Skocz do zawartości

Porter Bałtycki 22°Blg (II miejsce w VI KPD w Żywcu)


Pieron

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś chętny to użyje przepisu.

 

Składniki:

- pilzneński 4 kg;

- monachijski 1,6 kg;

- karmelowy czarny 0,4 kg;

- karmelowy jasny 0,5 kg;

- carafara 18g

- ekstrakt jasny 1,7 kg;

- ekstrakt barwiący 0,5 kg;

- chmiel Marynka szyszki 07' 80 g;

- chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;

- drożdze suche S-23 dwie saszetki.

 

Zacieranie:

- 20l wody do 55°C i słód

- 52°C i 5

- podgrzanie na 62°C i 30'

- podgrzanie na 72°C i 30'

- podgrzanie do 75°C filtracja

 

Wysładzanie/Filtracja:

Po 30' przerwy.

 

Wysładzanie - po 3,5l wody

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka

- 45' - Lubelski

- 60' chłodzenie

 

Drożdze zadane w temp: 19°C

 

Fermentacja burzliwa: 20 dni w temp. ok 8°C.

22°Blg /8°Blg

Fermentacja cicha: 8 dni

8°Blg /7,5°Blg

Butelkowanie: 1,1l rezerwy

 

Tak mam w zapiskach, jednak wydaje mi się że dałem jeszcze 300g cukru. I dlatego piwo to miało swój charakter.

 

Przepis można oczywiście modyfikować na różne sposoby.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Jak ktoś chętny to użyje przepisu.

 

Butelkowanie: 1,1l rezerwy

Ponieważ szykuje się na portera i analizuje receptury - zaciekawiło mnie to butelkowanie rezerwą brzeczki ( filtratu? racja?).

 

Jak policzyć ile powinno się zostawić do właściwego nagazowania?

Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?)

 

Na 25l potrzebuje powiedzmy 150g, czyli używam 0,68l rezerwy ( 680ml powinno zawierać właśnie 150g cukrów)

 

Dobrze kombinuję?

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś chętny to użyje przepisu.

 

Butelkowanie: 1' date='1l rezerwy[/quote']

Ponieważ szykuje się na portera i analizuje receptury - zaciekawiło mnie to butelkowanie rezerwą brzeczki ( filtratu? racja?).

 

Jak policzyć ile powinno się zostawić do właściwego nagazowania?

Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?)

 

Na 25l potrzebuje powiedzmy 150g, czyli używam 0,68l rezerwy ( 680ml powinno zawierać właśnie 150g cukrów)

 

Dobrze kombinuję?

 

pzdr

flood

Takie rzeczy to Jkocurek wylicza. Jo prawie zawsze na oko tą czynność wyjonuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy liczenie ilości cukru ( w 1,0l o 22°Blg jest cukru 220g - rajt?)

Tak, ale nie cały sfermentuje. Jeżeli z 22 Blg dofermentuje powiedzmy do 7 blg, to znaczyłoby, ze jest 150 g cukru w litrze, a tak naprawdę jest jeszcze mniej, bo my mierzymy odfermentowanie pozorne. Odfermentowanie rzeczywiste wynosi 82% pozornego, czyli będzie 150g * 0.82 = 123g cukrów fermentowalnych.

 

W menu Pliki jest mój programik, który robi takie przeliczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.