Jump to content
Pieron

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Recommended Posts

Warka CXXII - Urodzinowe 15,7°Blg (11-III-2009r.)

Dziś marcowe, opis jednak później.

Edited by pieron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka CXXII - Urodzinowe 15,7°Blg (11-III-2009r.)

 

No i kartka się zanlazła ;)

Marcowe:

- pilzeński 3,5 kg;

- monachijski 1,3 kg;

- wiedeński 1,9 kg;

- chmiel Marynka szyszki 35 g;

- chmiel Lubelski szyszki 45 g;

- drożdze S-23.

 

Zacieranie:

- 22l wody i

- 52°C - 10'

- 64-62°C - 25'

- 72°C - 25'

- 76°C - chłodzenie.

 

Wysładzanie po 4l.

 

Warzenie:

o' - Marynka

40' - Lubelski 20g;

55' - Lubelski 25g;

60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadam w piątek. Wydajność też wtedy wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka CXXII - Urodzinowe 15,7°Blg (11-III-2009r.)

 

Dziś drożdze rozsypałem po powierzchni. Temp. 14°C.

 

Wydajność: 66%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

 

Dziś rozlałem do 36 butelek 0,33l oraz 22*0,5l. z dodatkiem 1,15l rezerwy.

Użyłem tym razem blogomierza i wyszło ok 7°Blg, wieczorem jeszcze sprawdzę refraktmetrem.

W smaku dojść palony.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pytanko - Pieronie (;)) czemu zadajesz drożdże dopiero 2 dni po warzeniu? Nie wpływa to na późniejszy smak i zapach piwa?

Dobre, nie Ty jedna ma to pytanie.

Otóż nie schadzam i na ogół zadaję na drugi dzień, ale nie miałem kiedy wcześniej więc dopiero dziś to zrobiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka CXXIII - IPA 15°Blg (13-III-2009r.)

 

Składniki:

- pilzeński 4,42 kg;

- monachijski 0,8 kg;

- caramunich 0,32 kg;

- caraaroma 0,42 kg;

- chmiel Marynka szyszki 52 g.

- chmiel Lubelski szyszki 65g.

- cukier biały 0,4 kg;

-mech irlandzki 5g;

- drożdże US-56.

 

Zacieranie:

- 18l wody do 55°C

- 52°C i 10'

- 66-65°C i 90'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Filtrowanie:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie:

-4l

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka;

- 30' - Lubelski 35g;

- 45' - cukier + mech irlandzki

- 55' - Lubelski 30g;

- 60' - chłodzenie.

 

 

Drożdze zadam jutro jak się schłodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

To może się pochwalisz jakie masz zapasy, bo z tego co czytam to chyba całkiem spore ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

To może się pochwalisz jakie masz zapasy' date=' bo z tego co czytam to chyba całkiem spore :)[/quote']

Pilzeńskiego 12 kg, trochę mało, ale za niedługo uzupełnię by stykło na rok ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

To może się pochwalisz jakie masz zapasy' date=' bo z tego co czytam to chyba całkiem spore :)[/quote']

Pilzeńskiego 12 kg, trochę mało, ale za niedługo uzupełnię by stykło na rok ;)

...a ja myślałam o zapasach piwa :rolleyes: to jest znacznie ciekawsze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

może się pochwalisz z czego korzystasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

może się pochwalisz z czego korzystasz?

Tylko z laptopa, jednak jak się dużo robi o pomyłki łatwo, a to już duże ułatwienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może się pochwalisz jakie masz zapasy' date=' bo z tego co czytam to chyba całkiem spore :)[/quote']

Pilzeńskiego 12 kg, trochę mało, ale za niedługo uzupełnię by stykło na rok ;)

...a ja myślałam o zapasach piwa :rolleyes: to jest znacznie ciekawsze :)

Nie mam za wielkiego zapasu. Parę skrzynek, parę beczek 5l oraz dwa kegi które szykują się na wielkie otwarcie na 17-tego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
To było przed robotą rano przed czwartą. A po robocie warzenie i przelewanie.

Miałem sporo czasu i zrobiłem porządek i wiem jakie mam zapasy wszystkiego. Ostatnio się skomputeryzowałem i fajnie mam wszystko na bieżąco.

może się pochwalisz z czego korzystasz?

Tylko z laptopa' date=' jednak jak się dużo robi o pomyłki łatwo, a to już duże ułatwienie.[/quote']

bazę danych dodajesz i odejmujesz po kazdym warzeniu ręczne czy jakiś program magazynowy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

może się pochwalisz z czego korzystasz?

Tylko z laptopa' date=' jednak jak się dużo robi o pomyłki łatwo, a to już duże ułatwienie.[/quote']

bazę danych dodajesz i odejmujesz po kazdym warzeniu ręczne czy jakiś program magazynowy ?

Ręcznie odejmuje i zapisuje w exelu (korzystam z formularza do obliczania kosztów warzenia warki,, tylko go udoskonaliłem). Jak się ma kompa przy to się to robi na bieżąco, tak niestety zaniedbałem tej praktyki.

 

A Ty masz jakieś lepsze rozwiązanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka CXIII - Porter Bałtycki 22,5°Blg (26-I-2009r.)

 

Jednak zeszło tylko na 7,8°Blg czyli będzie miało ok.9% alkh.

Edited by pieron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka CXVIII - Koziołek pieronek 15,9°Blg (23-II-2009r.)

 

Dziś przelałem na cichą. Zeszło wg blogomierza na 5,5°Blg.

Zeszło na 5,9°Blg .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...