Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Warka CXXIII - IPA 15°Blg (13-III-2009r.)

 

Zabutelkowane z dodatkiem 1,4l rezerwy do jednej 5 litrówki oraz 41 butelek 0,5l.

Spadło do 2,5°Blg :rolleyes: i będzie miało 6,9% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.)

 

No, dziś to wymęczone piwo poszło na cichą. Spadło na 4,4°Blg.

Czy masz możliwość sprawdzić gęstość refraktometrem? Może żytnie piwa pokazują inną gęstość jak mierzę hydrometrem, a inną refraktometrem (1.5Blg niższą). Zastanawiam się, czy te gęste beta-glukany nie fałszują wyniku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXV - Żytnie (05-IV-2009r.)

 

No' date=' dziś to wymęczone piwo poszło na cichą. Spadło na 4,4°Blg.[/quote']

Czy masz możliwość sprawdzić gęstość refraktometrem? Może żytnie piwa pokazują inną gęstość jak mierzę hydrometrem, a inną refraktometrem (1.5Blg niższą). Zastanawiam się, czy te gęste beta-glukany nie fałszują wyniku.

Sprawdzałem refraktometrem, a przeliczałem Twoim programem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXIX - Pszeniczne 11,3°Blg (16-IV-2009r.)

 

- pilzeński 1,9 kg;

- pszeniczny 3,6 kg;

- chmiel Lubelski szyszki 55 g;

- drożdże WB-06

 

Zacieranie:

- 18l wody słód do 44°C i 15'

- 52°C i 10'

- 62°C i 4,5l dekokcja 20'

- 72°C i 4,5l dekokcja 20'

- podgrzanie do 76°C filtracja.

 

Filtrowanie:

Po 10' przerwy.

 

Wysładzanie:

prawie 3 stopniowe

 

Chmielenie:

- 0' - 25g;

- 45' - 15g'

- 55' - 15g;

- 60' - chłodzenie.

 

Drożdze zadałem po schłodzeniu na 27°C-chyba, bo coś ten termometr nie pokazuje. Wydajność 59%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXIX - Pszeniczne 11,3°Blg (16-IV-2009r.)

 

Chmielenie:

- 0' - 25g;

- 45' - 15g'

- 55' - 15g;

- 60' - chłodzenie.

Cóż Ty tak chmielisz to pszeniczne na smak i aromat?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXIX - Pszeniczne 11' date='3°Blg (16-IV-2009r.)[/b']

 

Chmielenie:

- 0' - 25g;

- 45' - 15g'

- 55' - 15g;

- 60' - chłodzenie.

Cóż Ty tak chmielisz to pszeniczne na smak i aromat?

Dokladnie. Takie mi smakują.

Zresztą miałeś wypić i dać znać, do tej pory głosu brak, a kiedy to piwo dostałeś?

I też tak było warzone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXIX - Pszeniczne 11,3°Blg (16-IV-2009r.)

 

- pilzeński 1,9 kg;

- pszeniczny 3,6 kg;

- chmiel Lubelski szyszki 55 g;

- drożdże WB-06

Edit:

Użyte drożdze to Wyeast 3333 German Wheat więc ciekaw jestem co z tego będzie.

Wczoraj zadałem a dziś pracują że ho ho. Na dodatek piana się podnosi, ale nie wygląda na to by miały zamiar wyjść.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka CXXIX - Pszeniczne 11' date='3°Blg (16-IV-2009r.)[/b']

 

Chmielenie:

- 0' - 25g;

- 45' - 15g'

- 55' - 15g;

- 60' - chłodzenie.

Cóż Ty tak chmielisz to pszeniczne na smak i aromat?

To jest chmielenie bardzo zbliżone do tego z zestawów BA i o ile się nie mylę mapajak tak chmieli w "Znakomitych piwach".

A powiem wam jeszcze ciekawostkę, zawsze tak chmieliłem i było ok i ostatnio też miałem tak chmielić, ale coś mi się ubrdało, że nie chmielimy dla aromatu no i wrzuciłem wszystko (35g Saaz granulat) od początku. Efekt całkiem spora goryczka, ale na żarłocznych WB-06 dało to trochę treści tej mojej pszenicy. Piwo jest bardzo dobre, na pewno lepsze niż się spodziewałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.