Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Mam kiwaczki (woblery) z Browaru Belgia, proszę zobaczyć moją galerię. W najbliższym czasie zrobię wykrojnik A4, zaprojektuję z trzema podkładkami, wydrukuję i wysztancuję własne podkładki. Zrobię skany i pokażę społeczności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Radocha wielka, bo po wyjściu ze szpitala (tak, miałem kolejny wypadek na rowerze, samochód zajechał mi drogę i zrobiłem kozła nad maską, wszystko jest dobrze, jedno małe otarcie i już większe potłuczenia, ale jestem już w chacie i dochodzę do siebie) znalazłem przesyłkę. Otrzymałem fajną dyplom i puchar za zajęcie I miejsca w kat. Weissbier w I Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2013 za co wielkie dzięki. :)

post-141-0-10785500-1376729325_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No kurde, przyznam, że nie mam czasu nawet opisywać co się dzieje.

2 tygodnie temu uwarzyłem pszeniczne, po tygodniu zabutelkowałem, a po kolejnym nie ma już śladu.

Nieco później uwarzyłem Pale Ale i dziś kolejną wersję ale zdecydowałem że zaprzestanę zapisków na necie.

Warzenie piwa weszło mi w nawyk, a tego nie ma co opisywać. Nawet nie chce mi się wypisywać tabel obecnie.

 

Tak więc trochę tabaki na dobranoc a jutro pracy c.d. (roboty bardziej, bo jutro wolne) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

No to się w tym temacie trochę pochwalę nowym zakupem.

W listopadzie zakupiłem taki oto sprzęcilk ( jak by co to mogę wypożyczyć na 6 dni) :)

 

Później było warzenie piwa:

Wędzone

Wędzony Porter (wyszedł 17°Blg)

Stout

Schwarzbier

Pale Ale

W Święto Parteru był Porter Bałtycki i Porter Wędzony był butelkowany.

Stout

A dziś idzie Witbier :D

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, bielok napisał:

Cześć :)

Pieronie ale schudłeś :)

Witam wśród domowych piwowarów z powrotem :)

Warzyć warzyłem ale nie tak intensywnie  :)

Godzinę temu, anteks napisał:

Witaj Adamie

ilu litrowy jest ten garnek?

Nominalna 30l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i wczoraj jeszcze jedna:

Wędzone 13°Blg

-2,4 kg pilzeński

- 2,9 kg wędzony steinbach (dzięki Daniel)

 

Zacieranie:

52°C - 10'

63,5°C- 15'

73°C - 40'

77°C - filtracja

 

Warzenie:

- 10' - 30 g tradition

- 70' - chłodzenie.

Wyszło 13°Blg :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 499 - Wędzone 13°Blg

z dnia 16 luty 2020r.

 

Składniki:

- pilzeński 3 kg;

- monach 0,5 kg;

- steinbach wędzony 2kg;

- chmiel Tation (nie pamiętam ile);

- w34/70.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 65' - trochę;

- 70' - chłodzenie.

 
Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 500 - RIS Wędzony 31°Blg

z dnia 17 luty 2020r.

 

Składniki:

- czekoladowy 0,8 kg;

- pszeniczny 0,3, kg;

- monach 0,5 kg;

- karmel 1 kg;

- Carafa 0,1 kg;

- Wayermann wędzony 2,8 kg;

- Steinbach wędzony 2kg;

- chmiel Tatiton (nie pamiętam ile);

- S-04.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 90;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

 

Wyszło 10l. i 31°Blg. 

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 501 - Wędzone 12,5°Blg

z dnia 23 luty 2020r.

 

Składniki:

- pilzeński 2 kg;

- karmel 0,5 kg;

- steinbach wędzony 2,9 kg;

- chmiel Tation  40g;

- w34/70.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 65' - trochę;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 502 -29 luty 12,3°Blg

z dnia 29 luty 2020r.

 

Składniki:

- pilzeński 5 kg;

- karmel 0,8 kg;

- chmiel Tation  130g;

- w34/70.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 15';

- 72°C - i 60;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 90g

- 70' - 60g i chłodzenie.

 

Zrobiony na szybko, do szybkiego spożycia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.