Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem. W weekend planuje uwarzyć Dry Stout. Wymyśliłem sobie taki przepis:

 

warka 20l 10,5blg

 

słód pilzneński - 1,8kg

słód wędzony - 1kg

płatki jęczmienne - 0,8kg

płatki pszenne - 0,2kg

palony jęczmień 1100EBC- 0,35kg

słód palony 800EBC - 0,17kg

 

chmielenie

target 25g - 60 min

willamette 25g - 10 min

 

drożdże: Danstar Nottingham

 

Planowałem to zacierać w temp 66C - 67C standardowo przez godzine, następnie wygrzew i do filtracji, ale jak czytam receptury z wiki to prawie wszędzie jest zacieranie w 67C przez min 90 min. Ma to jakieś uzasadnie? Zwłaszcza, że i tak słody ciemne zazwyczaj są dodawane na ostatnie 10 min.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

Ja swojego pierwszego stouta zacierałem 70 min i wyszedł ok, ale z jakimś dziwnym posmakiem, wole więc spytać. Być może z zbyt krótkiego zacierania wziął się ten posmak. W niektórych recepturach jest podane zacieranie nawet 120 min.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W takim razie niestety nie pomogę, bo robiłem też tylko jednego stouta. Zamierzam zrobić kolejnego, bo piwo smaczne, więc chętnie poczytam o tym zacieraniu.

Jeżeli chodzi o mnie, to też ma jakiś dziwny posmak, takiej zieloności, taki ostry, no ale ja piwko piłem po tygodniu i to była reszta znad osadu drożdżowego. Za 3 miesiace powiem, czy rzeczywiście ma jakiś dziwny smak ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

 

Tak jak kolega pisze ta receptura z BA jest dobra. Godzinne zacieranie wystarczy.

Ewentualnie taki schemat :

:

Całość wsyp do wody o tem 70 st C

30' 65-62 st C słody jasne

30' 72-70 st C słody ciemne

Wyjdzie troszkę mniej wytrawnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

 

Tak jak kolega pisze ta receptura z BA jest dobra. Godzinne zacieranie wystarczy.

Ewentualnie taki schemat :

:

Całość wsyp do wody o tem 70 st C

30' 65-62 st C słody jasne

30' 72-70 st C słody ciemne

Wyjdzie troszkę mniej wytrawnie.

Właśnie wolałbym bardziej wytrawne.

45' 65-62 C

15' 72-70 C

będzie okej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dry Stout (Stout Irlandski) zaciera się na wytrawnie, bo jest to piwo sesyjne i łatwe do picia. Zaciera je się na wytrawnie w 66°C przez 60 min.

 

Jęczmień palony wrzucasz na początku zacierania a wodę robi się "twardą" (np. dodaj gipsu piwowarskiego).

 

Inne Stouty, np. Oatmeal Stout zaciera sie na słodko 68-69°C przez 60 min.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×