Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Zaintrygowała mnie sygnatura ;)

 

Czasem nie piszę po polsku (taki sprzęt w fonie)

Nie mów Pieronie, że masz śląski słownik T9 w telefonie :) (o chyba do rymu)

Oj, Tomek wgrałem najnowszy soft i tam nie ma polskiego. Czekam aż się coś zmieni ale jakoś mi się to dłuży. Jak na razie tak używam, trza to przeboleć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaintrygowała mnie sygnatura ;)

 

Czasem nie piszę po polsku (taki sprzęt w fonie)

Nie mów Pieronie' date=' że masz śląski słownik T9 w telefonie :) (o chyba do rymu)[/quote']

Oj, Tomek wgrałem najnowszy soft i tam nie ma polskiego. Czekam aż się coś zmieni ale jakoś mi się to dłuży. Jak na razie tak używam, trza to przeboleć.

Aaa o to chodzi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 216 - 100% Weizen 11,2°Blg

z dnia 5 kwiecień 2011

 

Składniki:

- pszeniczny 10 kg;

- chmiel Lubelski 80 g;

- WLP 300 Hafeweizen.

 

Zacieranie:

- 44°C - i 15';

- 52°C - i 10';

- 62°C - i 30';

- 72°C - i 90';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 0' - całość;

- 60 - chłodzenie.

 

Drożdże zadane w 17°C.

 

Filtracja to bajka, choć piwo mętne jak pieron a i przełom znakomity (ostatnio często taki mam).

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieronie, ale Ty jesteś pieruńsko robotny :) jak tak patrzę ile Ty na raz robisz to mi głupio się robi ile się zabierałem do namnożenia drożdży

Sam osobiście je namnażasz? To też bym poległ, szczególnie po tych przelewaniach i rozlewaniach. Ale dziś miałem pomocnika, moją córę i dzięki niej dałem rady.

A co do drożdży to mi się same namnażają (parę razy gdy była ostra zima to też z nimi spałem, ale czego nie robi się dla piwowarstwa). ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieronie' date=' ale Ty jesteś pieruńsko robotny :) jak tak patrzę ile Ty na raz robisz to mi głupio się robi ile się zabierałem do namnożenia drożdży[/quote']

Sam osobiście je namnażasz? To też bym poległ, szczególnie po tych przelewaniach i rozlewaniach. Ale dziś miałem pomocnika, moją córę i dzięki niej dałem rady.

A co do drożdży to mi się same namnażają (parę razy gdy była ostra zima to też z nimi spałem, ale czego nie robi się dla piwowarstwa). ;)

no właśnie namnażam ze skosu drożdże do grodziskiego, najpierw ezą do 5 ml w probówce, potem do drugiej probówki, małej kolbki, a teraz się kręci duża kolba. No ja miałem wszystko przygotowane tylko jak powie się A to trzeba powiedzieć B i uważać żeby się nie skończyło na K :)

 

teraz staram się bardziej przykładać do piwa ale teraz cierpię na niemoc twórczą. Planuje przed zlotem grodzisza i kontynuować duvela póki mam gęstwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

- pszeniczny 10 kg;

 

Filtracja to bajka' date=' choć piwo mętne jak pieron a i przełom znakomity (ostatnio często taki mam).[/quote']

Pieronie czym ty filtrujesz? Sama pszenica i filtracja bajka? :)

Sprzęt ten sam co ma Josefik czyli rurka miedziana ponacinana. Żytnie i pszenica 100% to już nie problem, a tak się tego bałem.:cool2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprzęt ten sam co ma Josefik czyli rurka miedziana ponacinana. Żytnie i pszenica 100% to już nie problem, a tak się tego bałem.:cool2:

A to dobrze - filtrator taki jak i u mnie :) Test na żytnim za tydzień.

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 216 - Weizen 11,2°Blg

z dnia 5 kwiecień 2011

 

Składniki:

- pszeniczny 10 kg;

 

[ciach]

Filtracja to bajka, choć piwo mętne jak pieron a i przełom znakomity (ostatnio często taki mam).

A Tobie coś w ogóle zostało po filtracji w garze zaciernym??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 216 - Weizen 11' date='2°Blg

z dnia 5 kwiecień 2011[/b']

 

Składniki:

- pszeniczny 10 kg;

 

[ciach]

Filtracja to bajka, choć piwo mętne jak pieron a i przełom znakomity (ostatnio często taki mam).

A Tobie coś w ogóle zostało po filtracji w garze zaciernym??

no ba, wszystko czyli caly slod.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 217 - Scottish Heavy 70/- 9,8°Blg

z dnia 6 kwiecień 2011

 

Składniki:

- pilzeński 3,9 kg;

- pale ale 4,13 kg;

- cara-crystal 0,15 kg;

- carawheat 0,2 kg;

- palone ziarna jęczmienia 0,15 kg;

- chmiel challenger 60 g;

- WLP 028 Edinburg Ale.

 

Zacieranie:

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 60';

- 72°C - i 20';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - 50g;

- 60' - 10g;

- 75 - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 218 - IRA 12°Blg

z dnia 6 kwiecień 2011

 

Składniki:

- pilzeński 8,5 kg;

- monachijski 1 kg;

- biskiut malt 0,5 kg;

- karmelowy ciemny 0,4 kg;

- żywiecki barwiący 0,1 kg;

- chmiel lubelski 150 g;

- WLP 011 Europeam Ale.

 

Zacieranie:

- 52°C - i 10';

- 66°C - i 40';

- 72°C - i 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 15' - 100g;

- 60' - 50g;

- 75 - chłodzenie.

Już dawno przefiltrowane, jeszcze przegotuję wieczorem i zobaczę ile wyszło.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.