Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Adaś gratulacje !

Dzięki, jakoś mi się cufło. Dodam, tylko że jednak dobrze wyczułem, że mimo suchych drożdży piwo jest dobre, ale jakiegoś zaszczytnego miejsca się nie spodziewałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dziś siedzieć bezczynnie też nie zamierzam.

Zaciera się już Świąteczne, a jakoś chodzi mi pszeniczne po głowie.

Pszeniczne miałem warzyć w piątek, jednak słodu nie miałem wystarczającą ilość a w wtorek wybieram się po słód właśnie więc miałem się wstrzymać do środy, a tu dziś znalazłem wiaderko ze słodem pszenicznym, jest na co najmniej dwie warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Nie jestem fanem piwa pszenicznego, ale dobrej pszenicy to bym się napił. Szczególnie taką, jaką piłem od Jejskiego i właśnie taką będę jutro warzył. Co wyjdzie to zobaczymy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 283 - Pale Ale 10,5°Blg

z dnia 5 października 2012r.

 

Składniki:

- pale ale 5 kg;

- monachijski 2 kg;

- abbey malt 0,6 kg;

- carabelge 0,4 kg;

 

- chmiel styrian goldings 120g g;

 

- drożdże 3522 Belgian Andennes

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 64°C - i 20';

- 72°C - i 40;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - 60g;

- 55' - 60g;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 284 - STOUT 13,7°Blg

z dnia 5 października 2012r.

 

Składniki:

- pale ale 5 kg;

- monachijski 2,5 kg;

- caraamber 0,5 kg;

- czekoladowy 0,2kg;

- czekoladowy pszeniczny 0,32

- kawowy 0,2 kg;

- płatki owsiane 1,4kg;

-

- chmiel styrian goldings 90 g;

 

- drożdże S-04

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 90';

- 72°C - i 20;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 285 - Świąteczne 16°Blg

z dnia 7 października 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 8 kg;

- monachijski 2 kg;

- pszeniczny 1,2 kg;

-melonaidynowy 0,2 kg;

- barwiący żywiecki 0,6 kg;

- kawowy 0,3 kg;

- czekoladowy pszeniczny 0,3 kg;

 

- chmiel styrian goldings 100 g;

- przyprawy: cardamon, ziele angl., cynamon, imbir, goździki, gałka m.

- drożdże T-58

 

Zacieranie:

- 52°C - 10';

- 62°C - i 60';

- 72°C - i 30;

- 77°C - filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - całość chmielu;

- 55' - przyprawy;

- 70' - chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Nie jestem fanem piwa pszenicznego, ale dobrej pszenicy to bym się napił. Szczególnie taką, jaką piłem od Jejskiego i właśnie taką będę jutro warzył. Co wyjdzie to zobaczymy :)

Pamietam tą pszenicę od Jejskiego.

Uwarz taką samą, chętnie skosztuję - chociaż też nie jestem fanem pszenicy,ale dobrego piwa nigdy nie za wiele.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 286 - Pszeniczne 12,9°Blg

z dnia 8 października 2012r.

 

Składniki:

- pilzeński 2 kg;

- monachijski 2 kg;

- pszeniczny 6,5 kg;

- zakwaszający 0,3 kg;

 

- chmiel tradition 65 g;

- drożdże Mauribrew Weiss Y1433

 

 

Zacieranie dekokcyjne trójwarowe (43, 62 i 72°C)

 

Chmielenie:

- 10' - całość chmielu;

- 70' - chłodzenie.

 

Edit: przecież to pszeniczne :D

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.