Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem. W weekend planuje uwarzyć Dry Stout. Wymyśliłem sobie taki przepis:

 

warka 20l 10,5blg

 

słód pilzneński - 1,8kg

słód wędzony - 1kg

płatki jęczmienne - 0,8kg

płatki pszenne - 0,2kg

palony jęczmień 1100EBC- 0,35kg

słód palony 800EBC - 0,17kg

 

chmielenie

target 25g - 60 min

willamette 25g - 10 min

 

drożdże: Danstar Nottingham

 

Planowałem to zacierać w temp 66C - 67C standardowo przez godzine, następnie wygrzew i do filtracji, ale jak czytam receptury z wiki to prawie wszędzie jest zacieranie w 67C przez min 90 min. Ma to jakieś uzasadnie? Zwłaszcza, że i tak słody ciemne zazwyczaj są dodawane na ostatnie 10 min.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

Ja swojego pierwszego stouta zacierałem 70 min i wyszedł ok, ale z jakimś dziwnym posmakiem, wole więc spytać. Być może z zbyt krótkiego zacierania wziął się ten posmak. W niektórych recepturach jest podane zacieranie nawet 120 min.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W takim razie niestety nie pomogę, bo robiłem też tylko jednego stouta. Zamierzam zrobić kolejnego, bo piwo smaczne, więc chętnie poczytam o tym zacieraniu.

Jeżeli chodzi o mnie, to też ma jakiś dziwny posmak, takiej zieloności, taki ostry, no ale ja piwko piłem po tygodniu i to była reszta znad osadu drożdżowego. Za 3 miesiace powiem, czy rzeczywiście ma jakiś dziwny smak ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

 

Tak jak kolega pisze ta receptura z BA jest dobra. Godzinne zacieranie wystarczy.

Ewentualnie taki schemat :

:

Całość wsyp do wody o tem 70 st C

30' 65-62 st C słody jasne

30' 72-70 st C słody ciemne

Wyjdzie troszkę mniej wytrawnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zacierałem 45minut w 68st, a później 10 minut z ciemnymi słodami, tak jak jest w recepturze z Browamatora. Piwko smaczne. Mi by się nie chciało zacierać 90minut ;p

Pozdrawiam

 

Tak jak kolega pisze ta receptura z BA jest dobra. Godzinne zacieranie wystarczy.

Ewentualnie taki schemat :

:

Całość wsyp do wody o tem 70 st C

30' 65-62 st C słody jasne

30' 72-70 st C słody ciemne

Wyjdzie troszkę mniej wytrawnie.

Właśnie wolałbym bardziej wytrawne.

45' 65-62 C

15' 72-70 C

będzie okej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dry Stout (Stout Irlandski) zaciera się na wytrawnie, bo jest to piwo sesyjne i łatwe do picia. Zaciera je się na wytrawnie w 66°C przez 60 min.

 

Jęczmień palony wrzucasz na początku zacierania a wodę robi się "twardą" (np. dodaj gipsu piwowarskiego).

 

Inne Stouty, np. Oatmeal Stout zaciera sie na słodko 68-69°C przez 60 min.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...