- 15g Lubelski na 5 min

 

Do Pilsa najlepsza jest miękka woda, powinien również głęboko odfermentować dlatego sugeruję wydłużyć przerwę w 63* C, no i jak zapewne kolega wie drożdże dolnej fermentacji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej. Sprzet gotowy, surowce też no i..... potrzebuje pomocy. Chcę uważyc PILSa 12,5 Blg, mam surowce z homebrewing.pl ale jako ze surowce zamawialem oddzielnie to nie dostalem instrukcji warzenia. A ze w zestawie jest chmiel magnum i jest to pierwsze zacierane piwo niechce czegos popsuć.

Może ktos zamawial z homebrewing tego pilsa http://www.homebrewi...wcow-p-225.html

moze podzielic się instrukcją albo chociaz podpowiedziec jak można z takich surowców uwarzyć dobrego pilsa.

Napisz do tego sklepu maila z prośbą o instrukcję. Mi bez problemu podesłali skany (przemiły doradca z BA z resztą też :) ).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×