Jump to content

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Pieron
 Share

Recommended Posts

Aktualnie na cichej:

CXIII Porter Bałtycki 22,5°Blg

CXV Miejskie 11°Blg

CXVI Śląskie 12,1°Blg

oraz na burzliwej:

CXVIII Koziołek pieronek 15,9°Blg

CXIX Pieron Mocne 14,3°Blg

CXX Karmelowe 11,9°Blg

CXXI Miejski Pieron 11,5°Blg

Link to comment
Share on other sites

Aktualnie na cichej:

CXIII Porter Bałtycki 22,5°Blg

CXV Miejskie 11°Blg

CXVI Śląskie 12,1°Blg

oraz na burzliwej:

CXVIII Koziołek pieronek 15,9°Blg

CXIX Pieron Mocne 14,3°Blg

CXX Karmelowe 11,9°Blg

CXXI Miejski Pieron 11,5°Blg

Łohoho, masz rozmach!!! :beer:

Link to comment
Share on other sites

Tak z ciekawości ile masz fermentatorów? Przy moich czterech mam czasami łamigłówkę logistyczną co i w jakim czasie warzyć :o

EDIT:

Przenoszę zapiski i od dziś będę pisał na tym forum.

Witamy w jasnej stronie mocy :beer:

Edited by Jejski
Link to comment
Share on other sites

Tak z ciekawości ile masz fermentatorów? Przy moich czterech mam czasami łamigłówkę logistyczną co i w jakim czasie warzyć :o

Mam siedem tanków na burzliwą/cichą oraz po jednym do rozlewu ido filtracji.

Warzenie siódmej na sens, gdy jakąś będzie się rozlewać.

Link to comment
Share on other sites

Będę warzył Sasiona i mam pytanie odnośnie przypraw, co dodać i ile?

Mam zamiar dodać curakaco 10g oraz kolendrę 20g.

Wygląda OK, nie za dużo.

 

Dodawać możesz co chcesz, to belgijskie piwo; ale jest zasada: jeżeli w gotowym piwie potrafisz nazwać przyprawy jakie dodano - to znaczy, ze dodano za dużo.

Link to comment
Share on other sites

Będę warzył Sasiona i mam pytanie odnośnie przypraw, co dodać i ile?

Mam zamiar dodać curakaco 10g oraz kolendrę 20g.

Ja osobiście zwiększyłabym ilość curacao do 20g. W moich Witbierach 20g było praktycznie niewyczuwalne, więc w Saison tym bardziej może się zgubić.

Link to comment
Share on other sites

Dodawać możesz co chcesz, to belgijskie piwo; ale jest zasada: jeżeli w gotowym piwie potrafisz nazwać przyprawy jakie dodano - to znaczy, ze dodano za dużo.

Coder za to zdanie wielki plus, genialne.

Link to comment
Share on other sites

Chwila chwila, piłem co prawda tylko jedengo komercyjnego saisona, ale to piwo nie było nawet podobne do witbiera. Nie sądzę, więc, że curacao i kolendra są koniecznym elementem saison.

Do swojego witbiera dałem 20g kolendry i była wyraźnie obecna w smaku. Także sądzę, że w saison będzie jej zdecydowanie zbyt dużo. Zaraz jeszcze przeczytam wytyczne BJCP, bo może jestem w błędzie.

Link to comment
Share on other sites

Chwila chwila, piłem co prawda tylko jedengo komercyjnego saisona, ale to piwo nie było nawet podobne do witbiera. Nie sądzę, więc, że curacao i kolendra są koniecznym elementem saison.

Do swojego witbiera dałem 20g kolendry i była wyraźnie obecna w smaku. Także sądzę, że w saison będzie jej zdecydowanie zbyt dużo. Zaraz jeszcze przeczytam wytyczne BJCP, bo może jestem w błędzie.

Zrobiłem na razie 2 saisony, jeden bez przypraw i jeden z przyprawami - w tym drugim 20g kolendry jak mi się zdaje zgineło w mocnych posmakach wyprodukowanych przez drożdże. Ale pewności nie bedę miał dopóki nie dam do spróbowania komuś bardziej doświadczonemu, bo mój zmysł smaku jest nieco niewyrobiony.

Link to comment
Share on other sites

Nie sądzę, więc, że curacao i kolendra są koniecznym elementem saison.

Dokładnie, nie znalazłem przepisów, w których byłyby te przyprawy. Z suchych drożdży można użyć T-58.

Link to comment
Share on other sites

Jasne, że Saison to nie Witbier :) jednak tylko tam używałam przypraw o które pytał Pieron. Z tego co wiem w tym stylu nie ma konieczności użycia przypraw, ale często się je dodaje, BJCP:

"Szeroka gama przypraw i ziół są przeważnie używane by nadać kompleksowości i unikalności w wersjach mocniejszych, ale powinno stapiać się dobrze z charakterem drożdżowym i chmielowym."

Jacer chyba słabo szukałeś, bo ja z nalazła w sieci masę przepisów na Saisona z kolendrą, skórką pomarańczy, ale także skórką grejpfruta, skórką cytryny, z pieprzem, imbirem, brzoskwiniami, hibiskusem, kardamonem, rumiankiem, cynamonem, gałką muszkatałową...

Link to comment
Share on other sites

Jacer chyba słabo szukałeś, bo ja z nalazła w sieci masę przepisów na Saisona z kolendrą, skórką pomarańczy, ale także skórką grejpfruta, skórką cytryny, z pieprzem, imbirem, brzoskwiniami, hibiskusem, kardamonem, rumiankiem, cynamonem, gałką muszkatałową...

Czy mogłabyś podrzucić linka? Chętnie poczytam.

Link to comment
Share on other sites

Warka CXV - Miejskie 11°Blg (04-II-2009r.)

Dziś rozlałęm z dodatkiem 0,7l rezerwy do 2 beczek 5l oraz 32 butelek 0,5l.

Zeszło na 3°Blg i będzie miało 4,6% alkh.

 

Co ciekawe, piwo bardzo się pieniło podczas przelewania, wogóle była sama piana w rurce, któą przelewałem. Po przelaniu na górze był normalnie krem. Mam nadzieję, żę wszystko ok, bo zjawisko było podobne, gdy przelejemy piwo do brudnej butelki, a po otwarciu sama piana wylatuje.

Edited by pieron
Link to comment
Share on other sites

Warka CXVI - Śląskie 12,1°Blg (04-II-2009r.)

Dziś rozlałęm z dodatkiem 1l rezerwy do 3 beczek 5l oraz 22 butelek 0,5l.

Zeszło na 3°Blg i będzie miało 5,5% alkh.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.